millena26
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 28 Dołączyła: 12 Wrz 2009 Posty: 10 Skąd: małopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2010-01-16, 10:30 Lekcje języka obcego w szkole
Witam
Mam pytanie do nauczycieli języków obcych. Czy prowadzicie swoje lekcje wyłącznie w języku obcym? Tak nas uczono na metodyce ale jak to wygląda w praktyce? Na pewno wiele zależy od klasy w której się uczy, jeśli to zaawansowana grupa to oczywiście że wtedy można tak pracować.
Ja mówię dużo po angielsku w trakcie lekcji, ale nie cały czas. Największy problem mam jednak z wyjaśnianiem gramatyki po angielsku, po prostu dzieciaki często nie rozumieją o co chodzi, wtedy zawsze przechodzę na język polski żeby wszystko było jasne.
Czy prowadzicie swoje lekcje wyłącznie w języku obcym?
Nie, bo moim zdaniem to przerost formy nad treścią. Aczkolwiek staram sie w dużej mierze prowadzić zajęcia w języku angielskim. Zwłaszcza w grupach zaawansowanych. Im starsi uczniowie tym większy procent lekcji jest w języku obcym. W gimnazjum w grupach zaawansowanych jest to 95%.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
tysol
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 43 Dołączył: 22 Kwi 2009 Posty: 12 Skąd: mazowieckie
Post nr 3, Wysłany: 2010-01-18, 22:15
Można, owszem, ale tylko w grupach zaawansowanych i nastawionych na naukę języka, a nie na zdobycie oceny. Ja przez 11 lat miałem 2 takie grupy. Poza tym, niestety, poziom podstawowy, a ponieważ jest to niemiecki, słyszę zwykle na dzień dobry że nikt nic nie rozumie, nie umie, nigdy się nie uczył, a w ogóle po co ten język (tzn. drugi obcy, bo przydatności pierwszego, zwykle angielskiego, nie negują). Zazdroszczę i życzę wytrwałości
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum