Post nr 2, Wysłany: 2007-11-05, 15:10 Pierwsza zagadka ( nie wróżba ! ).
Stary profesor matematyki zapytany o swój wiek odpowiedział : " w roku X miałem tyle lat ile wynosi pierwiastek z X ". Zmarł w 1071 roku .Kiedy się urodził ?
DATA URODZIN
Pomnóż numer dnia twoich urodzin przez 20. Następnie dodać 77. Sumę tą pomnóż przez 5 a następnie dodaj liczbę oznaczającą miesiąc twoich urodzin. Wynik pomnóż przez 20 i po raz kolejny dodaj 77. pomnóż wszystko przez 5, dodaj do tego dwie ostatnie cyfry roku twoich urodzin. Powiedz mi wynik a ja ci powiem dokładną datę twoich urodzin.
Rozwiązanie:
Datę twoich urodzin obliczę odejmując od podanego przez ciebie wyniku liczbę 38 885. 2 pierwsze cyfry wyniku będą reprezentować dzień twoich urodzin, kolejne 2 miesiąc, a pozostałe rok twoich urodzin
[ Dodano: 5 Listopad 2007, 22:33 ]
Polecam czasopismo "Matematyka" nr 6 z 1999 roku artykuł "Matematyczne Andrzejki" M. Mikołajczyk i M. Paszyńska.
Muszę przyznać, że sama zabawiłam się w te zaproponowane przez was wróżby andrzejkowe, niektóre już znałam, fajna zabawa, myślę, że dobrze przeprowadzona może spodobać się również dzieciom w szkole i trochę zmieniać ich najczęściej jednak niechętny stosunek do matematyki, a z tym trzeba walczyć właśnie takimi metodami, pozdrawiam Ela
_________________ Umiesz liczyć, to licz w życiu tylko na siebie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum