Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sie 2007 Posty: 605 Skąd: lubelskie
Post nr 1, Wysłany: 2007-08-29, 13:49 Co decyduje o wyborze nauczanych j. obcych w szkołach?
Drodzy nauczyciele języka obcego czy słyszeliście o tym że juz zostało podpisane rozporządzenie odnośnie zmiany podstawy programowej kształcenia ogólnego dla kształcenia zintegrowanego? Według nowego rozporządzenia uczniowie od roku szk.2008/2009 będą się uczyć obowiązkowo języka obcego zaczynając od 1 klasy. jestem zainteresowana jak to jest w Waszych szkołach,czy macie angielski czy też może to być na przykład niemiecki. Dla mnie wyraz język " nowożytny" nie oznacza,że musi to być jęz.angielski, ale może mylę się? Co o tym sądzicie?Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez renati23 2010-04-11, 13:51, w całości zmieniany 1 raz
Post nr 2, Wysłany: 2008-03-14, 13:36 Koniec z niemieckim!
Drodzy Nauczyciele języka niemieckiego,czy słyszeliście już o nowym pomyśle naszej kochanej pani minister? Niemiecki i rosyjski ma zostać usunięty ze szkół podstawowych a w gimnazjach ma być drugim językiem ( do wyboru) I co Wy na to? Cieszycie się? Ja właśnie zastanawiam się czy już mam zacząć szukać nowej pracy.Jesteśmy jakimś chorym krajem.....
Ta minister miała w szkole jakieś problemy z niemieckim albo rosyjskim, czy co ? Może jeszcze w ogóle nie będzie języków obcych? A angielski... oczywiście zostaje, nieprawdaż? Bo angielski to przyszłośc, a niemiecki...
Według mnie - bez sensu
Post nr 4, Wysłany: 2008-03-14, 16:31
W mojej szkole dzieci bardzo lubią niemiecki i może to dziwne,ale wolą bardziej niemiecki niż angielski.Jak można teraz zmusić ich do obowiązkowej nauki języka angielskiego?A co z germanistami? Będą zatrudniać studentów anglistyki a zwalniać nauczycieli od niemieckiego,francuskiego i rosyjskiego.Świetna perspektywa!
Ja się teraz zaczynam zastanawiać czy aby na pewno dobry kierunek studiów wybrałam - jestem na 2 roku germanistyki i obawiam się, że po skończeniu studiów nie znajdę pracy w szkole... To jakieś chore tym bardziej że pochodzę z opolszczyzny, gdzie do tej pory tak pielęgnowało się język niemiecki. Czyste szaleństwo
_________________ "Kiedy Bóg zapyta mnie na sądzie ostatecznym co dobrego zrobiłam w swoim życiu, odpowiem Mu, że spędziłam je z Tobą."
Post nr 7, Wysłany: 2008-03-14, 18:53
No być może okaże się,że będzie problem ze znalezieniem pracy w szkole.Może prędzej zatrudni Cię jakaś firma? Ja 7 lat ucze niemieckiego, codziennie dojeżdżam 35 km w jedną stronę,mam za sobą wypadek samochodowy w drodze z pracy z którego cudem wyszłam i nagle okazuje się,że to wszystko poszło na marne. Zaczynam żałować,że w ogóle ukończyłam studia germanistyczne.
no ja myslę ze toraczej niemozliwe zeby cos takiego wprowadzic do naszego systemu edukacji, w niektorych szkolach w ogole nie ma angielskiego tylko wlasnie glowny jezyk to niemiecki, nie dajmy sie zwariowac kolejnym chorym pomyslom ministrow edukacji, nic z tego nie bedzie zapewniam was...
Post nr 9, Wysłany: 2008-03-15, 19:43
W szkole w której uczę niemiecki jest właśnie językiem wiodącym już od 18 lat.W sąsiednim gimnazjum też wiodący jest niemiecki,więc nie rozumiem jak można narzucać szkole i uczniom jakiego mają się uczyć języka. To chyba dyrektor i rodzice powinni decydować o wyborze języka.
Przedmiot nauczania: język niemiecki
Post nr 10, Wysłany: 2008-03-15, 20:18
To jakiś obłęd. W szkole, w której uczę, niemiecki jest językiem wiodącym zarówno w s.p. jak i w gimnazjum. Co roku mamy nowego anglistę i i w ogóle są problemy, żeby kogoś znaleźć. Więc ciekawa jestem jak to rozwiążą, wyrzucą nauczycieli niemieckiego, a na nasze miejsce zatrudnią kogo? skoro chętnych brak?
Post nr 12, Wysłany: 2008-03-16, 10:23
W naszym kochanym kraju niestety ale wszystko jest możliwe. Zresztą już w ubiegłym roku wprowadzono za czasów R.Giertycha angielski w klasie 1 więc kiedy roczniki te przyjdą do klasy 4 to pewnie będą kontynuować angielski i to własnie ten język siłą rzeczy stanie się językiem wiodącym.
swoją drogą nie wiedziałem, że w sp już jest drugi język obowiązkowy... zresztą popatrzmy racjonalnie... za naszego życia j. angielski na pewno ze szkół nie zniknie... a i również prawdopodobnie plan minister nie zostanie zrealizowany
_________________ "Forgive your enemies but never forget their names" Kennedy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum