1 IX rozpocznę pracę w nowej szkole. W związku z tym musiałem dostosować się do zaistniałej sytuacji, tzn. obowiązującego programu nauczania, itd. Jednak jestem lekko zdezorientowany, ponieważ pomimo zmiany podstawy programowej z matematyki, która miała miejsce w sierpniu 2007 r., uczniowie kl. IV w nowym roku szkolnym będą pracować z podręcznikiem, który został stworzony na bazie starej podstawy programowej. Poza tym w wymaganiach na ocenę bdb w kl. VI widnieje np. obliczanie procentu danej liczby. W związku z powyższym mam dwa pytania. Czy uczniowie powinni korzystać z nowej wersji podr. do kl. IV czy ze starej? Czy w wymaganiach na ocenę bdb czy też db mogą znajdować się wiadomości i umiejętności z działów, których realizacja jest nieobowiązkowa?
Z góry dziękuję za wszystkie odp.
Nie jestem matematykiem więc na temat procentów nie będę się wypowiadać
Musisz pamiętać ze ważniejsza jest podstawa programowa i ona ma dla ciebie nadrzędne znaczenie.
Wymaga się od nauczyciela aby na zajęciach były realizowane zagadnienia ujęte w podstawie programowej.
Na podstawie podstawy programowej opracowywane są programy nauczania i tu nauczyciel wybiera sobie program.
A podręcznik to tylko podręcznik - nie wszystko może byś w nim omówione, często wydawnictwa nie zrobiły jeszcze aktualizacji i nie dostosowały podręczników do nowych wymagań.
Sam wiesz, że zdarzają się takie sytuacje kiedy jakieś zagadnienie w jednym podręczniku omówione jest lepiej a w drugim gorzej albo wcale
W cwartej klasie dużo się nie zmieniło. Raczej zostało "wyrzucone" niż dodane
Pracując na starym podręczniku po prostu nie realizujesz tego co nie trzeba (a jeżeli będziesz miał czas, możesz wprowadzić jako wiadomości nadprogramowe).
Jeżeli chodzi o klasę VI, ja wprowadzam procenty po sprawdzianie jako dział dodatkowy (ale np. tylko na % wyrażonych liczbami całkowitymi), ale oceniam zgodnie z wymaganiami (rozpisałam umiejętności na poszczególne oceny).
Podstawa, jak sama nazwa mówi, to tylko podstawa, a jak starczy czasu (np. dodatkowa godzina lub masz zdolne dzieci), to możesz z nimi robić dużo ponad podstawę - nawet jest to wskazane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum