Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 92, Wysłany: 2011-11-01, 14:34 samodzielna nauka - osoba dorosła
Kochani,
Znajoma z pracy poprosiła mnie o poradę dotyczącą samodzielnej nauki angielskiego. Otóż, chce ona uczyć się sama od podstaw (jest to kobieta w średnim wieku, raczej ambitna i sumienna). Poradziłam jej najlepiej jak umiałam, ale nie mam większego doświadczenia w temacie, więc zapytam Was Macie może w zanadrzu jakieś ciekawe wskazówki, techniki itp? Może ciekawe materiały/książki do samodzielnej nauki, z których sami korzystaliście?
pozdrawiam
kidsteach
Wiek: 27 Dołączyła: 02 Gru 2011 Posty: 1 Skąd: mazowieckie
Post nr 93, Wysłany: 2011-12-02, 08:31 Strona do nauki angielskiego
Witajcie!
Wraz z dziećmi z róznych krajów tworzę stronkę internetową z materiałami do nauki języka angielskiego. Strona nazywa się Kids Teach Kids i zawiera materiały tworzone dla dzieci i młodzieży - właśnie przez dzieci. Ideą projektu jest to, żeby dzieci mogły dzielić się swoją wiedzą z innymi. Chcemy, żeby nasza strona była użyteczna dla innych, dlatego też chciałam się z Wami podzielić informacją o niej, być może ktoś z Was znajdzie na niej coś, co mu się przyda w pracy. Nie czerpiemy żadnych korzyści finansowych z tej strony i nie jest to żadna reklama, nie traktujcie zatem proszę mojej wiadomości jako spamu. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z materiałami. Nie ma ich jeszcze za wiele, jednak z czasem będzie ich przybywać. Jeśli przyda Wam się coś, co znajdziecie na stronie, będzie to dla nas ogromnym sukcesem.
lida88
Wiek: 26 Dołączyła: 03 Wrz 2010 Posty: 20 Skąd: mazowieckie
Post nr 94, Wysłany: 2011-12-18, 20:27
Witam. Może ktoś polecić jakieś tablice gramatyczne do angielskiego, których można używać w klasie.Gdzie kupić? może jakiś link do księgarni internetowej. mam problem ze znalezieniem:(
pozdrawiam
Post nr 96, Wysłany: 2012-03-06, 17:12 lekcje angielskiego w sali komputerowej
witam,
Mam obowiązek prowadzic lekcje w sali komp (szkola podstawowa 4-6). Tylko, ze dopiero wróciłam do pracy po dłuzszej przerwie i nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy są jakies strony gdzie mozna takie lekcje prowadzic?
W internecie Jest wiele ćwiczeń interaktywnych i gier językowych, ale trzeba sobie to najpierw samemu przejrzeć. Ponadto są strony z ciekawymi artykułami i uczniowie mogą czytając je wykonać quiz przygotowany przez nauczyciela; można przygotować prezentację o państwie, jego kulturze i obyczajach. Można skorzystać też z płytek które są zamieszczane w podręcznikach ucznia lub z programów komputerowych dostępnych w bibliotece. Są też możliwości współpracy w ramach e-twinningu (Comenius)
Pracujesz na określonym programie, z konkretnym podręcznikiem.
Pomyśl o tych elementach lekcji, w których realizacji pomoże Ci komputer(y), projektor.
Pomyśl o elementach wizualnych - zdjęcia, materiałach graficznych, nagraniach wideo itp.
Znajdź do danej lekcji materiały dodatkowe w internecie, np. quizy online, strony internetowe.
"Poskładaj je do kupy", zaplanuj.
Jak pisze Marra jest tego tak dużo, że bez dokładniejszej informacji na temat tego co robisz tymi dzieciakami trzeba by Ci pół internetu wkleić
Podaj szczegóły, napisz co masz na uwadze, co planujesz, co chciałabyś zrobić, ktoś pomoże...przerwa w pracy nie trwała od końca II wojny światowej, więc chyba nie oczekujesz gotowych scenariuszy rozpisanych co do sekundy
brynika
Wiek: 34 Dołączyła: 09 Wrz 2008 Posty: 28 Skąd: pomorskie
Post nr 102, Wysłany: 2012-03-14, 19:48 Odkrycie Ameryki i pierwsze kolonie
Witam, może ktos poleci mi filmy o tematyce odkrycie Ameryki, pierwsze kolonie, Jamestown, Roanoke, Pocahontas itp. Chciałabym puścić je na kółku języka angielskiego w gimnazjum, więc żeby nie były bardzo brutalne lub z dużą ilością seksu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum