1. oblicz różnicę a(n+1) - an i określ jej znak
2. korzystając z definicji ciągu geometrycznego ułóż i rozwiąż równanie
3. zastosuj twierdzenie Talesa
4. poprowadź wysokość i skorzystaj z funkcji trygonometrycznych
Otrzymałaś wskazówki. Resztę musisz zrobić sama.
Tu nikt za uczniów pracy nie wykonuje.
2. korzystając z definicji ciągu geometrycznego ułóż i rozwiąż równanie
Podpowiem jeszcze, że jest właściwość ciągu geometrycznego, która mówi, że dla trzech kolejnych liczb tworzących ciąg geometryczny, kwadrat środkowej równy jest iloczynowi pierwszej i drugiej.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
A propos zadania czwartego. Można by jeszcze policzyć same długości boków, obliczyć obwód i z tych danych, skorzystać ze wzoru Herona, prawda? Chociaż mając dane kątów byłaby to nieco okrężna praca.
Odnośnie jeszcze monotoniczności ciągów, słyszałem o metodzie, w której zamieniamy ciąg, na funkcję i badamy różnicę ciągu i współczynnik kierunkowy funkcji.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum