Post nr 1, Wysłany: 2008-01-20, 16:34 Proszę o opinie.
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Od razu przejdę do rzeczy. Kiedy uważacie, że dane zadanie matematyczne jest zadaniem o niejednoznacznym rozwiązaniu.
Bardzo dziękuję za odp. Przyznam szczerze, że zależy ma na jak największej liczbie opinii, ale tylko i wyłącznie nauczycieli matematyki.
Pozdrawiam.
Nie wiem dokładnie co masz na myśli. Moje pierwsze skojarzenie to na przykład zadania konstrukcyjne mające więcej niż jedno rozwiązanie. Tylko nie wiem czy o to chodzi.
Napisz może przykład zadania, którego rozwiązanie uważasz za niejednoznaczne to zastanowimy się wspólnie, bo szczerze mówiąc nie przychodzi mi nic konkretnego na myśl. Może tylko zadanie zadanie źle sformułowane.
_________________ Żyj tak, abyś nie musiał się czerwienić, zwłaszcza przez samym sobą.
W tym tkwi szkopuł, że ja sam staram się stworzyć def. zad. o niejednoznacznym rozwiązaniu, bo to pojęcie nie jest obecne w fachowej literaturze, więc zbieram opinie na ten temat.
Post nr 5, Wysłany: 2008-01-22, 20:28 Nie jest tak jak piszesz.
Są zadania , w których autor wpisuje :"Czy zadanie posiada jedno rozwiązanie"?" lub "Ile jest ...?"
Przykład 1.:
Długość jednego z boków trójkąta jest równa 6 , a różnica długości pozostałych wynosi 3.Podaj możliwe długości pozostałych boków w luczbach naturalnych.Ile jest takich trójkątów?Odpowiedż uzasadnij.
["Z Pitagorasem do liceum.Zadania.";zad.15.10;str.41;Wydawnictwo "ADAM" ; wydanie II ].Przykład 2.: [jak wyżej:str.37; zad.13.23.]
Stosunek dwóch liczb dodatnich jestrówny 3:4 . Suma ich kwadratów jest równa 100. Co to za liczby? Ile rozwiązań ma te zadanie? .
Przykłady o ciągach [ze szkoły średniej] - w treści jest mowa o ciągu , a rozwiązanie daje dwa ciągi.W treści nie ma pytania o liczbie rozwiązań.
Bywają zadania , w których warunek "liczb całkowitych " daje wielorakość rozwiązań.
Przykład trywialny: Podaj prostokąt o bokach wyrażonych liczbami naturalnymi , którego:
(a) obwód wynosi 20 ;
(b) pole wynosi 60 .
Mam przed sobą metodyczną pozycję -"ZADACZA ODNA-RESZENIA RAZNYJE"- to "druga strona medalu."
Nie wyczerpałem problemu ,ale [1] obaliłem tezę osoby "wprowadzającej",[2] zasygnalizowałem treści zadań - choć jest ich wiele w szkolnych zbiorach zadań.Są opracowania metodyczne (nie koniecznie książkowe).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum