Jak dyrekcja chce książeczki to oddaj drugi taki sam program jak ten dla uczniów bez uu.
niestety, ma być nagłówek "dla uczniów ....." itd....
No to napisz i nagłówek
Afroditte napisał/a:
Jolly Roger napisał/a:
Jak zaoponuje to powiedz, ze nie ma podstawy prawnej by różnicować program. Niech sama szuka jak niedouczona
jak ostatnio zaoponowałam w innej sprawie to się dowiedziałam że mam milczeć i się nie odzywać jak się nie znam
Toż przecież jesteś młodą nauczycielką i masz prawo się nie znać. Wg twojej wiedzy nie ma podstawy prawnej na odrębny program, ale jeśli się mylisz to prosisz bardziej doświadczonych o wskazówki. Grzecznie acz stanowczo. Można się jeszcze podeprzeć kimś z kuratorium. Jeden telefon nie kosztuje, a słowa "konsultowałam to z panią Ygrek-Iksińską z kuratorium" przeważnie powoduje wymiękanie dyrektorskich mądrali.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
Basso profondo
Post nr 78, Wysłany: 2010-10-16, 11:39
Jolly Roger napisał/a:
Można się jeszcze podeprzeć kimś z kuratorium. Jeden telefon nie kosztuje
Kuratoria, ministerstwo już odpowiadają na mejle. Trzeba tylko konkretnie pytanie zadać.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Ok, ok to teraz z innej strony - czy dla ucznia upośledzonego w szkole masowej, konieczne jest przygotowywanie osobnego planu pracy na dany rok?
Wg mnie nie bo:
1) plan pracy - czyli rozkład - jest dla nauczyciela, nie jest wymaganym dokumentem (choć i tak musiałam go zdać)
2) plan pracy piszę na podstawie programu nauczania a takiego (czyli innego) dla tego ucznia po prostu w szkole masowej się nie realizuje,
ale pytam Was, bo mądrzejsi jesteście w tych sprawach...
Wobec powyższego dyrekcja nie ma podstaw żądać ode mnie takowych dokumentów, dobrze rozumuję?
Z resztą - wydaje mi się niemożliwe realizować na jednej lekcji jedno z klasą a całkiem co innego z jednym uczniem.... (nie mam na myśli dostosowania ćwiczeń ale zupełnie inną metodę pracy)
_________________ "My wish is world's command"
CWRO
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 29 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 16777197 Skąd: mazowieckie
Post nr 80, Wysłany: 2010-10-25, 14:44
Witam,
Ja mogę polecić szkolenia dla nauczycieli języków obcych p.t. "Języki obce i dysleksja".
Szkolenia organizowane są przez Centrum Wspomagania Rozwoju Osobowości, Warszawski Oddział nr 1 Polskiego Towarzystwa Dysleksji a prowadzone przez dr Katarzynę Bogdanowicz.
Najbliższa edycja odbędzie się 13-14 grudnia 2010r. w Warszawie.
Koszt: 260 zł Więcej informacji na stronie www.cwro.edu.pl
Pozdrawiam
Beata
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum