katty
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 27 Dołączyła: 14 Maj 2008 Posty: 428 Skąd: mazowieckie
Post nr 20, Wysłany: 2010-11-20, 09:51 kartkówki - oceny
Przepraszam, jeśli temat już był, nie udało mi się znaleźć. Zastanawiam się, czy w każdej formie pracy na ocenę (sprawdziany, kartkówki, wypracowania, projekty itp.) dajecie uczniom możliwość uzyskania oceny celującej? Trudno mi na przykład wyobrazić sobie kilkuminutową kartkówkę ze słówek, na której jest zadanie dodatkowe na szóstkę, jednak rodzice tego nie rozumieją i coraz częściej przychodzą z pretensjami, że skala ocen jest od 1 do 6 a ja nie zawsze im uzyskanie 6 umożliwiam. Czy też się z tym spotkaliście?
A moi uczniowie nie mają możliwości zdobycia 6 z kartkówek - dla mnie bez sensu jest ocenianie ich na 6, gdy np. muszą się nauczyć kilku-kilkunastu słówek. 6 dostają za uczestnictwo w konkursach (oczywiście jeśli jest to konkurs szkolny, to tylko najlepsi, natomiast jeśli powiatowy, to wszyscy, bez względu na miejsce - w końcu powiat to i tak jest coś ), ma pracach klasowych gdy wykonają dodatkowe zadanie (wykraczające poza to, co było na lekcjach) oraz za prace projektowe (również wtedy, gdy zrobią coś więcej niż wymagane). Poza tym w naszym szkolnym WSO jest zapisane, że właśnie oceny celujące uczniowie mogą mieć właśnie ci uczniowie, którzy wykazują się wiedzą większą niż tą zdobytą na lekcji.
Basso profondo
Post nr 23, Wysłany: 2010-11-20, 19:42
katty napisał/a:
a ja nie zawsze im uzyskanie 6 umożliwiam
Powiedz rodzicom, że nie zawsze zadanie dodatkowe na szóstkę jest zgodne z metodyką nauczania.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Przedmiot nauczania: Język francuski
Wiek: 58 Dołączyła: 12 Kwi 2010 Posty: 57 Skąd: wielkopolskie
Post nr 24, Wysłany: 2010-11-20, 19:47
Tak jest Motylku, bo taka jest rola oceny celującej. Nie pamiętam gdzie można znaleźć opis tej oceny, ale gdy była wprowadzana do skali ocen, to mogli ją otrzymać właśnie tylko ci uczniowie, którzy brali udział w różnego rodzaju konkursach, olimpiadach,... aby ich nagrodzić za dodatkowy wysiłek i wiedzę. Jeżeli uczeń pisze poprawnie kartkówkę, to robi 100% tego czego się od niego wymaga, więc ma ocenę bdb, bo nie wykazuje się niczym ponad wymagania. Sprawdzając matury z j. obcych mamy przecież ładnie opisaną skalę ocen.
kartkówka na szóstkę?? Nie widzę potrzeby. kartkówka to szybki strzał. 2-3 minuty sprawdzające opanowanie materiału z ostatnich lekcji. Na szóstkę będzie czas popisywac się na sprawdzianie, który ma przecież większą wagę niż kartkówka.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
zelka552
Wiek: 27 Dołączyła: 30 Wrz 2011 Posty: 1 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 26, Wysłany: 2011-09-30, 14:58 ocenianie kartkówek
Według jakiej skali procentowej oceniacie kartkówki z j.angielskiego.
Basso profondo
Post nr 27, Wysłany: 2011-09-30, 15:07
A to chyba zależy od kartkówki, nie uważasz? Zależy, jakie miałaś wymagania edukacyjne i co chcesz za pomocą tej kartkówki sprawdzić.
Jak możesz wszystkie sprawdziany oceniać wg tej samej skali procentowej, skoro każdy sprawdzian może mieć inną konstrukcję i różny stopień trudności?
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Midak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum