Post nr 1, Wysłany: 2011-03-13, 10:18 lektor w wyzszej szkole
Witajcie,
Obecnie jestem w trakcie skladania podan do szkol na stanowisko nauczyciela j. ang. Mam pytanie do osób pracujacych w wyzszych szkolach jako lektorzy, a mianowicie czy podania nalezy skladac tylko w odpowiedzi na oferte oglaszana przez dana szkole (gdzie najlepiej szukac takich ofert?), czy tak jak w szkolach ogolnoksztalcacych (roznoszac po prostu podania do wszystkich szkol w okolicy)?
I drugie pytanie, czy osoba zaraz po studiach, z rocznym doswiadczeniem w nauczaniu ang. w przedszkolu ma w ogole szanse zostac zatrudniona w wyzszej szkole? Jak wyglada proces rekrutacji?
Dziekuje za pomoc
Roxi
Przedmiot nauczania: język niemiecki,kształcenie zintegrowane i wychowanie przedszkolne
Post nr 2, Wysłany: 2011-03-13, 11:10
Akurat ja składałam podanie na stanowisko lektora do szkoły wyższej w odpowiedzi na ogłoszenie,które znalazłam na portalu pracagazeta.pl.Zazywczaj tego typu szkoły ogłaszają się na tradycyjnych portalach pracy,gumtree.pl,w gazecie wyborczej,etc. Myślę,że spokojnie możesz wysłać podania do szkół,nawet jesli żadna z nich nie wystawiła nigdzie ogłoszenia,że poszukuje lektora.Z tym,że szkoły wyższe zazwyczaj wymagają 2-3 letniego doświadczenia w pracy lektora/nauczyciela języka obcego..oraz trzeba mieć pełne wykształcenie magisterskie.
Yoka
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 37 Dołączyła: 28 Kwi 2008 Posty: 777 Skąd: dolnośląskie
Post nr 3, Wysłany: 2011-03-13, 16:54
a która wyższa szuka?
Roxi
Przedmiot nauczania: język niemiecki,kształcenie zintegrowane i wychowanie przedszkolne
Post nr 4, Wysłany: 2011-03-13, 17:41
Skoro ja znalazłam pracę przez ogłoszenie właśnie,to znaczy,że jednak czsami jakieś szkoły wyższe szukaja lektorów Z tym,że faktycznie to był przypadek..jest to prywatna wyższa uczelnia z krótkim stażem w życiorysie,więc dlatego pewnie sie ogłaszała
Dziekuje za odpowiedz:)
Nie mam zadnej konkretnej szkoly na oku.
Roxi, moglabys napisac jak wyglada praca w takiej szkole? Czy zajecia masz co tydzien, jak wyglada wspolpraca ze studentami, itp.?
tecumseh
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 29 Dołączył: 13 Mar 2011 Posty: 48 Skąd: podkarpackie
Post nr 6, Wysłany: 2011-03-14, 11:44
@anamaya1
"a mianowicie czy podania nalezy skladac tylko w odpowiedzi na oferte oglaszana przez dana szkole (gdzie najlepiej szukac takich ofert?), czy tak jak w szkolach ogolnoksztalcacych (roznoszac po prostu podania do wszystkich szkol w okolicy)? "
Roznosić, wysyłać mailem lub pocztą, zostawiać namikary, nieważne czy szukają czy nie, tym się nawet nie zajmuj, mało która szkoła wyższa się ogłasza, prędzej już językowe.
Co do doświadczenia i warunków rekrutacji, pewnie zależy od szkoły, mnie zajęcia na zaocznych zaproponowano właściwie nawet bez rozmowy wstępnej, ale doświadczenie mam (4 lata pracy w NKJO, szkoła językowa, technikum, tłumaczenia itd)
Podobnie też właściwie bez żadnego trudu z mojej strony dostałem race przy projekcie unijnym jednym prowadzonym przez szkołę wyższą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum