Czwarta część dystansu, to 1/4. Zatem pozostał jej dystans do przebiegnięcia opisany działaniem: 1 - 1/4 = 3/4. 3/4 x 800 m, to 600 m. Ja tutaj niespecjalnie widzę drugie dno.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Chyba niektórzy zapędzili się w interpretacji. Wyjaśniam trudne zdanie:
Dlaczego odpowiedź (udzielona przez ucznia, w kluczu zapisano wartość 600 m) brzmi: Ani pozostało do mety 400 m.
To typowa konstrukcja zdania pytającego z dopowiedzeniem w nawiasie. Pewnie zmylił wszystkich brak pytajnika.
Pytam, dlaczego uczeń udzielił odpowiedzi jak przytoczono wyjaśniając, że klucz odpowiedzi przewiduje inną.
Uczeń udzielił odpowiedzi w przytoczonym powyżej brzmieniu, ponieważ nie wpadł na pomysł używania liczebnika porządkowego czwarta do oznaczania pierwszej pokonanej ćwierci długości odcinka, a wie z zajęć lekkoatletycznych, że dystans biegu dzieli się na części bieżni po 100 m. Zatem bieg na 800 m ma 8 części, a czwarta część w takim dystansie to druga prosta. Pozostaje jeszcze łuk, prosta, łuk i prosta finiszowa, każde po 100 m, co daje 400 m.
Taka korelacja slangu branżowego z terminologią szkolną.
Basso profondo
Post nr 8, Wysłany: 2011-04-01, 14:14
Mówiłem, że to zadanie dla filozofa.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Tak się zastanawiam, co było celem tej ... zagadki.
Zadnie sformułowane przez CKE, czyli załóżmy, że typowe dla egzaminu.
Czy to oznacza, że sugerujesz, iż jeśli uczeń "wykorzysta w nim swoją znajomość slangu branżowego", to złoży zażalenie i OKE rozpatrzy je pozytywnie jeśli wskaże odpowiedź niezgodną z kluczem, a zgodna z logiką stosowaną przez trenerów lekkoatletyki?
Jeżeli oddam trzecią i czwartą część pieniędzy, to zostanie mi 50. ile mam?
Czy powinien zastanawiać się nad tym, czy czasem pieniądze to łup dzielony na 8 rzezimieszków, więc pozostanie ich 6 części równych kwocie 50 złotych? A oddanie części łupu 3-ciego i 4-tego kompana oznacza wendettę, więc tak w sumie to mam problem, a nie pieniądze?
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
Czy powinien zastanawiać się nad tym, czy czasem pieniądze to łup dzielony na 8 rzezimieszków, więc pozostanie ich 6 części równych kwocie 50 złotych? A oddanie części łupu 3-ciego i 4-tego kompana oznacza wendettę, więc tak w sumie to mam problem, a nie pieniądze?
Możliwe, że kryminalistyka tak dzieli łupy. Więc pewnie byłoby to uzasadnione w tej sytuacji
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum