Wydaje mi sie, ze im wczesniej sie tego wymaga tym lepiej. A uczniowie juz w sp wiedza, ze nie dzielimy przez zero, wiec mozna z tego spokojnie korzystac i zakladac, ze mianownik MUSI BYC rozny od zera.
Równania dopiero przede mną, bo pracuję w gimnazjum pierwszy rok, ale uważam, że im wcześniej się zacznie to uczniom próbować uzmysłowić tym lepiej dla nich.
Post nr 9, Wysłany: 2007-12-13, 21:12 Uczymy MATEMATYKI według jej "prawideł" .
Uważam , że uczymy matematyki według jej "prawideł" , czyli według treści twierdzeń .Dlatego nie można używać uzasadnień typu : "INNI tego wymagają " , albo "inni tego nie wymagają" . Nie ma "MATEMATYKI REGIONALNEJ czy KRAJOWEJ".
Nie musimy we wczesnej fazie nauczania szafować terminologią ściśle matematyczną ,ale dbajmy o to , aby nie pozwalać na "mimowolne nieścisłości". To jest między innymi zadaniem nauczyciela-instruktora-przewodnika.
Piotr.
Przykład: można obie strony równania mnożyć przez dowolne wyrażenie różne od zera.
O tej "końcówce" uczniowie zapominają , a przemilczenie nauczyciela UTRWALA to zło. Następstwa są bardzo znane :Rozwiązać równanie: (x-3)*(x-5)=(x-3)*(2x+8) .Prowadzi do zapisu:x-5=2x+8 stąd x=-13 . Zgubiono pierwiastek x=5 ; bo obie strony dzielą przez (x-3).
Rozwiązując tego typu równania obecnie na poziomie gimnazjum nie wymagam robienia założeń. Pamiętam kilka lat temu wymagałem i widziałem jak niektórzy uczniowie się z tym męczyli .
Autor progamu, według którego uczę ustosunkował się w ten sposób do tej sprawy:
" Aby uniknąć zamętu, nie wymagajmy precyzowania, przy jakich założeniach istnieje rozwiązanie proporcji ( zakładamy ogólnie, że mianowniki muszą być różne od zera).
Z pracochłonnym wyznaczaniem dziedziny uczniowie spotkają się jeszcze w liceum. "
W takiej sytuacji nie mam zamiaru wychodzić przed orkiestrę.
Zróbmy to co musimy i będzie dobrze, doszedłem do tego wniosku- jak widzę z jaką wiedzą przychodzą uczniowie do gimnazjum - mają śmietnik w głowie , a nie znają nawet tabliczki mnożenia........
Dodatkowe treści wprowadzajmy owszem ale na zajęciach przeznaczonych dla asów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum