Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Liceum uzupełniające dla dorosłych
Autor Wiadomość
Łapucapu 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2010-08-19, 21:08   Liceum uzupełniające dla dorosłych

Chciałam się poradzić bardziej doświadczonych nauczycieli: jaki podręcznik można wybrać do angielskiego w liceum uzupełniającym (wieczorowym)? Nigdzie nie mogę znaleźć przepisów - czy w LO uzupełniającym mogą być te same podręczniki co w technikum i/lub liceum?

Na stronie poświęconej nowej podstawie znalazłam tylko jeden tytuł podręcznika dopuszczonego do LO uzupełniającego (swoją drogą do innych typów szkół też jest mało) czy na tej stronie http://www.reformaprogram...owepodreczniki/ nie są zaktualizowane dopuszczenia wszystkich podręczników?

anni 

Przedmiot nauczania: Język angielski, język polski, oligofrenopedagog
Post nr 2, Wysłany: 2010-08-20, 05:44   

Witam,
Wszystko zależy od poziomu grupy, którą będziesz uczyć. Ja pracuję w liceum zaocznym uzupełniającym i tam...cóż większa połowa to osoby starsze, które kończyły szkoły zawodowe w czasach, gdy jeszcze rosyjski "był na topie". Owszem dla formalności wpisuję w dzienniku podręcznik i nr dop.( w moim przypadku jest to stary "Enterprise"), ale tak naprawdę bazuję na kserówkach, bo niejednokrotnie muszę zaczynać wszystko od początku, a i tak nie jest im łatwo.

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 3, Wysłany: 2010-08-20, 18:55   

Łapucapu napisał/a:
czy w LO uzupełniającym mogą być te same podręczniki co w technikum i/lub liceum?

Nie podam ci podstaw prawnych, ale skoro uczniowie liceum uzupełniającego kończą szkołę i potem mogą przystąpić do matury to muszą opanować te same zagadnienia co uczniowie szkoły dziennej

Łapucapu 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 4, Wysłany: 2010-08-20, 20:22   

Dzięki za odpowiedzi.

anni,
tak wiem, że realia czasem mają niewiele wspólnego z teorią, tylko się zastaniwam nad tą "teorią" ;-) tzn. czy mogę podać podręcznik, który nie jest wymieniony wśród dopuszczonych przez MEN (nie ma go na w/w stronie) dla LO uzupełniającego.

renati23,
Dokładnie, to jest logiczne i też tak pomyślałam. Jednak kiedy znalazłam na w/w stronie MEN osobne działy dla podręczników do LO, do Technikum i do LO uzupełniającego zaczęłam się zastanawiać. Część tytułów się powiela, jednak nie wszystkie i stąd moje wątpliwości.

Odpowiedz do tematu