ja kiedyś pisałam do jakiejś instytucji unijnej (nie pamiętam dokładnie co to było, ale na pewno coś znalazłam na stronie UE), że chciałabym dzieciaki trochę "wprowadzić" w UE i rolę Polski w Unii. Przysłali mi wtedy jakieś materiały (celowo prosiłam o materiały, broszury itd. w j. angielskim), jakieś mapy, plakaty ze strukturą Unii itd. Może to nie jest dokładnie to, czego szukacie, ale warto spróbować.
antie
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 32, Wysłany: 2010-09-03, 15:21
Niestety, jeśli chodzi o wydawnictwa specjalizujące sie w j. niemieckim, to w porównaniu z j. angielskim jest jedna wielka lipa
Zawsze zazdrościłam anglistom obudowy metod. ich podręczników i gratisów, które otrzymują od wydawnictw.
No cóż j. niemiecki uważany jest chyba za niszowy - nie opłaca się tu inwestować.
Na pocieszenie - wydawnictwa specjalizujące się do tej pory w j. angielskim - np. Longman zaczyna dosyć ofensywnie wkraczać z ofertą dotyczącą j. niemieckiego i to dosyć ciekawą. Oglądałam repetytorium maturalne tego wydawnictwa i jestem pod dużym pozytywnym wrażeniem - może w końcu coś drgnie i w dziedzinie nauczania j. niemieckiego?
Wiek: 24 Dołączyła: 19 Sie 2010 Posty: 217 Skąd: mazowieckie
Post nr 33, Wysłany: 2010-09-03, 20:54
Ja też właśnie chciałabym urządzić moją salę i jakieś pomoce dydaktyczne, ale ciężko z tym, jeśli idzie o j. niemiecki..:(
aniabra
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 34, Wysłany: 2010-09-04, 12:11
Mam problem związany również z podręcznikami:
Mam trzy grupy klas II które w tym roku kontynuują podręcznik który zaczęły w zeszłym roku (matura solutions intermediate).
Gdy przyszłam do szkoły nie było dla mnie kompletu książek. I teraz mam pytanie: co robić? Uczniom zostały 2-3 unity do zakończenia ksiązki. Ja mam podręćznik po moim kuzynie który chodził do tej szkoły (zniszczony i popisany ale zawsze jest). Nie mam ćwiczeń, a co najważniejsze płyt, teacher`s a i testów. Jak mam sobie z tym poradzić? No przecież nie kupię za własne pieniądze tego zestawu? Co mi radzicie w tym przypadku?
Przedmiot nauczania: język angielski
Post nr 35, Wysłany: 2010-09-04, 13:34
Radzę skontaktować się z konsultantem wydawnictwa tego podręcznika, przedstawić sytuację i poprosić o zestaw nauczycielski.
_________________ Desde que sinta a brisa fresca no meu cabelo
E ver o sol brilhar forte nas folhas
Nao irei pedir por mais.
Ricardo Reis
aniabra
Post nr 36, Wysłany: 2010-09-04, 14:52
Chyba tak zrobię, boję się jednak, że konsultant stwierdzi że rok temu dał ileś zestawów dla nauczycieli szkole (tylko teraz jakoś ich nie ma?!) i więcej nie da.
Z drugiej strony, im się raczej opłaca mieć dobre relacje z nauczycielami...więc może jednak coś da się załatwić.
Konsultanci dbają zazwyczaj o każdego nauczyciela. Może przy zamówieniu kilku podręczników nie rozdają pełnych kompletów, ale biorą pod uwagę, że współpraca taka trwa nie rok, a kilka lat co najmniej. Nie bój się prosić o cokolwiek.
Bez TB możesz sobie poradzić. Odpowiedzi do ćwiczeń możesz wpisać sobie sama, dodatkowe materiały do ćwiczeń można znaleźć w internecie lub zrobić samemu.
Póki co na stronie wydawnictwa można znaleźc po 2-3 rozdziały teacher's booka.
Testy (już pisałem Ci o tym!) ściągniesz ze strony oxfordu, gdy tylko przedstawiciel da Ci Twój login i hasło pierwszego logowania.
aneczka2910
Post nr 38, Wysłany: 2010-09-25, 17:17
ja wspolpracuje z wydawnictwem pearson longman dopiero pierwszy rok (od wrzesnia), dostalam z wydawnictwa 3 komplety podrecznikow z cwiczeniami, wszystkimi plytami, ksiązkami nauczyciela oraz plakatami. Wystarczy sciągnąć sobie formularz zamówienia, wypełnić dać dyrekcji do podbicia (musi byćpieczątka szkoły, w której pracuje nauczyciel) i wysłać. Ale uwaga! takie gratisy można dostać tylko do 30 września!!!
Wiek: 24 Dołączyła: 19 Sie 2010 Posty: 217 Skąd: mazowieckie
Post nr 39, Wysłany: 2010-09-26, 10:08
Ja myślałam podobnie, że skoro książkę mam narzuconą z góry oraz jeśli sama nie zamawiałam w wydawnictwie, to nic nie dostanę. Mamy książki WSZ PWN i wysłałam do nich formularz (też z pieczątką szkoły) i czekam na swoje gratisy, miałam do wyboru:) Już się nie mogę doczekać, bo w końcu dostanę materiały i jakieś pomoce dla uczniów:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum