Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co decyduje o wyborze nauczanych j. obcych w szkołach?
Autor Wiadomość
nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 1, Wysłany: 2007-08-29, 13:49   Co decyduje o wyborze nauczanych j. obcych w szkołach?

Drodzy nauczyciele języka obcego czy słyszeliście o tym że juz zostało podpisane rozporządzenie odnośnie zmiany podstawy programowej kształcenia ogólnego dla kształcenia zintegrowanego? Według nowego rozporządzenia uczniowie od roku szk.2008/2009 będą się uczyć obowiązkowo języka obcego zaczynając od 1 klasy. jestem zainteresowana jak to jest w Waszych szkołach,czy macie angielski czy też może to być na przykład niemiecki. Dla mnie wyraz język " nowożytny" nie oznacza,że musi to być jęz.angielski, ale może mylę się? Co o tym sądzicie?Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez renati23 2010-04-11, 13:51, w całości zmieniany 1 raz  

nadia 

Post nr 2, Wysłany: 2008-03-14, 13:36   Koniec z niemieckim!

Drodzy Nauczyciele języka niemieckiego,czy słyszeliście już o nowym pomyśle naszej kochanej pani minister? Niemiecki i rosyjski ma zostać usunięty ze szkół podstawowych a w gimnazjach ma być drugim językiem ( do wyboru) I co Wy na to? Cieszycie się? Ja właśnie zastanawiam się czy już mam zacząć szukać nowej pracy.Jesteśmy jakimś chorym krajem.....

[student]Ingeborga 
germanofilka :)

Post nr 3, Wysłany: 2008-03-14, 14:25   

Ta minister miała w szkole jakieś problemy z niemieckim albo rosyjskim, czy co :? ? Może jeszcze w ogóle nie będzie języków obcych? :? A angielski... oczywiście zostaje, nieprawdaż? Bo angielski to przyszłośc, a niemiecki... :evil:
Według mnie - bez sensu :? :( :roll:

nadia 

Post nr 4, Wysłany: 2008-03-14, 16:31   

W mojej szkole dzieci bardzo lubią niemiecki i może to dziwne,ale wolą bardziej niemiecki niż angielski.Jak można teraz zmusić ich do obowiązkowej nauki języka angielskiego?A co z germanistami? Będą zatrudniać studentów anglistyki a zwalniać nauczycieli od niemieckiego,francuskiego i rosyjskiego.Świetna perspektywa!

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 5, Wysłany: 2008-03-14, 17:57   

nadia napisał/a:
Jak można teraz zmusić ich do obowiązkowej nauki języka angielskiego?

A jak można zmusić do nauki przyrody?? albo historii?? albo muzyki??

[student]maagdaa 

Przedmiot nauczania: jęz. niemiecki
Post nr 6, Wysłany: 2008-03-14, 18:42   

Ja się teraz zaczynam zastanawiać czy aby na pewno dobry kierunek studiów wybrałam - jestem na 2 roku germanistyki i obawiam się, że po skończeniu studiów nie znajdę pracy w szkole... To jakieś chore tym bardziej że pochodzę z opolszczyzny, gdzie do tej pory tak pielęgnowało się język niemiecki. Czyste szaleństwo :crazy:

nadia 

Post nr 7, Wysłany: 2008-03-14, 18:53   

No być może okaże się,że będzie problem ze znalezieniem pracy w szkole.Może prędzej zatrudni Cię jakaś firma? Ja 7 lat ucze niemieckiego, codziennie dojeżdżam 35 km w jedną stronę,mam za sobą wypadek samochodowy w drodze z pracy z którego cudem wyszłam i nagle okazuje się,że to wszystko poszło na marne. Zaczynam żałować,że w ogóle ukończyłam studia germanistyczne.

ala.benz25

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 8, Wysłany: 2008-03-15, 17:40   

no ja myslę ze toraczej niemozliwe zeby cos takiego wprowadzic do naszego systemu edukacji, w niektorych szkolach w ogole nie ma angielskiego tylko wlasnie glowny jezyk to niemiecki, nie dajmy sie zwariowac kolejnym chorym pomyslom ministrow edukacji, nic z tego nie bedzie zapewniam was...

nadia 

Post nr 9, Wysłany: 2008-03-15, 19:43   

W szkole w której uczę niemiecki jest właśnie językiem wiodącym już od 18 lat.W sąsiednim gimnazjum też wiodący jest niemiecki,więc nie rozumiem jak można narzucać szkole i uczniom jakiego mają się uczyć języka. To chyba dyrektor i rodzice powinni decydować o wyborze języka.

lidka_li 
lat 29

Przedmiot nauczania: język niemiecki
Post nr 10, Wysłany: 2008-03-15, 20:18   

To jakiś obłęd. W szkole, w której uczę, niemiecki jest językiem wiodącym zarówno w s.p. jak i w gimnazjum. Co roku mamy nowego anglistę i i w ogóle są problemy, żeby kogoś znaleźć. Więc ciekawa jestem jak to rozwiążą, wyrzucą nauczycieli niemieckiego, a na nasze miejsce zatrudnią kogo? skoro chętnych brak?

ala.benz25

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 11, Wysłany: 2008-03-16, 08:40   

a co wy sie tak bulwersujecie?? przeciez to niemozliwe zeby cos takiego przeszlo!!!

nadia 

Post nr 12, Wysłany: 2008-03-16, 10:23   

W naszym kochanym kraju niestety ale wszystko jest możliwe. Zresztą już w ubiegłym roku wprowadzono za czasów R.Giertycha angielski w klasie 1 więc kiedy roczniki te przyjdą do klasy 4 to pewnie będą kontynuować angielski i to własnie ten język siłą rzeczy stanie się językiem wiodącym.

[student]catchmeifyoucan 
wredalek

Post nr 13, Wysłany: 2008-03-16, 21:03   

drugi język obcy powinien być do wyboru zarówno w sp, gimnazjach jak i liceach. oczywiście angielski bez dwóch zdań język wiodący

[student]Ingeborga 
germanofilka :)

Post nr 14, Wysłany: 2008-03-16, 21:22   

catchmeifyoucan napisał/a:
oczywiście angielski bez dwóch zdań język wiodący
lepiej jedna klasa z wiodącym takim, a druga - z innym - do wyboru ...jeśli już niemiecki ma być zredukowany, to niech chociaż trochę go się ostanie!

[student]catchmeifyoucan 
wredalek

Post nr 15, Wysłany: 2008-03-16, 21:26   

swoją drogą nie wiedziałem, że w sp już jest drugi język obowiązkowy... zresztą popatrzmy racjonalnie... za naszego życia j. angielski na pewno ze szkół nie zniknie... a i również prawdopodobnie plan minister nie zostanie zrealizowany

Odpowiedz do tematu