Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nauczanie dzieci z uposledzeniem umysłowym i ADHA- porady
Autor Wiadomość
malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 61, Wysłany: 2009-08-19, 06:39   

ala.forum napisał/a:
czy dzieci z uposledzeniem mozna zostawic na drugi rok, wiedzac ze i tak niczego sie nie nauczą???

A czy w tym przypadku o niesprawność ruchową Ci chodziło?
Uproszczone pytanie, uproszczona odpowiedź.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
A tak na marginesie, to niedosłuch, niedowidzenie itp. to nie upośledzenie tylko niepełnosprawność.

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 62, Wysłany: 2009-08-19, 13:40   

drogie panie mniej emocji,a więcej precyzji, bo mijacie się po drodze, a potem usiłujecie dorobić drugiej gębę.

dushko, praktyka istniejąca w twoim rejonie może być zupełnie nieprzystająca do tego co się dzieje gdzie indziej. Dlategoja wiem lepiej, bo u mnie tak jest nie jest argumentem. To samo tyczy się ali.

Teraz pracuję na wsi i przybywa nam co roku uczniów dysfunkcyjnych. Praca z panią pedagog utwierdziła w przekonaniu pewnych rodziców, ze "papierek" to przepustka. Co cwansi szukają sposobu na załapnie się na papierek. Gdy pracowałem w mieście była to już całkiem rozwinięta patologia. Do wsi też dociera. Taki system jest korzystny dla szkoły, bo można wyłudzić lepszy wynik egzaminu, a przecież jest "ranking szkół." Rodzice też się łapią na te pozorne przywileje.

Wrażenie zaświadczeń pisanych kopiuj/wklej istnieje, ale przy podobnych dysfunkcjach trudno napisać coś nowego. zwłaszcza, ze badanie to raptem kilka godzin testów wypełnianych zależnie od nastroju ucznia.

Przepuścić lub nie przepuścić to nie tylko sprawa nauczyciela. Różna jest polityka szkoły, różnie reagują dyrektorzy i środowisko. Owszem mozna się kopać z koniem, ale nie każdy lubi takie hobby.

ala.forum 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 63, Wysłany: 2009-08-19, 14:52   

JR - dziekuje ze tak ladnie to zostalo wyjasnione

selena85 

Post nr 64, Wysłany: 2010-05-05, 18:30   Nauczanie j. obcego dziecka z autyzmem

Witam, czy ktoś z Was miał taki przypadek, że zlecono mu naukę indywidualną języka obcego dla dziecka z autyzmem? Jak sobie z tym poradziliście, jakie zadania dawaliście do rozwiązywania itd?
Dano mi chłopca w 6 klasie podstawówki z tego rodzaju zaburzeniem i przyznam, że mam z nim trochę problem. Najgorsze, że chłopiec ten według opinii ma być oceniany tj zdrowi uczniowie mimo iż on nie potrafi z języka obcego tyle co inni, a już w ogóle nie da się jego nauczyć tej partii materiału która normalnie jest w programie :shock: :| POMOCY

[rodzic]joanah2o 

Przedmiot nauczania: Język angielski|*|Język francuski|*|Język hiszpański
Post nr 65, Wysłany: 2010-05-23, 17:38   

Jestem nie nauczycielka a mama dziecka autystycznego, z wyksztalcenia filologiem :)

Kazdy przypadek jest inny, wiec pewnie zeby cos podpowiedziec, potrzebne beda szczegoly:
jakiego rodzaju zaburzenia ze spektrum autystycznego ma uczen, jak dotad byl uczony, co umie.

J.

Andulencja 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 66, Wysłany: 2010-09-01, 16:42   Uczeń z upośledzeniem umiarkowanym

Dziś dowiedziałam się, że do klasy 4 masowej szkoły podstawowej przychodzi chłopiec z upośledzeniem w stopniu umiarkowanym. Ma chodzić na wszystkie lekcje, ale zastanawiam się jak mają wyglądać lekcje jęz angielskiego dla niego. Klasa liczy 22 uczniów, są przewidziane 2 godziny w tygodniu. Dzieciaki pracują z podręcznikiem New Friends 2. On przychodzi bez książek (co jest oczywiste), ale jak pracować z takim dzieckiem? W klasach 1-3 podobno kolorował obrazki, pisał po śladzie. Czy teraz też mam przygotowywać takie zadania?
A może on nie powinien chodzić na angielski? Może powinien wtedy mieć inne zajęcia?

Afroditte 

Post nr 67, Wysłany: 2010-10-12, 19:17   uczeń uposledzony na lekcji j.obcego

Nie uczę w szkole zintegrowanej, pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją, więc proszę o pomoc i rzeczowe wypowiedzi w temacie, najlepiej poparte odnośnikami do rozporządzeń itp.

Jaki program nauczania ma realizować uczeń z orzeczeniem o upośledzeniu w stopniu lekkim w gimnazjum? - w klasie trzeciej rozumiem, że takowy program istnieje (jaki i gdzie go szukać?), natomiast co do klas realizujących nową podstawę programową to jak to wygląda?

jolantabrzezinski6 
foczka

Przedmiot nauczania: język niemiecki
Post nr 68, Wysłany: 2010-10-12, 19:52   

Nie ma specjalnego programu dla dzieci uposledzonych w stopniu lekkim, obowiązuje dokładnie to samo, co inne dzieci. Niestety nie mozesz od niego tego wymagac, bo nie odniesiesz sukcesu. Uczę w szkole specjalnej języka niemieckiego i nigdy nie wyjdę za pewien próg nauczania - to są tylko podstawy, słownictwo (okrojone) i podstawy gramatyki. Jesli juz trzeba wprowadzic czas przeszły, to mozna tego dokonać tylko nauczając samych czasowników, jednak "haben" czy "sein" w Perfekt jest raczej nie do osiągnięcia. Tak jest niestety ze wszystkim. Dziecko w klasie integrowanej niestety nie moze liczyc na wielkie sukcesy, zostanie pewnie tym "dwójkowiczem". Pozdrawiam :evil:

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Post nr 69, Wysłany: 2010-10-12, 19:52   

Uczniów z lekkim uu obowiązuje w szkole masowej ta sama podstawa programowa co pozostałych.
Muszą mieć jedynie dostosowane wymagania, formy i metody pracy do indywidualnych możliwości.

jolantabrzezinski6 
foczka

Przedmiot nauczania: język niemiecki
Post nr 70, Wysłany: 2010-10-12, 19:56   

No własnie zapomniałam napisac o formach i metodach pracy dla tego ucznia, dziekuję

Afroditte 

Post nr 71, Wysłany: 2010-10-13, 18:45   

dziękuję za odpowiedzi, ale mi nie chodzi o praktykę, leczo papierki - dyrekcja wymaga ode mnie programu nauczania dla takiego ucznia, zarówno do klasy trzeciej jak i niższych, gdzie, jak powszechnie wiadomo nacisk jest na podstawę programową

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Post nr 72, Wysłany: 2010-10-14, 11:59   

Afroditte napisał/a:
dyrekcja wymaga ode mnie programu nauczania dla takiego ucznia

To zrób tylko dostosowanie tego programu, który z klasą realizujesz.
Wyrzuć z niego to, co wykracza poza podstawę programową, z samej podstawy uwzględnij z każdego zagadnienia rzeczy najprostsze i takie coś oddaj dyrekcji. Niech się cieszy, że ma kolejne karteczki do segregatora.

Afroditte 

Post nr 73, Wysłany: 2010-10-14, 20:23   

dzięki malgala, ale tu jest pies pogrzebany, bo dyrekcja chce program taki z dopuszczeniem, oficjalny i najlepiej w postaci książeczki, nie żadne tam drukowane dokumenty

malgala napisał/a:
Uczniów z lekkim uu obowiązuje w szkole masowej ta sama podstawa programowa co pozostałych.

gdzie mogę znaleźć zapis który to potwierdzi? rozporządzenie...?

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 74, Wysłany: 2010-10-15, 14:37   

a gdzie jest napisane, że obowiązuje inny program?
Jak dyrekcja chce książeczki to oddaj drugi taki sam program jak ten dla uczniów bez uu. Jak zaoponuje to powiedz, ze nie ma podstawy prawnej by różnicować program. Niech sama szuka jak niedouczona

Afroditte 

Post nr 75, Wysłany: 2010-10-15, 19:25   

Cytat:
a gdzie jest napisane, że obowiązuje inny program?

no właśnie też chciałabym to wiedzieć (jakieś konkrety?)

Jolly Roger napisał/a:
Jak dyrekcja chce książeczki to oddaj drugi taki sam program jak ten dla uczniów bez uu.

niestety, ma być nagłówek "dla uczniów ....." itd....

Jolly Roger napisał/a:
Jak zaoponuje to powiedz, ze nie ma podstawy prawnej by różnicować program. Niech sama szuka jak niedouczona

jak ostatnio zaoponowałam w innej sprawie to się dowiedziałam że mam milczeć i się nie odzywać jak się nie znam :?

Odpowiedz do tematu