Witam! jestem na stażu z języka rosyjskiego i w ramach rozwoju zawodowego muszę między innymi zorganizować i przeprowadzić konkurs dotyczący Rosji lub języka rosyjskiego i zrobić gazetkę na temat Rosji. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub materiały, które mogłyby mi się przydać byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
Przedmiot nauczania: język rosyjski
Post nr 4, Wysłany: 2007-09-20, 12:49
Witaj
No cóż, pomysłów na realizację konkursów i gazetek mogą być dziesiątki albo i więcej. Konkursy: recytatorskie, piosenki, plastyczne. Gazetki: np. ciekawe miejsca, kultura w szerokim tego słowa znaczeniu lub też językowe. Polecam Ci raz jeszcze strony WSiP oraz wyszukiwarki rosyjskie. Mnóstwo ciekawych rzeczy czeka na wykorzystanie.
Powodzenia
Witaj bardzo się ucieszyłam,że jakiś mądry dyrektor wprowadził do szkoły ponownie mój ukochany j.rosyjski.Na temat Rosji można zrobić bardzo wiele ciekawych działań.Zacznij od ogólnych wiadomości o Rosji,tak aby uczniowie znali podstawowe wiadomości geograficzne i historyczne.Póżniej niczego nie rób sama,zleć pracę uczniom, ich wszystkie znaleziska zbieraj, porządkuj i koniecznie doceniaj.W starych książkach do liceum jest wiele adresów internetowych ciekawych i ważnych stron.Niech uczniowie pod Twoim kierunkiem trochę poszperają.Nie wiem skąd jesteś,ale jeżeli nie masz za daleko do Wa-wy, to w ambasadzie można otrzymać ciekawe materiały.Można też napisać.Gdybyś miała problemy napisz do mnie e-maila pomogę Ci.
Ja od wielu lat uczę j.rosyjskiego w różnych szkołach.Aktualnie w liceum i w szkole podstawowej czyli w Zespole Szkół.Mam problem,bo w gimnazjum z którego wracają moi podstawówkowi uczniowie nie ma j.rosyjskiego.I tak po 3 latach przerwy muszę zaczynać prawie od nowa, a to są już zupełnie inni ludzie.Ale radzę sobie.
[ Dodano: 27 Październik 2007, 00:16 ]
Mam mało czasu, ale zaglądam na forum od czasu gdy MADALENA prosiła o pomoc.Patrzę, patrzę i nic , to znaczy, że pomoc i rada są zbędne. To po co ludziom głowę zawracać? Szkoda chciałam pomóc, mimo wszystko życzę powodzenia w uzyskaniu awansu zawodowego,a proszę mi wierzyć nie jest to proste,przynajmniej w dobrej szkole
Post nr 9, Wysłany: 2008-12-21, 19:49 poprawienie błędów - język rosyjski - Prosze o pomoc
Bardzo prosze kogoś kto sie na tym zna aby powiedzial mi w ktorym miescu sa popelnione błedy. Z góry dziekuje za pomoc.
С Новым годом Я желаю Тебе счастя здоровья и удачи!
Чтобы каждый день, не только праздник, быль очень
радостный. Я желаю Тебе также мира и добра.
В Новам годоу Я желаю Тебе ещё счастя и успехов.
Z rosyjskim ponad 30 lat nic wspólnego nie miałam, ale nawet źle użyty miękki znak i wielkie litery zauważyłam.
годом
Я
быль
желаю Тебе
здоровья
радостный
В Новам годоу
удачи - a ten wyraz co oznacza to nie wiem i szukać mi się nie chce
Co do kilku 100% pewności nie mam, ale wypisałam.
livienna, mając 1999 lat chyba jeszcze wcześniej niż ja straciłaś kontakt z tym językiem. Albo dopiero zaczynasz się go uczyć i stąd te wątpliwości.
aneta.pawlak85
Przedmiot nauczania: Język rosyjski
Wiek: 27 Dołączyła: 28 Lis 2008 Posty: 2 Skąd: mazowieckie
Post nr 12, Wysłany: 2009-06-09, 17:06 Podreczniki do rosyjskiego
Witam,
mam wielka prośbę...czy ktoś może ma plany wynikowe do Nowyje Wstrici i scenariusze lekcji? Dopiero kończę studia z języka rosyjskiego i uczę na razie tylko prywatnie i niestety nie mogę się zarejestrować jako nauczyciel na stronie WSiP, ponieważ nie jestem zatrudniona w żadnej szkole jako nauczyciel. Bez rejestracji praktycznie nic nie mogę ściągnąć.
Proszę bardzo o pomoc!!!![/fade]
aneta.pawlak85
Wiek: 27 Dołączyła: 28 Lis 2008 Posty: 2 Skąd: mazowieckie
Post nr 13, Wysłany: 2009-06-24, 13:56 Nowyje wstrieczi....
Witam,
mam pytanko do nauczycieli języka rosyjskiego. Jestem dopiero początkującym lektorem i chciałabym skorzystać ze strony WSiP z konspektów lekcji, żeby móc zobaczyć jakie są proponowane zajęcia i móc przygotować swoje równie interesujące. Niestety nie mogę z nich korzystać, bo nie jestem na razie zatrudniona w żadnej placówce i nie mogę się zarejestrować jako nauczyciel.
Czy może ktoś z was ma te konspekty i może ich użyczyć, albo np chciałby podzielić się swoją wiedzą i jakoś mi pomóc.
Będę wdzięczna za każdą odpwoiedź.
Pozdrawiam
wasilew
Wiek: 25 Dołączył: 08 Wrz 2009 Posty: 1 Skąd: warmińsko-mazurskie
Post nr 14, Wysłany: 2009-09-08, 11:57 Praca z podrecznikiem do rosyjskiego start.ru?
Witam wszystkich nauczycieli rosyjskiego,
chcialem zapytac, czy ktos z Was pracowal juz z podrecznikiem start. ru. Rozpoczynam prace z doroslymi i planuje pracowac wlasnie z tym podrecznikiem.
Jest to chyba jedyny podrecznik, ktory zostal przygotowany z mysla o osobach doroslych. Co o nim sadzicie?
Pozdrawiam
Pawel
mulietta
Wiek: 27 Dołączyła: 05 Paź 2009 Posty: 2 Skąd: lublin/wawa
Post nr 15, Wysłany: 2009-10-05, 11:45 praca w szkole
Witam wszystkich !!!
Jestem tegoroczna absolwentką filologii rosyjskiej UMCS i bardzo chciałabym podjąć pracę w charakterze nauczyciela j. rosyjskiego.
Mam pytanie, czy może istnieje jakaś lista szkół w których jest nauczany język rosyjski?
A może ktoś wie gdzie konkretnie potrzebują nauczyciela ???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum