monis149
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 31 Dołączyła: 13 Wrz 2009 Posty: 31 Skąd: mazowieckie
Post nr 76, Wysłany: 2010-10-14, 14:07
chodzi o to,jak ma taki konkurs wyglądać, co po kolei. Tez myslalam o tym zeby zrobić klasy 4-6. Ja lubię gotowe pomysły,zawsze mam stracha przed swoimi pomyslami, wole juz sprawdzone. Po to potrzebny jest scenariusz.
1) Szukasz fundatorów nagród (np. wydawnictwo, Rada Rodziców, "sklepik szkolny")
2) ogłaszasz konkurs, podajesz tematykę/wymagania itd.
3) przeprowadzasz konkurs (ewentualnie, jeśli są etapy - w dwóch turach, podając po I etapie nazwiska tych, którzy zakwalifikowali się dalej; przeprowadzasz drugi etap)
4) ogłaszasz wyniki (najlepiej na apelu), rozdajesz nagrody
Chyba o niczym nie zpaomniałam
Post nr 80, Wysłany: 2010-10-15, 20:26
Poszperaj w starych numerach Jezyki obce w szkole. Tam bylo sporo konkursow.
przepraszam, ale klawiatura mi sfiksowala
Kiniak
Wiek: 28 Dołączyła: 15 Paź 2010 Posty: 1 Skąd: podkarpackie
Post nr 81, Wysłany: 2010-10-15, 20:27
A może tak z wykorzystaniem metody projektu. Każda klas biorąca udział w konkursie przygotowuje prezentację wybranego kraju anglojęzycznego (USA, Anglia, Irlandia, Walia, Szkocja, Australia). Może zająć się różnymi aspektami:
- przygotowanie kolorowej mapy
- znanej piosenki tego kraju
- flagi
- charakterystycznego stroju (np. Ameryka - cowboy)
- kuchni (niekoniecznie jedzenia jako takiego ale np. zdjęć albo rysunków)
Sam finał konkursu polega na zaprezentowaniu szkole efektów pracy klasy (tu pewnie już tylko delegacja klasy) w formie pokazu przy całej szkole. Następnie uczniowie całej szkoły głosują na najlepszy projekt. Duże przedsięwzięcie, wymaga starannego podziału zadań w klasie a przygotowania zajmą trochę czasu. Myślę jednak, że warto się na coś takiego 'rzucić'
W uproszonej wersji można wybrać tylko jeden aspekt np. mapa
monis149
Wiek: 31 Dołączyła: 13 Wrz 2009 Posty: 31 Skąd: mazowieckie
Post nr 82, Wysłany: 2010-10-16, 06:48
to super pomysl! dzięki! powaznie się nad tym zastanowie
lida88
Wiek: 26 Dołączyła: 03 Wrz 2010 Posty: 20 Skąd: mazowieckie
Post nr 83, Wysłany: 2011-03-22, 13:50
Ja na pierwszy dzień wiosny postanowiłam zorganizować Konkurs piosenki angielskiej w klasach 4-6. Dzieciaki śpiewały wybrane przez siebie współczesne piosenki i tańczyły:) Łatwo nie było ale dały radę:) Fajna zabawa w szczególności dla dzieciaków:)
BlondeSwan
Wiek: 30 Dołączyła: 24 Sie 2010 Posty: 25 Skąd: małopolskie
Post nr 84, Wysłany: 2011-03-26, 18:24
Kiniak - mam pytanko dla jakiego przedziału wiekowego ten konkurs?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum