Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jestem załamana.. kompletnie..
Autor Wiadomość
elizabethmorgan 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 46, Wysłany: 2009-09-09, 08:37   

Jestem jedyna anglistka w szkole, wiec nie mam szansy zapytac kogos od angielskiego..

Osoba która pracowala przede mna, wg mnie zostawila taki balagan po sobie, ze ja nie wiem co z czym.. Ksiazka która powinna byc przerabiana w rok, byla robiona 3 lata.. I teraz mam uczyc IV klase w ksiazki która jest juz na wysokim poziomie, a oni za sobą mają ksiązkę z klasy pierwszej! ( a powinni w ciagu trzech lat przerobic 3 ksiązki). Jak tu sie nie wkurzac? Owszem, dostalam jakies rozklady materialu po poprzedniej osobie, z tym ze nie są z lat 2008/2009 tylko z lat 2007/2008- a wtedy angielski w niektorych klasach byl oparty na innych ksiazkach i bylo mniej godzin..

Dodatkowo, klasy 5,6 mają angielski w ramach jakiegos kólka- są zobowiazani chodzic na nie.

Jaki program nauczania mam wpisac skoro.. klasy IV ( które maja 2 godziny zajec i angielski jest jezykiem przewodnim) , V ( 1 godz w tyg angielskiego- kólko ( porzewodnim jezykiem jest niemiecki), VI ( 1 godz angielskiego-kólko (przewodnim jezykiem jest niemiecki) mają ksiązki z zupelnie trzech róznych wydawnictw? Nie wiem co mam z tym wszystkim zrobic, i przede wszystkim nie wiem jakie tresci podstawy programowej zostały zrealizowane przez ostatniego nauczyciela. Z tematów dzienników nie wiele wynika..

Wiec prosze cie nie pisz ze marudze, bo naprzwde nie moge sie z tym wszystkim polapac. Czuje sie jak jakies male zwierze w dzungli.

Andulencja 

Post nr 47, Wysłany: 2009-09-09, 17:48   

elizabethmorgan, przestań się tak przejmować. Zdrowia szkoda.
Ja zrobiła bym tak:
1. Wydrukuj program nauczania ze strony danego wydawnictwa. Ja uczę z podręczników Longmana i Oxfordu, więc mam 2 programy.
2. Wydrukuj rozkłady materiału do danego podręcznika ze strony danego wydawnictwa. Ja wybieram te zapisane w Wordzie i w miejsce unitów wstawiam tematy. Zazwyczaj każdy rozdział podzielony jest na podrozdziały i ich tytuły mogą być twoimi tematami lekcji. Zostaw miejsce na uwagi i w czasie roku robisz sobie w swoich rozkładach poprawki - moja wizytatorka w tamtym roku chwaliła takie adnotacje - widać, e nauczyciel działa :)
3. Idziesz starą podstawą, więc nie musisz pisać swojego programu, czy dostosowywać starych. Jeśli dyrektor każe ci podpisać pisemko dot. programu, to podpisz.
I jeszcze raz - odetchnij głęboko i zacznij zakładać pancerz ochronny na skórę - będzie ci potrzebny. I pamiętaj - jesteś nowa i masz prawo popełniać błędy. Nie daj się zastraszyć. Trzymam kciuki. Głowa do góry :!:

elizabethmorgan 

Post nr 48, Wysłany: 2009-09-09, 18:32   

Andulencja dziekuje ci bardzo!

Teraz sobie własnie mysle ze najbardziej sie boje ze nie wiem co mam realizowac na zajeciach bo osoba przede mna nie zrealizowala duzo programu nauczania.. czy ktos odgórnie to jakos sprawdza czy program nauczania zostal zrealizowany w calosci??

ala.forum 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 49, Wysłany: 2009-09-09, 18:42   

to nie twoj problem ze ktos nie zrezalizowal planu, teraz jest nowy rok szkoly i masz nowy podrecznik wiec go realizuj od poczatku

dragonfly 

Przedmiot nauczania: Historia, Język angielski
Post nr 50, Wysłany: 2009-09-09, 18:52   

Mam to samo. Po prostu zaczynam podręcznik z aktualnej klasy. Nie mam zamiaru "naprawiać świata" za kogoś ;) Zresztą i tak na to czasu nie ma.

elizabethmorgan 

Post nr 51, Wysłany: 2009-09-09, 20:08   

No dobra ale jezeli jest to klasa III ( a ma ksiązki z II klasy do polowy zrobione) i osoba nauczajaca malo zrealizowała tresci podstawy programowej to co robic? Brac ksiazke do klasy trzeciej i leciec z materialem czy kontynuowac ksiazke z II klasy a potem przerzucic sie na ksiazke z trzeciej klasy i jej nie dokonczyc???

kazmirz 

Post nr 52, Wysłany: 2009-09-09, 20:30   

elizabethmorgan,
doradzałbym raczej kontynuację podręcznika do klasy 2. Program klasy 2 powiniwn być zrealizowany zanim dzieciaki przejdą do treści przewidzianych dla klasy 3. Nie powinno się omijać większych partii materiału, poza tym podręcznik do kl.3 będzie odrobinkę bardziej zaawansowany. Lepiej też nie narażać się na zarzuty o rodziców o zmarnowane pieniądze na podręczniki. Zawsze możesz zaplanować więcej godzin na powtórzenia, projekty, prace plastyczne z danych tematów z podręcznika do klasy 2. Wiele jest materiałów dodatkowych udostępnianych przez wydawnictwa, którymi możesz urozmaicicć lekcje, zamiast na siłę gnać z kolejnym podręcznikiem. W 3 klasie nie musisz realizować programu z podręcznika do klasy 3. Może to być podręcznik 2, ja tak robiłam i było OK.

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 53, Wysłany: 2009-09-11, 17:47   

elizabethmorgan napisał/a:
czy ktos odgórnie to jakos sprawdza czy program nauczania zostal zrealizowany w calosci??

a jak ma to zrobić?? Na tym polega cała zabawa, że jedni piszą, drudzy czytają (przeważnie raczej nie czytają), a w środku i tak robisz jak uważasz za stosowne.

Sprawdź co dzieciaki umieją. Realizuj już wybrany podręcznik by nie obciążać kieszeni rodziców, ale nie musisz sie kurczowo podręcznika trzymać. jak trzeba to pewne rzeczy omijasz, a inne rozwijasz ponad miarę.

katty 

Post nr 54, Wysłany: 2009-09-12, 08:47   

Pamiętaj, że Twoim zadaniem nie jest zrealizowanie podręcznika, tylko podstawy programowej i wybranego programu. Jeśli dzieci nie skończyły jeszcze podręcznika przewidzianego na zeszły rok, ja bym go kontynuowała, bo potem może się okazać, że przez to, iż pewne treści w jednym podręczniku nie zostały omówione, kolejny podręcznik będzie za trudny i dzieci się zniechęcą. Możesz natomiast na bieżąco uzupełniać treści z "niższego" podręcznika dodatkowymi materiałami, dążąc do zrealizowania programu.

Odpowiedz do tematu