witam
Nie wiedziałam, czy zakładać nowy wątek, ale pomyślałam, że lepiej nie bałaganić i nie tyranizować forum
Otóż - jak na gimnazjum jestem już na wysokim poziomie j. niem. i chciałabym za coś zabrać się w domu, sama, bo jestem dosyć ambitna
Co do mojego wysokiego poziomu - nie oznacza to że mam co roku 4 czy 5 z niemieckiego, bo mam 6 i trzeci raz z rzędu zostałam laureatką wojewódzkiego konkursu, a podręczniki na których pracujemy w szkole, to mnie uwstecznią normalnie nie wiem jak określić mój poziom, czuję, że to bardzo pewne A2, może nawet i więcej - nie mam pojęcia! ze słownictwem przyzwoicie, z gramatyki umiem wszystkie czasy, nawet Futur II się nie boję, Passiv, Konjunktiv'y jeszcze do przećwiczenia, potrafię odmieniać przymiotnik po rodzajnikach i bez, szyki po różnych spójnikach mam opanowane, przyimek + odpowiedni przypadek też, rekcja czasownika jako tako, wydaje mi się, że ważniejsze zagadnienia wystarczą.
Pytanie - za co powinnam się zabrać. Bo sprawdzałam na necie w rozkładzie materiału i Imperfekt będę mieć wg niego w 3 klasie - jestem wystaszona! pani i tak dużo przygotowuje od siebie, bo mamy raczej słabe podręczniki więc może i trochę gramatyki wprowadzi wcześniej...
Od razu uprzedzam, nie chcę samouczków, wolę normalne, szkolne podręczniki, bo te pierwsze zwykle są jakieś sztuczne, dialogi jak z plastiku i nudy ogółem...
W ręku do przejrzenia miałam Deutsch Aktuell Kompakt 4, na których pani pracuje z obecną 3 klasą na SPP (z lepszą grupą) i z gramatyki na przykład wszystko umiem, ze słówkami też spokojnie dawałam radę. Ale z kolei raz robiłam powtórzeniową krzyżówkę z ćwiczeń z DAK 3 dla mojej koleżanki z 3 klasy, ale tej mniej zaawansowanej grupy, czyli tej "słabszej", bo potrzebowała pomocy. W tej krzyżówce chodziło głównie o słownictwo i byłam fatalnie zaskoczona, bo było bardzo trudne moim zdaniem, zrobiłam tylko małą część i to z pomocą podręcznika.Szok!
I teraz już nie wiem. Co polecicie mi, jako nauczyciele, żebym mogła od czasu do czasu porobić coś sama?
Ja na twoim miejscu rozglądał bym się za jakimś kursem. Ja mam podobną sytuacje ale z angielskim(ucze się sztywniackiego angielskiego w szkole z żółwią prędkością a wiem że mam predyspozycje i marnuje się powtarzając caly czas past simple...). Kupiłem sobie kurs i po pół rok umiem angielski na poziomie około B2, i nie tylko w pisaniu ale też w wymowie. Polecam Ci takie kursy. Poszukaj sobie na allegro kurs a2+ bądź jeżeli się czujesz na siłach B1+. Naprawde jeżeli masz ambicje, i chcesz się uczyć, to świetne rozwiązanie. Polecić Ci mogę SuperMemo(angielskiego się z tego uczyłem) i programy firmy Ydp(też anglika z tego się uczyłem, i wiem że mają niemiecki). Niestety, w polsce nie ma fajnego podręcznika szkolnego do niemieckiego . Wszystkie są sztuczne, ale to niestety błędy wydawnicze polskich mało kreatywnych wydawnictw(które muszą mieć wzór ciekawej książki innego wydawnictwa aby stworzyć swoją). Jedynie nowaera (Das ist deutsch!) ma w miare przyjemny podręcznik, ale i tak nie będzie żadna rewelacja dla Ciebie(bo za prosty ). Być może za pare lat wydawnictwo longman zabierze się za książki do niemieckiego, i wtedy będą fajne i ciekawe podręczniki do niemca. Teraz, niestety podręczniki do niemca to dno. Pozostaje tylko czekać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum