Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Język niemiecki dla dzieciaków
Autor Wiadomość
[student]maagdaa 

Przedmiot nauczania: jęz. niemiecki
Post nr 1, Wysłany: 2008-02-17, 22:13   Język niemiecki dla dzieciaków

Czy mieliscie już kontakt z nauką niemieckiego dzieciaków, chodzi mi o wiek przedszkolny, czyli o dzieci, które właściwie nie potrafią jeszcze dobrze czytać i pisać. Jak wziąć się za uczenie języka obcego takiego malucha? W jednym z tematów tu na forum o podręcznikach z angielskiego wyczytałam kilka pozycji książkowych. Szukam po różnych wydawnictwach w internecie i ic nie mogę znaleźć, moze Wy mi pomożecie jakoś? Znacie jakieś ciekawe tytuły nauki języka niemieckiego dla dzieci?
Proszę o pomoc,

Pozdrawiam :*

nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 2, Wysłany: 2008-02-18, 13:55   

Tak z ciekawości chciałam zapytać gdzie to dzieciaczki uczą się niemieckiego? U mnie w okolicy wszędzie w młodszych klasach króluje angielski. Masz szczęście...

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 3, Wysłany: 2008-02-18, 14:53   

Wiesz co, tak samo, jak z angielskim p mówienie, śpiewanie, pokazywanie :) Książki są na zasadzie - pokoloruj i nazwij kolory, nazwij zwierzęta, ponumeruj i nazwij po niemiecku cyfry ;)

[student]maagdaa 

Post nr 4, Wysłany: 2008-02-18, 16:21   

A skad wziąć pomysły na takie obrazki czy piosenki? Bo wiem, że do angielskiego jest książka i to nie jedna - np. Bugs. A do niemieckiego, klapa totalna. I pomyśleć, że jesteśmy sąsiadami Niemiec... Jakieś doswiadczenia?

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 5, Wysłany: 2008-02-18, 16:52   

Przeszukaj Internet.

Słowniczek obrazkowy
http://niemiecki.cp.win.p...d=100&Itemid=63

Info o niemieckim dla dzieci:
http://www.zachodniopomor...21/zajecia.html

[student]maagdaa 

Post nr 6, Wysłany: 2008-02-18, 17:49   

Wielkie dzięki :* Może skorzystam z tego w jakiś obrazkowy sposób :)

nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 7, Wysłany: 2008-02-18, 18:49   

Moim zdaniem ciekawą pozycją jest podręcznik Ich und du ale to bardziej do klas 1-3.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 8, Wysłany: 2008-02-18, 19:18   

Myślę, że bardziej powinnaś nastawić się na naukę poprzez zabawę. Nazywanie przedmiotów, kolorów, wyliczanki, piosenki, kolorowanki. Kolorowanki można wyszukać w necie. Możesz rownież wykorzystać książeczki z obrazkami. Słowniczek obrazkowy to dobry pomysł. A co do piosenek, to myślę, że najlepsze byłyby takie, które już znają tylko teraz w języku niemieckim.

[student]maagdaa 

Post nr 9, Wysłany: 2008-02-18, 19:51   

Bardzo dziękuję za porady, na pewno się przydadzą i skorzystam :*

Pozdrawiam :*

Mina 
Mina

Przedmiot nauczania: j. niemiecki
Post nr 10, Wysłany: 2008-02-18, 22:41   

Dzieciaki najlepiej uczä sie przez zabawe. Wiem, bo sama tak sie uczylam przebywajäc za granicä. Wiec mozesz sie po prostu z nimi bawic, möwiäc do nich przy tym po niemiecku.
W koncu zapamietajä, ze to jest pileczka, jak jest podaj, rzuc. Zwyczajne gry i zabawy, w jakie bawiä sie dzieci w ich wieku :D

[student]maagdaa 

Post nr 11, Wysłany: 2008-02-26, 13:56   

A książka KangooKangoo? Ktoś na niej pracował z dzieciakami? Ponoć fajna, nie widziałam jej, ale ciekawa jestem waszych doświadczeń...

agnestal 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 12, Wysłany: 2008-04-03, 16:20   

Witam!
Ja pracuję w 2 szkołach podstawowych. W jednej uczę w klasach 0-VI a w drugiej I-VI. W kl.0 pracuję z książeczką Kinderland wydawnictwa REA. JEst w niej opowieść zawarta w 11 rozdziałach. Po każdym rozdziale jest piosenka i jakieś ćwiczenie. Najważniejsza jest płyta CD. Książka kosztuje ok. 5zł (zamówienie przez internet). W księgarnaich jest prawie niedostępna i droższa. Mi też ciężko było znaleźć książkę dla zerówki. Mało w niej ćwiczeń, dlatego kseruję różne kolorowanki, puzzle i in. Z dziećmi bawię się np. w ciepło-zimno, pokazywanie przedmiotów rozmieszczonych w klasie, zawiązywanie oczu i dotykanie przedmiotu, zabawy z woreczkiem i powtarzanie słówek itp. Dużo mówimy o bohaterach książki (po polsku) i słuchamy płyty.
Ostatnio mam dostęp do pracowni multimedialnej, ale nie znam żadnych stron internetowych z grami i zabawami on line dla mojej zerówki. Wiem ze takie istnieją , bo miałam o tym na studiach, ale kto wtedy myślał że będzie mu to potrzebne. Może ktoś zna strony z zabawami językowymi dla takich maluchów?

misiaczkowe 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 13, Wysłany: 2009-02-15, 18:48   

Czy ktos z WAS korzysta z "Meine Freunde und ich
Deutsch in der Vorschule" wyd. Langenscheidt ?? Jeśli tak to podzielcie się swoją opinią na ten temat.

Szalona_Krycha 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki i angielski
Post nr 14, Wysłany: 2009-02-22, 23:04   

Z moimi dziećmi pracuję z KangooKangoo, ponieważ poprzednia nauczycielka pracowała właśnie z tą książką, ale nie jestem nią zachwycona tym bardziej, że mam problem z dostaniem dodatkowych materiałów. Zamówiłam już pół roku temu, a w dalszym ciągu ich nie dostałam.
:?

matikasia 

Przedmiot nauczania: Nauczyciel wychowania przedszkolnego
Post nr 15, Wysłany: 2009-02-23, 20:44   

wystarczy nauka przez zabawę, dla tak małych dzieci książki nie są potrzebne, od czasu do czasu można dać jakieś ksero do pokolorowania, ale ogólnie najlepiej się uczą śpiewając i ruszając się

Odpowiedz do tematu