Post nr 1, Wysłany: 2010-11-12, 11:53 Zakres realizowanych treści programowych
Mam pytanie do nauczycieli matematyki w szkole podstawowej. Pracuję z podręcznikiem Matematyka wokół nas nowa wersja, ale aby mieć rozeznanie co proponują inne wydawnictwa zakupiłam sobie również podręcznik Matematyka z plusem GWO też nowa wersja. I naszły mnie wątpliwości ponieważ w podręczniku GWO są wprowadzane tematy takie jak np. kąty naprzemianległe i odpowiadające, konstrukcje geometryczne i kilka innych, które z nowego podręcznika WSiP zostały usunięte. Czy realizujecie treści takie jake były w starej podstawie czy też okrojone wg podstawy z 2007 roku. Nie chciałabym aby moi uczniowie mieli później jakieś problemy w gimnazjum w związku z tym, ze ja nie realizowałam tych zagadnień.
Basso profondo
Post nr 2, Wysłany: 2010-11-12, 12:21
Moim zdaniem, z punktu widzenia rodzica, powinnaś realizować jak najwięcej. Dodatkowa wiedza dzieciom nie zaszkodzi.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
Podręcznik, czy podstawa programowa? Masz program? Podstawa określa minimalne wymagania. Więcej znaczy lepiej. Za Szymborską: Lepiej więcej i ciekawie, niż po łebkach i niemrawo.
Również pracuję z tym programem zarówno w szkole podstawowej jak i w gimnazjum.
Realizuję treści okrojone bo po pierwsze nie ma tego w podstawie programowej, a po
drugie te treści realizowane są w I klasie gimnazjum.
Wydaje mi się, że intencją okrojenia podstawy programowej miało być danie nauczycielom możliwości poświęcenia większej ilości czasu na utrwalanie zagadnień podstawowych, stąd moje wątpliwości co do sensowności realizacji materiału w wersji rozszerzonej. Powstaje więc wybór czy realizować więcej a poświęcić mniej czasu na ćwiczenia czy realizować tylko to co wskazane zostało w podstawie, ale przećwiczyć i utrwalić w jak największym możliwym stopniu .
Proponuję przenieść wszelkie treści od razu na wyższe uczelnie
Albo, jak w "dowcipie" z czasów min. Reformatora, w szkole prowadzić zajęcia tylko z języka niemieckiego, wychowania fizycznego i katechezę - aby absolwenci rozumieli polecenia, mieli siłę je wykonać i mieli nadzieję na lepszą przyszłość...
Pozdrawiam
PS. Jutro zaczynam sprawdzanie próbnej matury z matematyki i już mną wstrząsa...
[edit] A nowymi treściami nie przetrenujesz wcześniejszych? I to ciekawszymi ćwiczeniami!
_________________ Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie! Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum