Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdy uczeń nie robi postępów..
Autor Wiadomość
katty 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2009-10-28, 16:40   Gdy uczeń nie robi postępów..

Drodzy angliści, zastanawia mnie, czy mieliście kiedyś przypadek ucznia, który ucząc się języka od pierwszej klasy, w piątej lub szóstej praktycznie nic, poza garstką prostych słówek, nie umie? Jeśli tak to z czego to Waszym zdaniem wynikało?

ala.forum 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 2, Wysłany: 2009-10-28, 17:46   

z lenistwa

1K8 

Post nr 3, Wysłany: 2009-10-28, 18:34   

dokladnie, z lenistwa i olewatorstwa.

upieczona.anglistk 

Post nr 4, Wysłany: 2009-10-28, 21:32   

chyba kazdy nauczyciel mial takie przypadki. z niedopilnowania rodzicow, nie nauczenia go przez rodzicow obowiazkowosci, odrabiania prac domowych, moze nie lubi angielskiego w roznych powodow

kazmirz 

Post nr 5, Wysłany: 2009-10-29, 07:13   

Zdarzają się dzieci niewyuczalne, z zaburzonym słuchem fonemowym, z kompletnym brakiem zdolności językowych, które ledwo się wysławiają po polsku, z pogranicza normy intelektualnej itd.., itp... Za malo napisałaś, żeby odrazu stawiać diagnozę. Rozpoznaj rodzinną sytuację ucznia, popatrz na oceny z innych przedmiotów, zwłaszcza j.polskiego i matematyki, sprawdź czy jest opinia z PPP, porozmawiaj z wychowawcą i byłym nauczycielem angielskiego. Miewałam uczniów od I klasy nastawionych negatywnie do języka obcego, bo poprostu był on dla nich tak obcy, że pewne rzeczy były nie do przeskoczenia. Ale to można lepiej lub gorzej rozpracować przy współpracy z domem. W 5 czy 6 klasie też nie jest za późno. Masz duż pole do popisu:)

NanaMaster 

Post nr 6, Wysłany: 2009-10-29, 12:28   

a wiecie co w takich sytuacjach mówią Ci rodzice, dla których synek bądź córeczka jest najwspanialszy/a i najmądrzejszy/a?? Że to wina nauczyciela - co jest dla mnie po prostu komiczne :lol: bo skoro uczeń po otrzymaniu karty pracy od nauczyciela, gniecie ją w ręku na jego oczach to po czyjej stronie leży wina? :P Przypadek opisałam z własnego doświadczenia oczywiście

ala.forum 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 7, Wysłany: 2009-10-29, 14:09   

tez nie trawie ludzi ktorzy o wszystko obwiniaja nauczyciela - o to ze dziecko nic nie umie, o to ze dzieci zle sie zachowują na lekcji- to wszystko sie wynosi z domu- obowiazkowosc, kulturę osobistą...

katty 

Post nr 8, Wysłany: 2009-10-29, 14:11   

Mnie właśnie interesuje ten drugi przypadek, który nie wynika z kompletnego niechciejstwa i lenistwa, bo to to akurat łatwe do zdiagnozowania. Zastanawiają mnie dzieci, które coś tam wprawdzie pracują, nawet przyjdą na zajęcia wyrównawcze, ale pewne nawet stosunkowo proste rzeczy zdają się po prostu nie wchodzić do głowy (przy jednoczesnych problemach z językiem ojczystym). Czy myślicie, że każdego da się nauczyć języka? Szczególnie w warunkach klasowych? Czy jednak skłanialibyście się ku tezie, że jeśli dziecko po latach nic nie umie to jednak wina nauczyciela?

ala.forum 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 9, Wysłany: 2009-10-29, 14:15   

ale jaka w tym wina nauczyciela??? jakos inni sie nauczyli ...

ala.forum 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 10, Wysłany: 2009-10-29, 14:16   

noi jeszcze jedno pytanie- skoro nic nie potrafi to jakim do k... nędzy cudem dostał się az do 5 klasy?? dlaczego przepuszczacie z klasy do klasu osoby ktore nic nie potrafia? potem sami sobie winni jestescie bo macie problem ze ktos nic nie umie...

NanaMaster 

Post nr 11, Wysłany: 2009-10-29, 15:26   

katty napisał/a:
Mnie właśnie interesuje ten drugi przypadek, który nie wynika z kompletnego niechciejstwa i lenistwa, bo to to akurat łatwe do zdiagnozowania. Zastanawiają mnie dzieci, które coś tam wprawdzie pracują, nawet przyjdą na zajęcia wyrównawcze, ale pewne nawet stosunkowo proste rzeczy zdają się po prostu nie wchodzić do głowy (przy jednoczesnych problemach z językiem ojczystym). Czy myślicie, że każdego da się nauczyć języka? Szczególnie w warunkach klasowych? Czy jednak skłanialibyście się ku tezie, że jeśli dziecko po latach nic nie umie to jednak wina nauczyciela?

Mnie się wydaje, że nie każdy jest w stanie opanować język obcy. Tak jak piszesz katty, jeśli dziecko ma problemy z językiem ojczystym, nie ma możliwości, żeby opanowało na równym bądź czasem nawet na niskim poziomie języka obcego. Trzeba znać podstawy, żeby iść dalej :)

smv 

Post nr 12, Wysłany: 2009-12-03, 16:36   

dokladnie trezba spr wszytskie inne przedmiioty polski matematyka, sytuacja rdzinna, opinie z PPP...mam mnóstwo uczniów ktorzy nawet po Pl nie umieją czytac.. i nie ma jak ich lagodniej potraktować bo ja podaje takim dzieciom na tacy, potrafie nawet im napisac trakskrypcje czytanki i co? Kompletnie nic jak po pl nie umie czytac to czego oczekiwac. Jedyne co takim uczniom dobrze wychodzi to dokyuczanie i klnięcie do kolegów..

Odpowiedz do tematu