Post nr 1, Wysłany: 2010-08-30, 11:32 łacina - młody nauczyciel, pomocy !
Witam was serdecznie!
Piszę do was, żeby się poradzić starszych kolegów/koleżanek po fachu. Od września zaczynam pracę jako nauczycielka łaciny w liceum. Jest to moja pierwsza praca i bardzo się denerwuję, zaczynam łapać doła. Jutro mam pierwszą w życiu Radę Pedagogiczną i nie wiem w co się ubrać? Czy będzie dobrze jeśli pójdę w kostiumie i białej koszuli? Poza tym nie wiem jak przeprowadzić lekcję organizacyjną, co robić oprócz podania systemu oceniania, czy od razu zacząć uczyć ich alfabetu itd czy zrobić np. test sprawdzający wiedzę o Rzymie i Grecji czy dać czas wolny, czy co?????????? Mam tyle pytań i taki stres, że powoli nie daje rady sama ze sobą. Czy na pierwszą lekcję mogę iść w kostiumie? Niby 5 lat studiów, 4 miesiące praktyki a i tak nic to nie daje Proszę pomóżcie. Pozdrawiam
ja tam Coco Channel nie jestem, ale sugerowałbym schludny, a cz niekoniecznie bardzo formalny strój. Rada, czy lekcja, to nie akademia z powodu tragedii smoleńskiej.
Możesz zacząć od zabawy łaciną, jej obecności w językach tego świata, roli, jako źródła słów powszechnie używanych, liter alfabetu używanych w różnych dziedzinach, np. jako symbole, kilku słynnych cytatów, luźnej pogadanki o kulturze rzymskiej i greckiej itp.
Czasu wolnego, jak również testu na dzień dobry bym nie proponował
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum