aniabra
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2010-09-09, 16:05 Pomysły na lekcje zastępstwa - liceum
Mam jutro zastępstwo, to już moje drugie. Wcześniej miałam z 3 klasą LO, ale takie nagłe i rozmawiałam z nimi o przyszłości, studiach, co warto robic
Myślę że dość często będę mieć zastępstwa, jedno w tyghodniu na pewno.
I teraz mam pytanie: co robicie na zastępstwie?
Czy macie jakiś fajny pomysł jakiegoś zadania, "gry" który mogłabym robić z uczniami?
Z jednej strony nie chcę siedzieć i dać im robić co chcą (chyba nie mogę?) a z drugiej nie będe prowadzić normalnej lekcji bo nie znam ich, nie mam materiałów, nie wiem co było w planie.
Także czy macie pomysły na jakieś uniwersalne fajne zajęcie? Lekkie ale wnoszące coś? Dla licealistów.
Anita@
Wiek: 27 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 121 Skąd: mazowieckie
Post nr 2, Wysłany: 2010-09-09, 19:12
Ja zawsze noszę komplet kserówek na ewentualne zastępstwa, bo też często mam. Myślę, że w liceum sprawa jest prosta, bo zawsze możesz zrobić im słuchanie, czytanie, pisanie lub mówienie. Do tego nie potrzeba jakiejś ciągłości a do matury na pewno się przyda.
Jeśli nie masz własnych materiałów, to internet oferuje mnóstwo gotowych materiałów do kopiowania - od kilkuminutowych rozgrzewek po pełne lekcje, również z notatkami dla nauczyciela.
Na różne tematy, różne poziomy, brać i wybierać.
aculatraxas
Wiek: 24 Dołączyła: 09 Paź 2010 Posty: 10 Skąd: mazowieckie
Post nr 4, Wysłany: 2010-10-25, 11:59 zastępstwo
Hej mam takie pytanie...
Dowiedziałam się, że jutro najprawdopodobniej będę miała zastępstwo w jakiejś klasie... Nie mam pojęcia w której-dopiero jutro się dowiem. I tu moje pytanie..
Co powinnam z nimi robić?
a) robisz to co zleci ich nauczyciel , a jeśli nie to
b) to co wynika z podręcznika, a jeśli nie to
c) wg własnego pomysłu zrealizujesz zajęcia z języka, materiałów w sieci mnóstwo.
Jeśli klasa nie uczy się angielskiego, to
a) jeśli jesteś w stanie, zrealizujesz lekcje przedmiotu, który powinni mieć.
b) zorganizujesz zajęcia w innym zakresie - np. pierwsza pomoc, IT czy co tam jeszcze do głowy Ci przyjdzie
c) spędzicie czas na szeroko rozumianych zabawach językowych
d) zapewnisz opiekę, a oni samodzielnie wykonają zlecone zadania
e) od biedy mogą obejrzeć jakiś wartościowy film, np dokumentalny i zachęcisz ich do dyskusji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum