Post nr 1, Wysłany: 2007-06-04, 21:09 a może jakieś ciekawe pomysły...?
Witam serdecznie
mam małe zapytanko
a dokładniej chciałabym podzielić się z kims jakimis ciekawymi pomysłami na prowadzenie kółek zainteresowań
mam wymyślić "coś orginalnego" a jakoś te moje pomysły mało orginalne mi się wydają
jeśli miałby ktoś chwilunie nie mam nic przeciwko, żeby poklikać na ten temat
buziaki i czekam na jakiegoś posta
lebiodka2
Przedmiot nauczania: J. angielski
Post nr 3, Wysłany: 2007-08-25, 13:08
Tak, poznanie uczniów, ich zainteresowań i pasji to podstawa. Potem, kiedy będziesz miała większe rozeznanie, możesz zacząć myśleć nad ciekawymi acz wymagającymi zadaniami które pomogą rozwijać i kształtować ich charaktery jeszcze bardziej. I nie ograniczaj się tylko do zadań w klasie - spróbuj od czasu do czasu wyjść z nimi (uczniami) poza mury szkoły.
Oinone81
Przedmiot nauczania: angielski
Wiek: 30 Dołączyła: 26 Sie 2007 Posty: 72 Skąd: małopolska
Post nr 5, Wysłany: 2007-08-29, 06:53 kółko dyskusyjne -ideas?
Witajcie,
własnie zastanawiam się nad wprowadzeniem do swojej szkoły kółka dyskusyjnego z języka angielskiego...Mam sporo materiałów na kórych można działać...Młodzież raczej lubi dyskutować że nie wspomnę o tym, że zwłaszcza maturzyści powinni skorzystać na takich zajęciach...
Czy ktoś wprowadzał już takie zajęcia u siebie w szkole? Mam na mysli tylko dyskusje a nie kłóko jako takie (z gramatyką etc.)
Jak rozwiązaliście kwestię ilości chętnych (nie będę w stanie zaoferować im więcej czasu niż 60min/tydzień a dyskusja w gronie 40 osób (wiem,jestem optymistką ) nie bardzo wchodzi w rachubę...Z drugiej strony nie chciałabym ograniczać młodzieży że tylko moje klasy moga brać w nim udział...
Jakieś sugestie odnośnie tematów które się u Was sprawdziły?
I jeszcze jedna kwestia-czy w Waszych szkołach dyrekcja jest w stanie 'wyskrobać' jakieś fundusze by nauczycielowi prowadzącemu takie zajęcia zapłacić za nie czy widziane mile są tylko oferty non profit?
pozdrowienia z Krakowa!
[ Dodano: 29 Sierpień 2007, 21:08 ]
na prawdę nikt nie ma pomysłów? :-/
Fiona_K
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 29 Dołączyła: 18 Gru 2009 Posty: 12 Skąd: podkarpackie
Post nr 6, Wysłany: 2009-12-18, 21:37
Na moim kółku dzieci oglądają po jednym epizodzie filmu 'Kirsty`s Secret" wyd.Longman,mam zawsze skserowany zestaw pytań, zadań do filmu i dodatkowych skierowanych do ucznia, a między czasie zaplanowałam trochę kulturówki, a dzieciaki z zaciekawieniem i niecierpliwością czekają na kolejne epizody!
upieczona.anglistk
Post nr 7, Wysłany: 2010-01-03, 12:43
Fiona mam ten film ale nie mam zadnych pytan ani zadan moglabys sie ze mna podzielic materiałami bede bardzo, bardzo wdzieczna
Fiona_K
Wiek: 29 Dołączyła: 18 Gru 2009 Posty: 12 Skąd: podkarpackie
Przedmiot nauczania: Język francuski
Wiek: 58 Dołączyła: 12 Kwi 2010 Posty: 57 Skąd: wielkopolskie
Post nr 9, Wysłany: 2010-04-15, 10:25 A może zabawa symulacyjna? :)
Bardzo ciekawą formą pracy jest symulacja możliwa niestety tylko do przeprowadzenia w klasach z dużą ilością godziny lub właśnie na kółku. Podstawą gry jest zmiana osobowości uczestników. Uczniowie losują kartki ze swoją nową osobowością lub (lepiej) z miejscem. Gdy grupa będzie na przykład tworzyć mieszkańców kamienicy, to uczniowie losują mieszkania, w których będą mieszkać, a sami tworzą swoje postaci. Trzeba wtedy narysować na arkuszu kamienicę i okazać im gdzie mieszkają. W kamienicy są mieszkania jedno i wieloosobowe (tu: rodziny), sklepik z oknem wystawowym i drugie pomieszczenie podobne do zagospodarowania (uczeń sam wymyśla). W takiej kamienicy sąsiedzi świadczą sobie grzeczności, organizują garden party, zostawiają kartki w drzwiach, piszą regulamin domu, wysyłają kartki i listy z wakacji,... Jest 1000 sposobów na przemycenie zadań z gramatyką w czasie zabawy. Oczywiście, nie musi być kamienica, może być cyrk, wyspa, wioska, miasteczko, ... Jest książka ze gotowymi scenariuszami zajęć w j. francuskim na 100%, myślę, że w innych językach też, tytuł "IMEUBLE" a autor niestety mi odleciał i nie chce wrócić:( Co do pracy z uczniami z klas maturalnych, to tę metodę też można stosować w symulacji przeżyć grupy pasażerów rozbitego samolotu w Alach (było takie zdarzenie), gdzie uczniowie będą dyskutować swoje decyzje co do dalszych kroków w rozwiązaniu danej sytuacji.
Polecam też kurs "Dyskusje, debaty, circept, ryba..." gdzie oprócz scenariuszy zajęć jest ponad 200 tematów do przeprowadzenia z uczniami wszystkich typów szkół: http://www.otostrona.pl/e...index.php?p=2_4
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum