katty
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 27 Dołączyła: 14 Maj 2008 Posty: 428 Skąd: mazowieckie
Post nr 1, Wysłany: 2010-08-11, 17:02 Nauczyciel i lektor
Czy ktoś z Was, drodzy językowcy, oprócz pracy w szkole państwowej pracuje również w szkole językowej? Czy da się to pogodzić? Warto? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 2, Wysłany: 2010-08-11, 22:16
Oczywiście, że się da, a chyba nawet wskazane jest jeśli chce się zarabiać godziwe pieniądze. Kiedyś zdarzyło mi się pracować w SJO, ale tak wyszło, że przeszedłem do liceum, które pracuje na dwie zmiany
da się pogodzić, a czy warto? To zależy czego oczekujesz i gdzie trafisz.
Na pewno są dodatkowe pieniądze i nowe ciekawe doświadczenie. Raczej zachęcałbym.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
katty
Wiek: 27 Dołączyła: 14 Maj 2008 Posty: 428 Skąd: mazowieckie
Post nr 4, Wysłany: 2010-08-12, 13:08
Cóż, moja szkoła też jest dwuzmianowa. Bardziej jednak martwi mnie nieprzewidywalność różnych dodatkowych atrakcji szkolnych, np. rad pedagogicznych czy szkoleń. Nie wiem, czy wszędzie tak to funkcjonuje, ale my się z dnia na dzień potrafimy dowiedzieć, że będziemy siedzieli np. do 20 w szkole. Chyba zostaje zatrudnić się w SJO na kursy weekendowe
Yoka
Wiek: 37 Dołączyła: 28 Kwi 2008 Posty: 777 Skąd: dolnośląskie
Post nr 5, Wysłany: 2010-08-13, 14:12
dlatego właśnie dałam sobie spokój ze szkołami językowymi, bo to był za każdym razem ogromny stres. Zostają weekendyowe kursy.
Roxi
Przedmiot nauczania: język niemiecki,kształcenie zintegrowane i wychowanie przedszkolne
Post nr 6, Wysłany: 2010-08-15, 11:46
Na pewno warto pracować w szkole językowej,jeśli masz odpowiednio "dużo" zajęć,w innym wypadku lepiej dorobić na korepetycjach.Początkujący lektor zarabia mało za godzinę,a i często tak się zdarza,że jako swieżak dostaję się max 2 razy w tygodniu zajęcia,bo większa ilośc jest zarezerwowana dla tych bardziej doswiadczonych
Podzielam opinie przedmówców.
Świetna sprawa.
Jestem nauczycielem, przez 2 lata także byłem lektorem w szkole wyższej (lektorat j. niemieckiego).
Inna specyfika pracy, inna atmosfera, no i to wpisywanie ocen do indeksu;-)
Dodatkowy zastrzyk finansowy.
Polecam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum