mr_pl
Przedmiot nauczania: Podobno angielski
Post nr 16, Wysłany: 2010-05-28, 21:15
To co uczniowie chcą oglądać, a to co ja mogę im zaprezentować to dwie różne bajki. Uczniowie chcą American Pie, Final Destination, Saw i im podobne...
Nie ma co ich pytać zatem ; )
Jak w czwartek pilotażowo puściłem film bez napisów (DVD mimo specyfikacji: "czyta str", srt-ów nie czytało...) to się pytali czemu nie jest z dubbingiem ; )
Nie mam styczności z Eską i tym podobnymi hitami... podpytam znajomych, którzy mają. Dzięki wielkie. To faktycznie może przejść.
_________________ Cokolwiek napisałem powyżej na pewno nie jest prawdą. Młodzi ludzie nigdy nie mają racji.
Eski nie ma co znać, bo to radio, a program jest TV z tymi teledyskami z napisami.
Poszukaj w necie informacji o obsuwach przy filmach. Typu zegarek na ręce Jagiełły. Mozna wtedy dać dodatkowe zadanie kto wypatrzy takie niedopatrzenie. Wtedy film o mniejszej atrakcyjności czyli bez fekalnych dowcipasów czy wiadra krwi może stać się ciekawszy.
Jeśli podpytać uczniów to dając im 2-3 propozycje do wyboru. Czasem sami naprowadzeni dopowiedzą jakiś "przyzwoity" tytuł.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
aneczka2910
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 18, Wysłany: 2010-09-25, 10:06 kółko języka angielskiego
dzien dobry, od niedawna prowadze kółko języka angielskiego. Jest to moj pierwszy rok pracy w szkole. Chciałabym zeby to kółko nie wyglądało jak normalna lekcja jednak brak mi pomysłów. Dodam ze jest to kólko dla 1 klas gimnazjum i jest to ich pierwszy rok nauki tego języka. Bardzo proszę o jakieś pomysły.
komiks, film, teatrzyk, blog, teledysk, wycieczki po krajach anglojęzycznych, foldery reklamowe, moda, mecze, poezja, literatura, motoryzacja itd.
a ja nie znam "twoich" dzieci. A ty?
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
Zgadzam się z Jolly Roger, wszystko zależy od Twoich uczniów. Jeśli widzisz, że są chętni do współpracy, widzisz, ze nie przychodzą tylko dlatego że Pani czy dyrekcja każe to może zaproponuj im współudział w tworzeniu programu kółka? Niech sami powiedzą, co ich interesuje i podadzą przy tym konkretne pomysły??
A tak ode mnie to może retold books (nie w całości oczywiście) do tego jakieś ćwiczenia. Wtedy łączysz różne sprawności (czytanie, wymowę, rozumienie tekstu, gramatykę -
w zależności od tego, jakie ćwiczenia podasz)
Przedmiot nauczania: Język francuski
Wiek: 58 Dołączyła: 12 Kwi 2010 Posty: 57 Skąd: wielkopolskie
Post nr 21, Wysłany: 2010-10-24, 13:20
Chciałam Ci polecić pracę wg symulacji globalnej. Pracowałam tą metodą prowadząc kółko j. francuskiego i okazała się nie tylko ciekawa i zabawna, ale też efektywna. Więcej piszę o niej na Artelis.pl http://artelis.pl/artykul...lacja-globalna, początek artykułu opisuje metodologię zadaniową, a pod koniec jest o symulacji globalnej. Zabawa przednia , nie tylko dla uczniów Przemycasz gramatykę w zadaniach "z życia wziętych", na przykład jeżeli zrobisz z grupy uczniów mieszkańców kamienicy, to tryb rozkazujący wprowadzasz przy okazji pisania regulaminu kamienicy (forma twierdząca i przecząca ) a uczniowie widzą, że to nie jest gramatyka sama w sobie, tylko coś, co jest konieczne w życiu i chętniej się tego uczą. W artykule podałam autora książki metodycznej (uczniowie nie muszą mieć żadnych podręczników), jednak w j. francuskim, ale jestem przekonana, że w innych językach też jest przetłumaczona, może uda Ci się ją znaleźć w necie. Metoda jest na tyle ciekawa, że do małej grupy uczniów w czasie roku dochodzili mi nowi, a nikt nie zrezygnował, a przecież pracowaliśmy jak należy Moja koleżanka zrobiła ze swojej klasy "Miasteczko" i efekty były takie same. Ta metoda jest właśnie adresowana do rozpoczynających naukę.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum