Post nr 1, Wysłany: 2008-02-17, 22:13 Język niemiecki dla dzieciaków
Czy mieliscie już kontakt z nauką niemieckiego dzieciaków, chodzi mi o wiek przedszkolny, czyli o dzieci, które właściwie nie potrafią jeszcze dobrze czytać i pisać. Jak wziąć się za uczenie języka obcego takiego malucha? W jednym z tematów tu na forum o podręcznikach z angielskiego wyczytałam kilka pozycji książkowych. Szukam po różnych wydawnictwach w internecie i ic nie mogę znaleźć, moze Wy mi pomożecie jakoś? Znacie jakieś ciekawe tytuły nauki języka niemieckiego dla dzieci?
Proszę o pomoc,
Pozdrawiam
_________________ "Kiedy Bóg zapyta mnie na sądzie ostatecznym co dobrego zrobiłam w swoim życiu, odpowiem Mu, że spędziłam je z Tobą."
Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sie 2007 Posty: 605 Skąd: lubelskie
Post nr 2, Wysłany: 2008-02-18, 13:55
Tak z ciekawości chciałam zapytać gdzie to dzieciaczki uczą się niemieckiego? U mnie w okolicy wszędzie w młodszych klasach króluje angielski. Masz szczęście...
Wiesz co, tak samo, jak z angielskim p mówienie, śpiewanie, pokazywanie Książki są na zasadzie - pokoloruj i nazwij kolory, nazwij zwierzęta, ponumeruj i nazwij po niemiecku cyfry
A skad wziąć pomysły na takie obrazki czy piosenki? Bo wiem, że do angielskiego jest książka i to nie jedna - np. Bugs. A do niemieckiego, klapa totalna. I pomyśleć, że jesteśmy sąsiadami Niemiec... Jakieś doswiadczenia?
_________________ "Kiedy Bóg zapyta mnie na sądzie ostatecznym co dobrego zrobiłam w swoim życiu, odpowiem Mu, że spędziłam je z Tobą."
Myślę, że bardziej powinnaś nastawić się na naukę poprzez zabawę. Nazywanie przedmiotów, kolorów, wyliczanki, piosenki, kolorowanki. Kolorowanki można wyszukać w necie. Możesz rownież wykorzystać książeczki z obrazkami. Słowniczek obrazkowy to dobry pomysł. A co do piosenek, to myślę, że najlepsze byłyby takie, które już znają tylko teraz w języku niemieckim.
Przedmiot nauczania: j. niemiecki
Post nr 10, Wysłany: 2008-02-18, 22:41
Dzieciaki najlepiej uczä sie przez zabawe. Wiem, bo sama tak sie uczylam przebywajäc za granicä. Wiec mozesz sie po prostu z nimi bawic, möwiäc do nich przy tym po niemiecku.
W koncu zapamietajä, ze to jest pileczka, jak jest podaj, rzuc. Zwyczajne gry i zabawy, w jakie bawiä sie dzieci w ich wieku
A książka KangooKangoo? Ktoś na niej pracował z dzieciakami? Ponoć fajna, nie widziałam jej, ale ciekawa jestem waszych doświadczeń...
agnestal
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 12, Wysłany: 2008-04-03, 16:20
Witam!
Ja pracuję w 2 szkołach podstawowych. W jednej uczę w klasach 0-VI a w drugiej I-VI. W kl.0 pracuję z książeczką Kinderland wydawnictwa REA. JEst w niej opowieść zawarta w 11 rozdziałach. Po każdym rozdziale jest piosenka i jakieś ćwiczenie. Najważniejsza jest płyta CD. Książka kosztuje ok. 5zł (zamówienie przez internet). W księgarnaich jest prawie niedostępna i droższa. Mi też ciężko było znaleźć książkę dla zerówki. Mało w niej ćwiczeń, dlatego kseruję różne kolorowanki, puzzle i in. Z dziećmi bawię się np. w ciepło-zimno, pokazywanie przedmiotów rozmieszczonych w klasie, zawiązywanie oczu i dotykanie przedmiotu, zabawy z woreczkiem i powtarzanie słówek itp. Dużo mówimy o bohaterach książki (po polsku) i słuchamy płyty.
Ostatnio mam dostęp do pracowni multimedialnej, ale nie znam żadnych stron internetowych z grami i zabawami on line dla mojej zerówki. Wiem ze takie istnieją , bo miałam o tym na studiach, ale kto wtedy myślał że będzie mu to potrzebne. Może ktoś zna strony z zabawami językowymi dla takich maluchów?
misiaczkowe
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 13, Wysłany: 2009-02-15, 18:48
Czy ktos z WAS korzysta z "Meine Freunde und ich
Deutsch in der Vorschule" wyd. Langenscheidt ?? Jeśli tak to podzielcie się swoją opinią na ten temat.
Szalona_Krycha
Przedmiot nauczania: Język niemiecki i angielski
Post nr 14, Wysłany: 2009-02-22, 23:04
Z moimi dziećmi pracuję z KangooKangoo, ponieważ poprzednia nauczycielka pracowała właśnie z tą książką, ale nie jestem nią zachwycona tym bardziej, że mam problem z dostaniem dodatkowych materiałów. Zamówiłam już pół roku temu, a w dalszym ciągu ich nie dostałam.
wystarczy nauka przez zabawę, dla tak małych dzieci książki nie są potrzebne, od czasu do czasu można dać jakieś ksero do pokolorowania, ale ogólnie najlepiej się uczą śpiewając i ruszając się
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum