Roxi
Przedmiot nauczania: język niemiecki,kształcenie zintegrowane i wychowanie przedszkolne
Post nr 16, Wysłany: 2009-02-25, 16:23
Ja ucze dzieci niemieckiego,a dokladnie przeszkolaki.Nauka opiera sie glownie na zabawie..Piosenki,zabawy ruchowe,czesto wystarczy sobie nasze polskie zabawy przetlumaczyc na jezyk niemiecki,troche zmodyfikowac i jest dobrze.Do tego CD z piosenkami do nauki niemieckiego,slowniczki obrazkowe,kolorowe plansze powedzmy ze zwierzatkami,z owocami,warzywami,zabawkami itd.do nauki slowek.Male dzieci nie wysiedza dlugo w miejscu,dlatego zajecia max moga trwac 20 min u dzieci mlodszych i 30 min u dzieci starszych.Zabawy statyczne musza byc przeplatane z tymi ruchowymi,tak,zeby maluch mial poczucie,ze ciagle cos sie dzieje.Generalnie musi byc wesolo,duzo ruchu i duzo spiewu:)
Znalazłam coś takiego: http://www.hueber.pl/skle...cPath=48_23_47.
Niestety nie mogę powiedzieć, czy są to dobre pozycje, bo ich nie widziałam, ale może komuś z Was się przydadzą
To sa bardzo dobre pozycje-mam kilka z nich-drogie ale super.
Widze,że jeszcze uzupełnili swoja ofertę o karty pracy dla 3,4,5, latkow.
Pracowalam na tym i oczywiscie jeszcze na czym innym przez 3 miesiące w przedszkolu
z dzieciakami 4-5 latkami. Dzieci zadowolone a rodzice jeszcze bardziej.
Polecam
justyna13131
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 28 Dołączyła: 20 Wrz 2008 Posty: 4 Skąd: warmińsko-mazurskie
Post nr 19, Wysłany: 2009-09-04, 20:56
Witam,
mam takie pytanie czy ktoś z was zna typowe zabawy niemieckie np. wierszyk i do tego jakiś ruch, taniec w kółku albo jakieś typowe piosenki i do tego jakiś ruch.
Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Pracuję już 3 rok na KangooKangoo w klasach I-III może nie jest jakaś rewelacyjna ale można z nia poprowadzić ciekawe lekcje przy pomocy poradników (czasami zdobycie ich graniczy z cudem ale można w wydawnictwie poprosić i je przyslą)
W przedszkolu(3,4,5,6-latki) również pracuję ale tam korzystam z książeczek KIKUS
ksero i do przodu , bardzo pomocne są obrazki oraz płyta z piosenkami do tych pomocy dydaktycznej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum