Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o radę i podzielenie się doświadczeniem
Autor Wiadomość
Like a bird 

Przedmiot nauczania: Przyroda
Post nr 1, Wysłany: 2008-04-27, 15:50   Prośba o radę i podzielenie się doświadczeniem

Witam wszystkich :)
Po raz pierwszy jestem na forum więc proszę o wyrozumiałość. Pracuję w niedużej szkole podstawowej. I jak to w takich przypadkach bywa niestety brakuje godzin na pełny etat. Obecnie uczę przyrody, której w jednoodziałowej szkole wystarcza na pół etatu, zrobiłam jeszcze uprawnienia do prowadzenia biblioteki szkolnej jednak i to za mało więc trzeba(?) pójść na kolejne studia podyplomowe, myślę o matematyce jednak wolałabym mieć nieco lepszy obraz pracy na tym przedmiocie. Jakie są dobre i złe strony pracy nauczyciela matematyka w szkole podstawowej? Nadmienię, że moją pasją jest przyroda ale mam już dość szarpania się i edukacji wieloprzedmiotowej (przyroda, biblioteka, świetlica). Brałam jeszcze pod uwagę edukację techniczno - informatyczną jednak nie chcę się rozmienić na drobne i zatracić instynkt samozachowawczy :D

hanamat 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 2, Wysłany: 2008-04-27, 17:46   

Możesz iśc na matematykę, pod warunkiem, ze ją lubisz, czujesz i rozumiesz. To wielka odpowiedzialność przed sobą samym i uczniami. Jezeli nie masz w tym kierunku zamilowania to lekcje będą dla ciebie i uczniów męczarnią. Juz lepiej wtedy wybrać informatyke i technikę. :P

Like a bird 

Post nr 3, Wysłany: 2008-04-27, 19:27   

Dodam tylko, że moim podstawowym/ magisterskim kierunkiem jest fizyka. :? Czy nauczyciel biegający z zajęć na zajęcia mając w wachlarzu nauczanych przedmiotów trzy (przyroda, informatyka, technika) plus prowadzenie biblioteki będzie w stanie wykonywać swoj zawód no, powiedzmy przyzwoicie, nie mając koszmarów nocnych i wyrzutów sumienia?

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 4, Wysłany: 2008-05-01, 16:28   

Jeśli jest to mała szkoła podstawowa, to godzin matematyki i tak może nie starczyć na cały etat. W przypadku, gdy nie ma klas równoległych masz ich 12, może 13, jeżeli dołoży dyrektor coś ze swoich. Coś więc dodatkowo będziesz musiała mieć, może właśnie przyrodę.
A co do samej matematyki w klasach IV - VI, to praca jest przyjemna pod warunkiem, że na początku klasy IV zastosuje się łagodne przejście pomiędzy kształceniem zintegrowanym a obecnym etapem. Dużo ćwiczeń w formie zabawy, zagadki, rebusy itp.

Like a bird 

Post nr 5, Wysłany: 2008-05-02, 06:59   

Nie, no oczywiście że przyroda ponad wszystko :) ale mając z matematyką 12+9 = 21 godzin nie musiałabym się martwić o etat. Smutna szara rzeczywistość. Gdyby przyrody było 12 w cyklu... ale nie. Nowa pani minister jeszcze chce okroić do 8 godzin w tygodniu na rzecz etyki np. której będzie 3 w tygodniu (koszmar). U nas de facto będzie to religia. Czyżby kolejna persona miała powiązania z o. R. Ciekawe komu ma to służyć bo na pewno najmniej dzieciom.

edzia 

Post nr 6, Wysłany: 2008-05-02, 07:01   

Like a bird napisał/a:
Nowa pani minister jeszcze chce okroić do 8 godzin w tygodniu na rzecz etyki np. której będzie 3 w tygodniu (koszmar)
Skąd masz takie informacje? Też jestem tym zaniepokojona

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 7, Wysłany: 2008-05-02, 09:23   

z przedsiębiorczości w liceum też chcą ikroić z 2 godzin w całym cyklu do jednej :? :?

edzia 

Post nr 8, Wysłany: 2008-05-02, 09:27   

Renati, nie strasz! Skąd to wiecie? CZy decyzje w tych sprawach już podjęte? A przecież przedsiębiorczość jest taka potzrebna... i byłoby co robić nawet przy 5 godzinach w cyklu.

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 9, Wysłany: 2008-05-02, 09:31   

edzia, zajrzyj do naszego działu :wink:

Boguś 

Post nr 10, Wysłany: 2008-05-02, 17:38   

Jeszcze trochę i religię wyrzucą ze szkół, wystarczy ze przy włądzy bedą ludzie mający rozum.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Post nr 11, Wysłany: 2008-05-02, 17:44   

Boguś napisał/a:
Jeszcze trochę i religię wyrzucą ze szkół, wystarczy ze przy włądzy bedą ludzie mający rozum.

Wierzysz w to? Mimo całego mojego optymizmu ja nie :roll:

[student]catchmeifyoucan 
wredalek

Post nr 12, Wysłany: 2008-05-02, 18:53   

akurat wyrzucenie religii to wcale taki zły pomysł nie jest

Like a bird 

Post nr 13, Wysłany: 2008-05-05, 21:09   

Rewelacje dotyczące reformy można znaleźć na stronie ministerialnej (www.reformaprogramowa.men.gov.pl). Co prawda to tylko projekty ale... w naszej rzeczywistości najbardziej absurdalne pomysły są najbardziej prawdopodobne. Ciekawe dlaczego nie ma żadnych informacji ze spotkań p. Minister z nauczycielami , tzw debaty o edukacji. Widnieje tylko harmonogram tych debat nie ma natomiast szczegółów, szkoda :(

Odpowiedz do tematu