levanda, program nauczania dla zawodu, w którym uczysz języka obcego zawodowego, ściągnij sobie ze strony: http://www.koweziu.edu.pl...ot/przedmiotowe
W tym programie nauczania poszukaj przedmiotu Język obcy zawodowy i to jest właśnie ten program, którego szukasz. I najlepiej według tego ucz (czyli rozpisz sobie ten program na lata nauki, potem na jednostki lekcyjne).
Podstawę programową znalazłabyś w jednym z rozporządzeń ministerialnych, ale pewnie znajdziesz tam lakoniczne stwierdzenie typu: uczeń musi się posługiwać się językiem obcym w zakresie niezbędnym do wykonywania zadań zawodowych.
levanda napisał/a:
Będzie to JOZ dla technikum budowlanego. Póki co nie ma podręcznika na rynku.
Nie licz na to, że będzie. Serio. Musisz po prostu mieć jakieś własne materiały.
vuem napisał/a:
No i tak nieraz się dzieje, ale oficjalnie przynajmniej jakiś numer trzeba wpisać. O dokumentacje będą się czepiać.
levanda napisał/a:
No własnie "jakiś numer" który? naprawdę sprawa jest kłopotlima dla techników uczących np hotelarzy są gotowe podręczniki i nie ma problemu
Ale wy tu piszecie o numerze czego? Programu nauczania, czy podręcznika? Jeśli o numerze programu, to nie pisać z sufitu, tylko spisać numer programu z tego ściągniętego (bo to jest program nauczania dla zawodu, a nie dla poszczególnych przedmiotów, a język obcy zawodowy jest przedmiotem zawodowym, a nie ogólnym). Nie wolno wpisywać numerów programu do kształcenia ogólnego, które proponuje vuem.
SZYSZKA88 napisał/a:
A czy ktoś z forumowiczów uczy języka obcego zawodowego (technik informatyk)? Z jakich podręczników korzystacie?
Ja nie uczę, ale wiem, z jakiego "podręcznika" korzystają nauczycielki w mojej szkole. Otóż korzystają one z... materiałów własnych.
Czy oby na pewno jest to jedyny program dopuszczony do realizacji w technikum?
Tak. Na podlinkowanej stronie są programy nauczania dla wszystkich zawodów wg klasyfikacji szkolnictwa zawodowego - tylko według tych programów można uczyć (pomijam oczywiście modyfikacje programów i programy autorskie, bo to inna sprawa). Dla niektórych zawodów można tam znaleźć np. dwa programy, ale zazwyczaj jeden z nich jest modułowy, a to też inna bajka. Zostaje więc tylko jeden dopuszczony.
vuem napisał/a:
Akurat jest to po prostu niemożliwe, a i nielogiczne. Nie wspominając już nawet o kwestii wymagań maturalnych.
To chyba nie rozumiemy się, nie bardzo wiem, o czym piszesz. Możesz rozwinąć, bo możliwe, że poprzednio odpowiedziałam nie na temat?
To chyba nie rozumiemy się, nie bardzo wiem, o czym piszesz. Możesz rozwinąć, bo możliwe, że poprzednio odpowiedziałam nie na temat?
Ano to, że nauka tzw. języka zawodowego,to jedynie część nauki języka obcego w takim technikum. Stąd w niektórych przynajmniej szkołach stosuje się system podziału na część ogólną i język zawodowy, a każdy program pod hasłem English for Special Purposes obejmuje tzw język ogólny.
Podlinkowane programy - jeśli traktować dosłownie - nie przygotowuje właściwie do egzaminu maturalnego, bo ignoruje sporą część wymagań jednoznacznie określonych przez wytyczne CKE.
Problemu zapewne nie ma w przypadku szkoły zawodowej, ale technikum obowiązuje taka sama matura jak inne typy szkół.
To, co podlinkowałaś dotyczy przedmiotów zawodowych,a nauka w technikum obejmuje również kształcenie ogólne.
To, że nie ma w nich matematyki oznacza, że nie muszą się jej uczyć?
Tak więc tzw. język obcy zawodowy traktowałbym jako część nauki języka obcego typową dla danego profilu szkoły, czy nauczania.
To, co MEN publikuje, to są programy do przedmiotów ogólnokształcących, a język obcy zawodowy to przedmiot zawodowy.
vuem napisał/a:
Ano to, że nauka tzw. języka zawodowego,to jedynie część nauki języka obcego w takim technikum.
Oczywiście.
vuem napisał/a:
Stąd w niektórych przynajmniej szkołach stosuje się system podziału na część ogólną i język zawodowy
Musi być taki podział, wynika on choćby z tego, że język angielski to przedmiot ogólnokształcący, a jezyk angielski zawodowy - jak pisałam wyżej - przedmiot zawodowy. Mogą te dwa przedmioty być uczone przez różnych nauczycieli.
vuem napisał/a:
Podlinkowane programy - jeśli traktować dosłownie - nie przygotowuje właściwie do egzaminu maturalnego, bo ignoruje sporą część wymagań jednoznacznie określonych przez wytyczne CKE.
Oczywiście, bo - jak już pisałam - tam jest język obcy zawodowy, a on wcale nie ma na celu przygotować uczniów do matury z języka obcego, lecz do posługiwania się językiem obcym w wyuczonym zawodzie (to tak w skrócie).
vuem napisał/a:
Problemu zapewne nie ma w przypadku szkoły zawodowej, ale technikum obowiązuje taka sama matura jak inne typy szkół.
Wiem, ale język obcy zawodowy nie ma nic do tego, on nie ma przygotowywać do matury.
vuem napisał/a:
To, co podlinkowałaś dotyczy przedmiotów zawodowych,a nauka w technikum obejmuje również kształcenie ogólne.
Serio?
vuem napisał/a:
To, że nie ma w nich matematyki oznacza, że nie muszą się jej uczyć?
Słuchaj. Uczniowie techników realizują programy przedmiotów ogólnokształcących (te z twojego linka, ze strony MEN) - i tam jest m.in. program nauczania jezyka obcego, przygotowujacego do matury, oraz program nauczania dla zawodu, w którym jednym z wyodrębnionych przedmiotów jest język obcy zawodowy. W programie nauczania dla zawodu nie znajdziesz przedmiotów ogólnokształcących.
vuem napisał/a:
Tak więc tzw. język obcy zawodowy traktowałbym jako część nauki języka obcego typową dla danego profilu szkoły, czy nauczania.
Jeśli jesteś świadom tego, co wyżej napisałam (że są to jednak dwa różne przedmioty, o innych celach), to możesz sobie tak traktować, jak piszesz.
W rzeczywistości, zwłaszcza, gdy i języka obcego, i jezyka obcego zawodowego uczy ten sam nauczyciel w danej klasie, cele nauczania, choć różne, mieszają się. I może być tak, że uczniowie technikum otrzymują kilka godzin więcej języka obcego (w postaci języka obcego zawodowego) na przygotowanie do matury z tego języka.
Rozumiem edziu, po prostu wychodzę z założenia, że język obcy zawodowy nie musi być oddzielnym przedmiotem, chyba nie ma obowiązku wprowadzenia go jako taki oddzielny przedmiot?
Może być częścią jęz. obcego i stąd ewentualne modyfikacje programów wskazanych przez mnie, co się zdarza i przecież nie narusza prawa...zresztą znajdziesz i przykład tego wśród programów wskazanych przez Ciebie na tej stronie, choć fakt faktem, że - co dla mnie jest zupełnie niezrozumiałe - pomimo oparcia się na konkretnym programie konkretnego wydawnictwa, ba, nawet pomimo stwierdzenia "że materiał ten generalnie odpowiada materiałowi zawartemu w (tu tytuł)" tego programu się nie wspomina, tak jakby to co zapisano było programem autorskim.
Tak więc, wg mnie spokojnie można wziąć pod uwagę opcję, w której realizuję program nr XXX - dotyczący nauki języka w zakresie ogólnym, zmodyfikowany/uzupełniony o elementy języka zawodowego, co de facto oznacza jedynie dodanie określonego słownictwa, bo inne elementy, jak umiejętności praktyczne, typu negocjowanie, informowanie itd są stałymi elementami każdego programu.
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 54, Wysłany: 2011-08-24, 10:29
Ja mam taki problem (przypuszczam, że w innych szkołach też tak jest), że język obcy zawodowy nie jest dzielony na grupy... W tym roku przygotowuję tą klasę do matury i gdyby na zajęcia z zawodowego przychodziła tylko grupa 'rozszerzona' byłoby świetnie. Oczywiście, nie można ignorować programu, ale jest wiele ćwiczeń/tekstów/nagrań maturalnych o tematyce IT - można wtedy powtarzać słownictwo zawodowe i przygotowywać do matury jednocześnie.. Ale przychodzi cała klasa i grupa 'podstawowa' się nudzi, wiec muszę kombinować...
wychodzę z założenia, że język obcy zawodowy nie musi być oddzielnym przedmiotem, chyba nie ma obowiązku wprowadzenia go jako taki oddzielny przedmiot?
Ale on jest oddzielnym przedmiotem, czy tego chcesz, czy nie. Ma inną podstawę programową, inny program, oddzielne ocenianie, inne materiały, inne cele kształcenia, może mieć innego nauczyciela.
vuem napisał/a:
Może być częścią jęz. obcego
No może się jakoś przenikać, ale nie jest częścią języka obcego (ogólnokształcącego).
vuem napisał/a:
stąd ewentualne modyfikacje programów wskazanych przez mnie, co się zdarza i przecież nie narusza prawa...
Ja podałam link do jedynych dopuszczonych do użytku programów do zawodu w technikach, więc nie ma co kombinować. W poście nr 37 było pytanie o program nauczania dla języka obcego zawodowego w technikum budowlanym. Odpowiadam, że taki program jest i nie ma potrzeby (ani możliwości) uczyć według widzimisie, czy według innego programu.
vuem napisał/a:
zresztą znajdziesz i przykład tego wśród programów wskazanych przez Ciebie na tej stronie
Ale przykład czego?
vuem napisał/a:
Tak więc, wg mnie spokojnie można wziąć pod uwagę opcję, w której realizuję program nr XXX - dotyczący nauki języka w zakresie ogólnym
No nie można. Nie wiem, jak jest w technikum budowlanym, ale np. w technikum handlowym czy hotelarskim uczniowie zdają egzamin zawodowy (zewnętrzny) z wykorzystaniem języka obcego zawodowego.
vuem napisał/a:
co de facto oznacza jedynie dodanie określonego słownictwa, bo inne elementy, jak umiejętności praktyczne, typu negocjowanie, informowanie itd są stałymi elementami każdego programu.
Tu się może i zgodzę, że głównie chodzi o wyćwiczenie określonego zawodowego słownictwa czy typowych dla zawodu konstrukcji zdaniowych czy konwersacji itp. Więc pod tym względem nauczanie języka zawodowego i pomóc może w przygotowaniu uczniów do matury, i metodycznie niewiele się różni od nauczania języka ogólnokształcącego.
No ale czy w każdej klasie każdego technikum oddzielny przedmiot pt. język obcy zawodowy funkcjonuje? I czy musi funkcjonować? Zdaje mi się, że zdarzają sie sytuacje, gdy go nie ma, a język obcy jest realizowany w zakresie ogólnym. Wtedy logicznym dla mnie jest zmodyfikowanie programu, ta modyfikacja wygląda jak to co linkowałaś.
Natomiast jeśli potraktować jako oddzielny przedmiot, funkcjonujący obok języka w zakresie ogólnym, to jak najbardziej masz rację.
edzia napisał/a:
Ale przykład czego?
W jednym z zawodów program stwierdza, że "głównie opiera się na [tu tytuł podręcznika do nauki "ogólnej"] a zdaje się, że jedynie dodano kilka funkcji językowych typu negocjowanie, które nie są też specyficzne dla okreslonego zawodu. Jedynie wyróżniającym elementem była pewna partia słownictwa.
Więc jaki program ten nauczyciel realizuje?
Autonomiczny program do nauki języka zawodowego, czy program wydawnictwa do nauki języka w zakresie ogólnym zmodyfikowany o elementy typowe dla zawodu?
edzia napisał/a:
No nie można. Nie wiem, jak jest w technikum budowlanym, ale np. w technikum handlowym czy hotelarskim uczniowie zdają egzamin zawodowy (zewnętrzny) z wykorzystaniem języka obcego zawodowego.
Tak więc to co napisałaś jest logiczne, ale co z maturą? I tu wracamy do początku Edziu, bo jeśli są dwa przedmioty: język angielski oraz języka angielski zawodowy, to sprawa jest prosta, a jeśli nie? I tu wracam do mojego pytania, czy język obcy zawodowy jest przedmiotem obowiązkowym w każdej szkole?
edzia napisał/a:
Tu się może i zgodzę, że głównie chodzi o wyćwiczenie określonego zawodowego słownictwa czy typowych dla zawodu konstrukcji zdaniowych czy konwersacji itp. Więc pod tym względem nauczanie języka zawodowego i pomóc może w przygotowaniu uczniów do matury, i metodycznie niewiele się różni od nauczania języka ogólnokształcącego.
Oczywiście, pomóc może, choć "ogólnego" kursu wg wytycznych CKE nie zastąpi. Ale o tym było już wyżej...
No ale czy w każdej klasie każdego technikum oddzielny przedmiot pt. język obcy zawodowy funkcjonuje? I czy musi funkcjonować?
Jeśli jest w programie, to tak. Nie wszystkie zawody mają język obcy zawodowy w programie.
vuem napisał/a:
Zdaje mi się, że zdarzają sie sytuacje, gdy go nie ma, a język obcy jest realizowany w zakresie ogólnym.
Np. w techniku elektronicznym nie ma (do tej pory nie było), więc oni się takiego przedmiotu jak język obcy zawodowy po prostu nie uczą, uczą się tylko tego ogólnokształcącego. Jeśli nauczyciel tego ogólnokształcącego chce rozszerzyć im słownictwo typowe dla zawodu w jakim się uczą, to może to przecież zrobić.
vuem napisał/a:
Wtedy logicznym dla mnie jest zmodyfikowanie programu, ta modyfikacja wygląda jak to co linkowałaś.
Może tak być, ale to już jest modyfikacja programu dla przedmiotu ogólnokształcącego, z którego uczeń zdaje przecież maturę. Jeśli ta modyfikacja nie odbędzie się kosztem matury, to ok. Przy czym nauczyciel przedmiotu ogólnokształcącego nie ma obowiązku modyfikować pod potrzeby zawodu.
vuem napisał/a:
Tak więc to co napisałaś jest logiczne, ale co z maturą? I tu wracamy do początku Edziu, bo jeśli są dwa przedmioty: język angielski oraz języka angielski zawodowy, to sprawa jest prosta, a jeśli nie?
Serio dalej tego nie rozumiesz?
Nie ma takiej opcji, by jakaś szkoła kończąca się maturą nie uczyła języka obcego ogólnokształcącego, każda uczy nawet dwóch języków obcych. Przecież to wymóg podstawy programowej. Nie ma więc problemu z przygotowaniem do matury.
Cytat:
I tu wracam do mojego pytania, czy język obcy zawodowy jest przedmiotem obowiązkowym w każdej szkole?
Tylko w niektórych technikach. W tych, które mają ten przedmiot przewidziany w programie nauczania.
vuem napisał/a:
Oczywiście, pomóc może, choć "ogólnego" kursu wg wytycznych CKE nie zastąpi. Ale o tym było już wyżej...
No oczywiście, że nie zastąpi, bo od tego jest ogólnokształcący. Długo muszę to tłumaczyć.
vuem napisał/a:
W jednym z zawodów program stwierdza, że "głównie opiera się na [tu tytuł podręcznika do nauki "ogólnej"] a zdaje się, że jedynie dodano kilka funkcji językowych typu negocjowanie, które nie są też specyficzne dla okreslonego zawodu. Jedynie wyróżniającym elementem była pewna partia słownictwa.
Więc jaki program ten nauczyciel realizuje?
Autonomiczny program do nauki języka zawodowego, czy program wydawnictwa do nauki języka w zakresie ogólnym zmodyfikowany o elementy typowe dla zawodu?
Nie znam szczegółów, ale skoro to wyczytałeś w programie dla któregoś zawodu, to realizuje się autonomiczny program jezyka obcego zawodowego, czyli np. 512[02]/T-4,TU,SP/MENiS/2004.06.14 (to akurat nr programu dla kucharza). Jeśli jednak jest on bardzo oparty na jezyku ogólnokształcącym, to nie szkodzi, to nieistotne.
Serio dalej tego nie rozumiesz?
Nie ma takiej opcji, by jakaś szkoła kończąca się maturą nie uczyła języka obcego ogólnokształcącego, każda uczy nawet dwóch języków obcych. Przecież to wymóg podstawy programowej. Nie ma więc problemu z przygotowaniem do matury.
Chodzi mi Edziu jedynie o opcję, w której nie ma oddzielnego przedmiotu język zawodowy i modyfikację programu o jego elementy zakładam właśnie tak, by nie odbyło się to "kosztem matury" i to akcentowałem.
Rozumiem już oczywiście co miałaś na myśli i zgadzam się z tym co piszesz.
edzia napisał/a:
Jeśli jednak jest on bardzo oparty na jezyku ogólnokształcącym, to nie szkodzi, to nieistotne.
Tu mi chodziło o pewien szczegół, którym ja osobiście się nie przejmuję zbytnio, znasz moje podejście do spraw formalnych, ale gwoli uczciwości skoro realizuję określony program, a jedynie dodaję pewne elementy, to powinienem numer tego programu uwzględnić w dokumentacji, a nie udawać "autorstwa".
Chodzi mi Edziu jedynie o opcję, w której nie ma oddzielnego przedmiotu język zawodowy i modyfikację programu o jego elementy zakładam właśnie tak, by nie odbyło się to "kosztem matury" i to akcentowałem.
No to ok.
vuem napisał/a:
Tu mi chodziło o pewien szczegół, którym ja osobiście się nie przejmuję zbytnio, znasz moje podejście do spraw formalnych, ale gwoli uczciwości skoro realizuję określony program, a jedynie dodaję pewne elementy, to powinienem numer tego programu uwzględnić w dokumentacji, a nie udawać "autorstwa".
No oczywiście. Modyfikacja programu to nie to samo co program autorski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum