Post nr 1, Wysłany: 2008-07-14, 14:54 jaki dyplomik jeszcze potrzebuję:)???
Od pewnego czasu szukam odpowiedzi w internecie i marnie mi idą te poszukiwania. Chciałabym się dowiedzieć jednej rzeczybo może ktoś miał taką sytuację i będzie umiał mi pomóc. Co muszę jeszcze skończyć aby uczyć języka niemieckiego w klasach 1-3 i przedszkolu. Dodam, że chcę aby nauka trwała jak najkrócej gdyż to nie będzie mój pierwszy fakultet. Dodam że jestem po studiach magisterskich z socjologii oraz mam 2 podyplomówki> edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna iraz pedagogika opiekuńczo wychowawcza.
Z tego co wyszukałam to albo musiałabym iść do kolegium nauczycielskiego na 3 lata albo iść na kurs i zdać egzamin np w Inst. Goethego, ale czy taki egzamin wystarczy? nie uśmiecha mi sie studiowac kolejne 3 lata...
Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sie 2007 Posty: 605 Skąd: lubelskie
Post nr 2, Wysłany: 2008-07-15, 12:47
Wydaje mi się,że najlepiej byłoby pójść do kolegium ale z drugiej strony zastanów się czy rzeczywiście chcesz i będziesz mieć możliwość uczenia niemieckiego w klasach 1-3. Z własnego doświadczenia wiem,że w klasach młodszych niestety ale preferowanym językiem jak na razie jest angielski a nie niemiecki. Prędzej znalazłabyś pracę jako nauczyciel niemieckiego w klasach 4-6.
Gdybym skończyła kolegium to mogłabym uczyć w każdej klasie, ale gdybym była możliwość zdania tylko egzaminu to po prostu wybiera się wyższy poziom dla wyższych klas. Akurat w mojej miejscowości w klasach 1-3 jest albo angielski albo niemiecki. W każdym razie cały problem leży nie w tym w których klasach chcę uczyć ale co muszę skończyć:)
hanamat
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 52 Dołączyła: 29 Mar 2008 Posty: 145 Skąd: wielkopolskie
Post nr 4, Wysłany: 2008-07-16, 07:52
Jezeli chcesz uczyc w kl. I-III to ukończ kurs przedmiotowo-metodyczny lub podyplomowke j.angielski w edukacji wczesnoszkolnej + FCE, a w klasach wyzszych kolegium jezykowe.
niemiecki:)
czyli takiego kursu mam konkretnie szukac tak? i jeszcze egzamin?
hanamat
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 52 Dołączyła: 29 Mar 2008 Posty: 145 Skąd: wielkopolskie
Post nr 6, Wysłany: 2008-07-16, 11:53
Tak, szukaj kurs 'jezyk niemiecki w deukacji wczesnoszkolnej" . Nie wiem, w jakim rejonie mieszkasz, ale czesto takie kursy są robione w wyższych szkołach zawodowych, na stronie codn jest wykaz placowek i rodzaj form doskonalenia, nadajacych kwalifikacje, moze tam cos znajdziesz. Moje kolezanki robia takie kursy w Gnieznie, w wyzszej szkole zawodowej. W kuratoriach tez powinni miec wykazy tych placowek. Na stronie "cen koszalin " tez coś o tym czytałam.
Przedmiot nauczania: język niemiecki
Wiek: 42 Dołączyła: 28 Gru 2007 Posty: 49 Skąd: Bielsko-Biała
Post nr 8, Wysłany: 2008-07-17, 16:06
hanamat napisał/a:
Jezeli chcesz uczyc w kl. I-III to ukończ kurs przedmiotowo-metodyczny lub podyplomowke j.angielski w edukacji wczesnoszkolnej + FCE, a w klasach wyzszych kolegium jezykowe.
Z tego co czytałam ostatnio, to FCE nie daje uprawnień do nauczania tego języka w szkole, tylko egzamin advance czyli z j. niemieckiego ZMP (dawniej a obecnie chyba C1). Wiem, bo chciałam uczyć też angielskiego, ale poziom advance to dla mnie za wysokie progi, bo sobie odpuściłam
przygotowanie pedagogiczne juz mam po ped opiekunczo wychowawczej. czyli zatem mowicie ze wystarczy egzamin panstwowy i oczywiscie lepiej isc na 10 meisieczny kurs ktory do niego przygotowuje..
Wszystko jest w ustawie i nie mozna rezygnowac bo ktos cos powiedzial. U nas tez dziewczyny przchodza do kierowniczki studiow z takimi problemami. A ona wciaz powtarza. warunkiem przyjecia na studia podyplomowe edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna jest przygotowanie pedagogiczne czyli odpowiednia ilosc godzin z metodyki, a ja taka mam po pedagogice opiekunczo-wychowawczej. Bez tego nie przyjeliby mnie na wczesnoszkolna. Zreszta prace w przedszkolu dostalam. zaczynam od wrzesnia czyli w moim wypadku nikt sie beznadziejnie nie przyczepil ze czegos nie mam. Jednak w odpowiedziach sa duze rozbieznosci co do tego co musze jeszcze zrobic by uczyc niemieckiego, a po tych moich dziwnych fakultetach nie moge sie tego doszukac na necie. napisalam wiec pismo z zapytaniem do kuratorium.ciekawe co mi odpisza i czy cos w ogole:) na pewno wam wtedy napisze:)
justynka
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 31 Dołączyła: 04 Lip 2008 Posty: 75 Skąd: podlaskie
Post nr 14, Wysłany: 2008-07-19, 17:56
matikasia napisał/a:
ciekawe co mi odpisza i czy cos w ogole:)
Wierz mi, odpiszą. Wystosowałam do nich króciótkie pisemko z zapytaniem i chociaż nie od razu, ale doczekałam się i jestem usatysfakcjonowana!!!
więc będę czekać niecierpliwie na odpowiedź i może jakies kroki poczynie jeszcze od tego roku:)
dodzwoniłam się do kuratorium, ale Pani pomagając była skora tylko sypnąć ustawami, których ja teraz nie mogę się doszukać:(
o kwalifikacjach i ewentualnych certyfikatach jest ponoć w ustawie z dnia 23.09.2002 r i co z tego jak nie mogę jej znaleźć...
Na stronie kuratorium oświaty w linku nauczyciele jest odnośnik do kursów kwalifikacyjnych i jest tam taki jeden odnośnie języka niemieckiego, ale czy to dotyczyć może mojej osoby to nie mam pojęcia. zaczynam chyba kolejną walkę z wiatrakami:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum