znalazłam w necie na stronach z wykazami podręczników obowiązujących w szkołach
technik hotelarstwa
Język obcy zawodowy:
• angielski • "Tourism and catering" OUP
• niemiecki • P. Barberis E. Bruno "Deutsch im Hotel Max" Hueber Verlap
technik organizacji usług gastronomicznych
Język obcy zawodowy:
• angielski • N. Wood "Business and commerce" OUP
• niemiecki • S. Jasny,A. Jager "Wirtschaftsdeutsch fur Anfanger" Ernst Kleff International
• rosyjski •S. Chwatow,R. Hajczuk • "Russkij jazyk w biznesie" WSiP
Post nr 3, Wysłany: 2008-07-01, 15:21
Technik hotelarstwa :'' Highly recommended''( English for the hotel and catering industry) , Oxford University press.
English for International Tourism, Longman.
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 27 Dołączyła: 30 Sie 2008 Posty: 22 Skąd: zachodniopomorskie
Post nr 4, Wysłany: 2008-09-05, 15:05
Ja mam pokrewne pytanie jeśli chodzi o technika-hotelarstwa: potrzebuję znaleźć standardy oceniania (szukałam na stronie CKE ale znaleźć nie mogłam) i dodatkowo jeszcze zasady programowe nauczania języka obcego na tym kierunku i to najlepiej od zaraz, bo mam to przygotować już na jutro
Post nr 7, Wysłany: 2008-09-06, 20:20 Początkujący dorośli
Mam ogromny problem. Dzisiaj byłam w tej szkole w Cosinusie i okazało się po przeprowadzeniu testu, że oni tak naprawdę nic nie umieją - a ja muszę realizować narzucony mi program . Przygotowałam sobie ćwiczenia już wcześniej, ale okazało się, ze po tym teście, że zrobiłam to jednak niepotrzebnie - bo grupę mam wymieszaną na maxa od tych co w ogóle nie mieli angielskiego po tych co tam trochę mieli. Na jutro muszę mieć ćwiczenia, a nie mam żadnego pomysłu na nie. Mogę liczyć na waszą pomoc, może jakieś pomysły
Wprowadź to be - ja tak miałam na takich zajęciach w grupie mieszanej. I podstawowe zwroty: przedstawianie się, wiek, adres - ci, co kiedyś mieli, przypomną sobie, a ci co nie znali - załapią.
Post nr 9, Wysłany: 2008-09-06, 20:33
Ja mam grupy z ukierunkowaniem na hotelarstwo (język zawodowy - angielski) i niestety tylko 30h w semestrze , mam narzucony materiał z tym językiem związany, więc tak naprawdę szaleć nie mogę
Przedmiot nauczania: oligofrenopedagogika, pedagogika wczesnoszkolna, informatyka, język angielski w edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej
Post nr 11, Wysłany: 2008-09-06, 21:08
Ciężko doradzać, jeśli się dokładnie nie wie, co jest w programie.
30 godzin - to bardzo mało. Chyba jedynie tyle by zapoznać kursantów z podstawowym słownictwem z zakresu hotelarstwa oraz gotowymi strukturami zdań, z jakimi mogą się spotkać w trakcie swojej pracy.
Na pewno będą tu przykładowe dialogi, scenki. Może jakieś formularze, które przyjdzie im wypełniać.
Na bazie tego - wprowadzaj "pomiędzy" gramatykę, która w danym momencie będzie konieczna, np. to be, czy have z użyciem słówek, które masz ujęte w programie.
Jeśli w grupie są osoby, które nie miały jeszcze kontaktu z językiem i te co już trochę miały - to nie jest jeszcze tak źle. Pracujesz z osobami dorosłymi, poradzą sobie. Musisz tylko wyjaśniać prosto, jasno i zrozumiale i najlepiej przygotowywać im zestawy słów, czy też zestawienie gramatyki, tak by mogli pracować na zajęciach, nawet jeśli są na niższym poziomie niż zakładano.
Post nr 12, Wysłany: 2008-09-06, 21:18
Ms Elephant materiał i zasady programowe to ja znam, tylko pozostaje kwestia tego, że obydwie grupy są na bardzo niskim poziomie, niektórzy w ogóle nie znają języka, a te założenia co mam muszę realizować - i to wszystko wiąże mi ręce.
Post nr 13, Wysłany: 2008-09-06, 21:21
Zrobiłam tak - na jutrzejszych zajęciach, robię podstawy podstaw (to be, to have, Present Simple) . A potem pogadam z dyrektorem i przedstawię sytuację, taką jaka jest.
Przedmiot nauczania: oligofrenopedagogika, pedagogika wczesnoszkolna, informatyka, język angielski w edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej
Post nr 14, Wysłany: 2008-09-06, 21:22
Pani Mru napisał/a:
Ms Elephant materiał i zasady programowe to ja znam
Myślałam o sobie, że ja ich nie znam. Dlatego trudno mi jakoś bardziej dokładnie Ci pomóc, z jakimiś szczegółami...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum