Zastanawiałam się ostatnio nad zrobieniem certyfikatu ZD. Czy ktoś ma taki certyfikat? Jak wyglądał cały "proces przygotowawczy"? Opłaca się go robić (w sensie czy pracodawca zwraca uwagę na posiadanie takowego). Napiszcie jak było z Wami.
Pozdrawiam
_________________ "Kiedy Bóg zapyta mnie na sądzie ostatecznym co dobrego zrobiłam w swoim życiu, odpowiem Mu, że spędziłam je z Tobą."
Przedmiot nauczania: język angielski
Wiek: 32 Dołączyła: 06 Lis 2007 Posty: 32 Skąd: lubelszczyzna
Post nr 8, Wysłany: 2008-04-04, 16:18
Teoretycznie certyfikat nie daje takich uprawnień, ale jeśli szkoła nie da rady znaleźć nauczyciela z odpowiednim wykształceniem, przyjmą i osobę z FCE. Tyle że kurs pedagogiczny musisz zrobić...
Post nr 9, Wysłany: 2008-08-22, 19:23 Pedagog szkolny+CAE=nauczyciel??????
Skonczylam pedagogikę opikuńczą i przez jakiś czas pracowałam na stanowisku pedagoga szkolnego. Właśnie zdałam egzamin CAE. Prosze doradzcie czy muszę jeszcze isc na kurs kwalifikacyjny z metodyki, zeby uczyć angielskiego?
Z tego co ja się orientuję, to musisz ukończyć kurs z metodyki nauczania języka angielskiego i ukończyć studia, które dają Ci możliwość pracy jako nauczyciel, np. pedagogike wczesnoszkolną, aby pracować w klasach I-III.
Tak to oficjalnie wygląda, natomiast zapotrzebowanie na nauczycieli języka angielskiego jest tak duże, że dyrektorzy zatrudniają bez pełnych uprawnień.
niebo77
Przedmiot nauczania: Język angielski|Zajęcia zintegrowane
Wiek: 35 Dołączyła: 21 Mar 2008 Posty: 111 Skąd: dolnośląskie
Post nr 11, Wysłany: 2008-08-23, 16:55
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 września 2002r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli. (Dz.U. z 2002r. Nr 155, poz. 1288)
§ 11. ust. 2. Kwalifikacje do nauczania języków obcych w szkołach, o których mowa w § 2, z wyjątkiem nauczycielskich kolegiów języków obcych, oraz w przedszkolach, szkołach i placówkach wymienionych w § 3 i 4, z zastrzeżeniem ust. 4, posiada osoba, która:
1) ma kwalifikacje określone w ust. 1 lub
2) legitymuje się dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych:
a) na kierunku filologia w zakresie danego języka obcego lub
b) w specjalności danego języka obcego lub lingwistyki stosowanej w zakresie danego języka obcego,
a ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne, lub
3) legitymuje się dyplomem ukończenia nauczycielskiego kolegium języków obcych w specjalności odpowiadającej danemu językowi obcemu albo
4) legitymuje się dyplomem ukończenia studiów magisterskich lub wyższych zawodowych na dowolnym kierunku (specjalności) i świadectwem państwowego nauczycielskiego egzaminu z danego języka obcego stopnia II lub świadectwem znajomości danego języka obcego w zakresie zaawansowanym lub biegłym, o którym mowa w załączniku do rozporządzenia, a ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne.
Załącznik: Zaawansowana znajomość języka:
1) Język angielski:
a) Certificate in Advanced English (CAE), Cambridge University, ocena A, B lub C,
Viktoria_c
Przedmiot nauczania: Inne
Wiek: 1933 Dołączyła: 22 Sie 2008 Posty: 2 Skąd: świętokrzyskie
Post nr 12, Wysłany: 2008-08-23, 21:08
Dzięki, z tego wynika, ze nie muszę robić tego kursu z metodyki nauczania jęz ang. Ciekawe jak to wygląda w praktyce, mam nadzieje,ze nie bedzie problemu z pracą. Pozdrawiam serdecznie
z tego co sie orientuje to musisz jeszcze miec studia podyplomowe z metodyki nauczania j angielskiego i wowczas masz pelne kwalifikacje do nauczania j angielskiego w szkolach. ale poszukuja nauczycieli wiec masz szanse ze Cie zatrudnia bez tego ale pod warunkiem ze zaczniesz to robic
swiezo.upieczona.anglistk
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 14, Wysłany: 2008-08-25, 18:22
nie wiem gdzie jest takie zapotrzebowanie na nauczycieli ale na pewno nie w moim regionie ja mam tylko 8 godzin ((
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum