Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o opinie.
Autor Wiadomość
Foxer

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 1, Wysłany: 2008-01-20, 16:34   Proszę o opinie.

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Od razu przejdę do rzeczy. Kiedy uważacie, że dane zadanie matematyczne jest zadaniem o niejednoznacznym rozwiązaniu.
Bardzo dziękuję za odp. Przyznam szczerze, że zależy ma na jak największej liczbie opinii, ale tylko i wyłącznie nauczycieli matematyki.
Pozdrawiam.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka

Post nr 2, Wysłany: 2008-01-20, 16:58   

Nie wiem dokładnie co masz na myśli. Moje pierwsze skojarzenie to na przykład zadania konstrukcyjne mające więcej niż jedno rozwiązanie. Tylko nie wiem czy o to chodzi.

wrotkap 

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 3, Wysłany: 2008-01-21, 09:11   

Napisz może przykład zadania, którego rozwiązanie uważasz za niejednoznaczne to zastanowimy się wspólnie, bo szczerze mówiąc nie przychodzi mi nic konkretnego na myśl. Może tylko zadanie zadanie źle sformułowane.

Foxer

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 4, Wysłany: 2008-01-21, 20:05   

W tym tkwi szkopuł, że ja sam staram się stworzyć def. zad. o niejednoznacznym rozwiązaniu, bo to pojęcie nie jest obecne w fachowej literaturze, więc zbieram opinie na ten temat.

Piotr 
peritus

Post nr 5, Wysłany: 2008-01-22, 20:28   Nie jest tak jak piszesz.

Są zadania , w których autor wpisuje :"Czy zadanie posiada jedno rozwiązanie"?" lub "Ile jest ...?"
Przykład 1.:
Długość jednego z boków trójkąta jest równa 6 , a różnica długości pozostałych wynosi 3.Podaj możliwe długości pozostałych boków w luczbach naturalnych.Ile jest takich trójkątów?Odpowiedż uzasadnij.
["Z Pitagorasem do liceum.Zadania.";zad.15.10;str.41;Wydawnictwo "ADAM" ; wydanie II ].Przykład 2.: [jak wyżej:str.37; zad.13.23.]
Stosunek dwóch liczb dodatnich jestrówny 3:4 . Suma ich kwadratów jest równa 100. Co to za liczby? Ile rozwiązań ma te zadanie? .

Przykłady o ciągach [ze szkoły średniej] - w treści jest mowa o ciągu , a rozwiązanie daje dwa ciągi.W treści nie ma pytania o liczbie rozwiązań.

Bywają zadania , w których warunek "liczb całkowitych " daje wielorakość rozwiązań.

Przykład trywialny: Podaj prostokąt o bokach wyrażonych liczbami naturalnymi , którego:
(a) obwód wynosi 20 ;
(b) pole wynosi 60 .

Mam przed sobą metodyczną pozycję -"ZADACZA ODNA-RESZENIA RAZNYJE"- to "druga strona medalu."

Nie wyczerpałem problemu ,ale [1] obaliłem tezę osoby "wprowadzającej",[2] zasygnalizowałem treści zadań - choć jest ich wiele w szkolnych zbiorach zadań.Są opracowania metodyczne (nie koniecznie książkowe).

Piotr.

Odpowiedz do tematu