Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
matura na poziomie podstawowym a rachunek prawdopodobieństwa
Autor Wiadomość
rzymosia 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Post nr 1, Wysłany: 2010-01-24, 16:36   matura na poziomie podstawowym a rachunek prawdopodobieństwa

Witam,
mam taki dylemat, pracuje pierwszy rok jako nauczyciel matematyki i mam klase maturalna, która zdaje maturę z matematyki na poziomie podstawowym. W związku z tym mam dylemat odnośnie zadań z rachunku prawdopodobieństwa dotyczących genetyki, czy one są konieczne? szczególnie, że moi maturzyści są w klasie humanistycznej i naprawde ciężko idzie im opanowanie materiału.
Nie wiem też jakie powinny być zadania, w których wykorzystujemy obliczanie prawdopodobieństwa przy pomocy drzewa.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 2, Wysłany: 2010-01-24, 16:58   

Uczę w gimnazjum, więc konkretnej odpowiedzi nie mogę udzielić.
Moim zdaniem powinnaś przede wszystkim sprawdzić standardy wymagań egzaminacyjnych oraz sprawdzić w arkuszach egzaminacyjnych z kilku poprzednich lat jakie były zadania wcześniej. Podstawa programowa w liceum od kilku lat jest taka sama, tak więc stare arkusze są aktualne.

rzymosia 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Post nr 3, Wysłany: 2010-01-24, 17:14   

w standardach wymagan egzaminacyjnych jest zapisane cos takiego :
*zlicza obiekty w prostych sytuacjach kombinatorycznych, niewymagających użycia wzorów kombinatorycznych; stosuje zasadę mnożenia
* wykorzystuje sumę, różnicę i iloczyn zdarzeń do obliczania prawdopodobieństw zdarzeń
* wykorzystuje własności prawdopodobieństwa i stosuje twierdzenie znane jako klasyczna definicja prawdopodobieństwa do obliczania prawdopodobieństw zdarzeń

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Post nr 4, Wysłany: 2010-01-24, 17:40   

To w takim razie poszukaj w arkuszach z kilku poprzednich lat zadań.
Myślę, że tego typu zadania będą raczej zadaniami zamkniętymi i nikt nie będzie sprawdzał jaką metodą uczeń dokonał wyboru prawidłowej odpowiedzi.
bazowałabym jednak na arkuszach z kilku poprzednich lat i z egzaminów próbnych.

miki2305 

Przedmiot nauczania: Fizyka, matematyka
Post nr 5, Wysłany: 2010-01-24, 20:47   

Wybacz malgala, ale na maturze są też zadania otwarte. A matura ma nową formułę od tego roku, więc przeszukanie starych zadań raczej nie poskutkuje. Zadań z genetyki nie powinno być, natomiast co do drzewka nie mam pewności, ponieważ takie zadania są dość skomplikowane, ale wykorzystuje się w nich klasyczną definicję prawdopodobieństwa. Według mnie są one za trudne, ale zbiory zadań przygotowujące do matury podstawowej mają kilka takich przykładów.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Post nr 6, Wysłany: 2010-01-24, 21:53   

miki2305 napisał/a:
Wybacz malgala, ale na maturze są też zadania otwarte.

A gdzie ja napisałam, że na maturze nie ma zadań otwartych?
Wyraziłam tylko przypuszczenie, że tego typu zadania o jakich piszesz, będą raczej zadaniami zamkniętymi.
miki2305 napisał/a:
co do drzewka nie mam pewności, ponieważ takie zadania są dość skomplikowane

Z gimnazjalistami tę metodę stosowałam i sobie radzili.
miki2305 napisał/a:
A matura ma nową formułę od tego roku, więc przeszukanie starych zadań raczej nie poskutkuje.

Nie jestem zorientowana na czym ta nowa formuła polega, więc się nie wypowiem. Nie zgodzę się jednak, że "przeszukania starych zadań nic nie da".
Czemu, czyżby zmieniły się ich metody rozwiązania? Osobiście nie zauważyłam żadnej rewolucji w matematyce.
A wracając do wspominanej genetyki, to ukazuje ona tylko jedno z zastosowań rachunku prawdopodobieństwa. Chyba ich rozwiązanie nie wymaga znajomości inżynierii genetycznej?

miki2305 

Przedmiot nauczania: Fizyka, matematyka
Post nr 7, Wysłany: 2010-01-24, 22:50   

Cytat:
Wyraziłam tylko przypuszczenie, że tego typu zadania o jakich piszesz, będą raczej zadaniami zamkniętymi.

Ja to tak zrozumiałem. Natomiast nie wiem, skąd ten wniosek.

malgala napisał/a:
Z gimnazjalistami tę metodę stosowałam i sobie radzili.

Nie wiem, czy o tych samych drzewkach mówimy :D (stopień skomplikowania), ale faktycznie nie jest to trudnym zagadnieniem.

malgala napisał/a:
Czemu, czyżby zmieniły się ich metody rozwiązania? Osobiście nie zauważyłam żadnej rewolucji w matematyce.

Metody rozwiązywania nie, ale typy zadań maturalnych, ich sposób formułowania, oraz wymagania bardzo się zmieniły. Poza tym kiedyś uczeń sam decydował czy chce zdawać maturę z matematyki, a teraz nie ma wyjścia. Zadania muszą być dostosowane do wszystkich.

malgala napisał/a:
Chyba ich rozwiązanie nie wymaga znajomości inżynierii genetycznej?

Oj, jeżeli zaczniemy rozważać różne allele, to zadanie nawet na rozszerzoną biologię się nie będzie nadawać. :D

Nie chciałem cię urazić poprzednią wiadomością. Ten weekend to dla mnie nawał pracy, mało godzin snu i mnóstwo stresu. Ale nie chcę się usprawiedliwiać.

Odpowiedz do tematu