Łapucapu
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 31 Dołączyła: 27 Mar 2010 Posty: 7 Skąd: małopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2010-08-19, 21:08 Liceum uzupełniające dla dorosłych
Chciałam się poradzić bardziej doświadczonych nauczycieli: jaki podręcznik można wybrać do angielskiego w liceum uzupełniającym (wieczorowym)? Nigdzie nie mogę znaleźć przepisów - czy w LO uzupełniającym mogą być te same podręczniki co w technikum i/lub liceum?
Na stronie poświęconej nowej podstawie znalazłam tylko jeden tytuł podręcznika dopuszczonego do LO uzupełniającego (swoją drogą do innych typów szkół też jest mało) czy na tej stronie http://www.reformaprogram...owepodreczniki/ nie są zaktualizowane dopuszczenia wszystkich podręczników?
anni
Przedmiot nauczania: Język angielski, język polski, oligofrenopedagog
Post nr 2, Wysłany: 2010-08-20, 05:44
Witam,
Wszystko zależy od poziomu grupy, którą będziesz uczyć. Ja pracuję w liceum zaocznym uzupełniającym i tam...cóż większa połowa to osoby starsze, które kończyły szkoły zawodowe w czasach, gdy jeszcze rosyjski "był na topie". Owszem dla formalności wpisuję w dzienniku podręcznik i nr dop.( w moim przypadku jest to stary "Enterprise"), ale tak naprawdę bazuję na kserówkach, bo niejednokrotnie muszę zaczynać wszystko od początku, a i tak nie jest im łatwo.
czy w LO uzupełniającym mogą być te same podręczniki co w technikum i/lub liceum?
Nie podam ci podstaw prawnych, ale skoro uczniowie liceum uzupełniającego kończą szkołę i potem mogą przystąpić do matury to muszą opanować te same zagadnienia co uczniowie szkoły dziennej
Post nr 4, Wysłany: 2010-08-20, 20:22
Dzięki za odpowiedzi.
anni,
tak wiem, że realia czasem mają niewiele wspólnego z teorią, tylko się zastaniwam nad tą "teorią" tzn. czy mogę podać podręcznik, który nie jest wymieniony wśród dopuszczonych przez MEN (nie ma go na w/w stronie) dla LO uzupełniającego.
renati23,
Dokładnie, to jest logiczne i też tak pomyślałam. Jednak kiedy znalazłam na w/w stronie MEN osobne działy dla podręczników do LO, do Technikum i do LO uzupełniającego zaczęłam się zastanawiać. Część tytułów się powiela, jednak nie wszystkie i stąd moje wątpliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum