mr_pl
Przedmiot nauczania: Podobno angielski
Post nr 31, Wysłany: 2011-09-10, 13:53
Problem w tym, że to nie ja jestem ekspertem. Jestem pytającym - co w przypadku jeśli zostawianie uczniów nie wchodzi w grę (nawet na wyrobienie godzin z art. 42 KN nie ma czasu, bo uczniowie nie mogą zostać po lekcjach, a klasy 1-2 gim mają po 7h codziennie (max w naszej szkole) - nie moje widzimisię, prikaz z góry).
I to nie jest szukanie dziury w całym - mam znajomych w różnych rejonach Polski, którzy borykają się z podobnym problemem. Niemożliwość wyegzekwowania kar zaczyna się głównie u rodziców - rodzice nie godzą się na zostawanie po lekcjach, na zatrzymywanie podczas przerwy, na pracę fizyczną (np. sprzątanie wokół szkoły za karę). Taka społeczność ciekawa, że rodzice tylko żądają.
Dyrekcja mogłaby rodzicom przemówić do rozsądku, ale dla dyrekcji "dobre" relacje z rodzicami są ważniejsze niż jakaś tam dyscyplina...
_________________ Cokolwiek napisałem powyżej na pewno nie jest prawdą. Młodzi ludzie nigdy nie mają racji.
Jeśli z jakichś powodów pozostawienie dziecka po lekcjach jest niewskazane, to trzeba zastosować inna karę.
Rodzica należy przekonać do współpracy, niechaj może zaproponują w takim razie jakie kary sami by zastosowali za takie, czy inne złe zachowanie.
Można poprosić przedstawicieli rodziców do "okrągłego stołu", by "przyłożyli rękę" do wypracowania systemu kar, skoro niektórzy na pewne stosowane działania się nie godzą.
Tych, którzy nie wezmą w tym udziału zignorować. Będą musieli dostosować się do woli tych, co przed tym sie nie wzbraniali.
Oczywiście wiele zależy od dyrekcji, jeśli Twoja jest nierychliwa do jakichkolwiek działań, które wymagają konfrontacji z niezadowolonym pieniaczem, to będzie trudno.
Basso profondo
Post nr 33, Wysłany: 2011-09-10, 14:28
mr_pl napisał/a:
Niemożliwość wyegzekwowania kar zaczyna się głównie u rodziców - rodzice nie godzą się na zostawanie po lekcjach, na zatrzymywanie podczas przerwy, na pracę fizyczną
Widzisz, zaczynasz myśleć, dotarłeś do źródła problemu. Teraz pomyśl, co możesz z tym zrobić. Ty, nie mityczna "dyrekcja".
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Basso profondo
Post nr 34, Wysłany: 2011-09-13, 06:56
Nic nie wymyśliłeś?
Przedmiot nauczania: Język francuski
Wiek: 58 Dołączyła: 12 Kwi 2010 Posty: 57 Skąd: wielkopolskie
Post nr 35, Wysłany: 2011-09-17, 12:05
Myślę, że niektórzy z nas zapominają, że uczeń w tym wieku podlega obowiązkowi szkolnemu i my mamy mu umożliwić zrealizowanie tego obowiązku, który nie polega wyłącznie na chodzeniu do szkoły. Poza tym uczeń przeszkadzający innym uniemożliwia im zrealizowanie tego obowiązku. Przejmowanie się wymyślonymi (sorry) prawami delikwenta, który działa na szkodę innych i niszczy nasze zdrowie, to niezrozumienie prawa i jednostronne egzekwowanie go. Prawo ma na celu obronę obywateli, którzy je realizują a nie wyłącznie tych, którzy je łamią...
Co do tych uczniów przyjrzyj się czy nie są oni gwiazdami w swojej klasie, bo być może tu jest początek problemu. Uczniowie mogą ich nie akceptować ale po cichu oni im imponują. W takim przypadku musisz zrzucić ich z piedestału gwiazdy, podważyć ich status "nienaruszalności" i pokazać klasie kim są faktycznie. Częste odpytywanie w czasie jednych zajęć z komentarzem: o znowu nie wiesz... ośmieszy ich, spowoduje, że inni zmienią swoje zdanie na ich temat. Pokaż, że nie opłaca się przeszkadzać na zajęciach, pozostawienie po lekcjach lub na przerwach w celu uzupełnienia braków nie jest łamaniem prawa. Wzywaj często rodziców do szkoły, nich im to też zacznie przeszkadzać i nich wreszcie zareagują w domu, bo twierdzenie, że nic nie mogą poradzić to czyste lenistwo, są proste metody, które naprowadzą ich dzieci na dobrą drogę. Z drugiej strony spróbuj dać im takie zadanie, które będą mogli wykonać na lekcji, każ im coś przeczytać, postaw łatwe pytanie,... żebyś mogła ich pochwalić, bo pochwały często są skuteczniejsze niż kary. Niech zobaczą w Tobie sprawiedliwego nauczyciela, który nie tylko karze ale też nagradza.
Co do "postarzenie się" (chciałabym mieć taki problem ), żebyś nie była mylona z uczniami, to makijaż i wysoki obcas na 100% wystarczą:)
To nie dyskutuj.
Twoja wypowiedź taki właśnie poziom prezentuje. Możemy więc stwierdzić podobnie.
Oczekujesz gotowej recepty?
Takiej nie ma.
Gdyby każdy z nas znalazł się wśród tych uczniów chociaż przez godzinę, gdyby spróbował porozmawiać z ich rodzicami, w określony sposób by zareagował.
Zmuś trochę te swoje szare komórki do wysiłku.
Dostałeś tu pewne propozycje działań. Z góry je odrzucasz ze względu na różne trudności. Zasłaniasz się dyrekcją.
Fakt, od postawy dyrektora dużo zależy, ale to nie dyrektor ma sobie z problemem poradzić tylko nauczyciel. Nawet wtedy, gdy dyrektor go w tym nie wspiera. I albo sobie poradzi, albo będzie czekał aż uczniowie mu kosz na głowę założą, a rodzice jeszcze temu przyklasną.
Post nr 39, Wysłany: 2011-09-18, 10:09
Malgalo - nie oczekuje gotowej recepty, bo się z żadnym problemem o pomoc nie zwracam To nie ja założyłem temat, to nie ja proszę o pomoc... a z miwuesem dyskutować nie będę - nie widzisz jego chamstwa bo za długo się znacie i się przyzwyczaiłaś. To nie przypadek, że jak tylko ktoś młody/nowy na forum zawita to ma zgrzyt z miwuesem. To nie przypadek.
_________________ Cokolwiek napisałem powyżej na pewno nie jest prawdą. Młodzi ludzie nigdy nie mają racji.
Basso profondo
Post nr 40, Wysłany: 2011-09-18, 13:14
A może ty najpierw pod innym nickiem pisałeś i też się ścięliśmy?
PS. Jest na forum mnóstwo młodych osób, do których nigdy nic nie miałem, wręcz przeciwnie. Co ja poradzę, że tak często nie mogę się z tobą zgodzić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum