Post nr 1, Wysłany: 2007-01-03, 11:58 Nauczyciele Języka Angielskiego, łączmy się!!
Witam wszystkich nauczycieli języka angielskiego,
napiszcie w jakich szkołach pracujecie, na jakich podrecznikach..
ja obecnie prowadze kurs dla dorosłych, ale od przyszlego tyg bede uczyc w gimnazjum, napiszcie jak tam jest!
pozdrawiam
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 31 Dołączyła: 17 Lut 2007 Posty: 46 Skąd: Opolszczyzna
Post nr 2, Wysłany: 2007-02-17, 16:38
Witaj Alicja!
Ja uczę w gimnazjum już 5 rok i jest ok - nie narzekam - dzieciaki są i fajne i trudne, różne po prostu - jak to dzieci
Uczę na książce Adventures (wszystkie poziomy, oprócz intermediate)- i ubolewam, bo to bardzo uboga książka, jeśli masz wymagające dzieciaki, i takie, w które warto inwestować to ta książka niestety nie jest dobrym rozwiązaniem.
Witam! Mam taka prosbe do nauczycieli angielskiego z GIMNAZJUM tylko. Proszę o wypelnienie ankiety dotyczącej nauczania mowienia po ang., którą mozna znaleźć na http://www.ankietka.pl/61..._angielsku.html Dziekuje z góry!!!! Monika
mrrooffka
Post nr 4, Wysłany: 2007-03-20, 19:25
Hej hej!
Uczę w gimnazjum w dość trudnym rejonie (patologie, bieda, bezrobocie). Praca jest ciężka, bo uczniowie "ciężcy" - niezdyscyplinowani, z brakami w podstawowej wiedzy, zaniedbani. Częśc z nich ma duże kłopoty w czytaniu i pisaniu po polsku, a ja mam ich nauczyć angielskiego... paranoja! Jak pomyślę, że za 2,5 roku obecne pierwsze klasy mają pisać test gimnazjalny ze znajomości języka obcego, włosy podnoszą mi się na głowie.
Uczę z podręcznika "New Hotline" i chociaż nie jestem z niego zadowolona, to wiem, że przez najbliższy czas go nie zmienię - uczniowie odsprzedają sobie rok po roku używane podręczniki, bo na nowe ich nie stać, a część wypożycza je ze szkolnej biblioteki. O bardziej aktualnym treściowo i atrakcyjnym dla ucznia mogę tylko pomarzyć.
Uczy się mozolnie, acz bywają uczniowie wyjątkowi, którzy chcą się uczyć. Gdyby nie to, że grono pedagogiczne jest super, pomyślałabym o zmianie szkoły.
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 31 Dołączyła: 17 Lut 2007 Posty: 46 Skąd: Opolszczyzna
Post nr 5, Wysłany: 2007-03-20, 21:21
Hmm... Hotline, tez z niego kiedyś uczyłam, nie podoba mi się, za ubogi jak dla mnie, nic porywającego. Głupio, że nie za bardzo masz jak pomanewrować z podręcznikami, pozostaje Ci tylko pewnie urozmaicanie zajęć jakimiś kserówkami.. ehh.. skąd ja to znam
Pozdrawiam
P.S. Ja uczę z Adventures, ale tez tragedia.. zmieniam w maju na inny, szukam teraz na ajki... hehe..
mrrooffka
Post nr 6, Wysłany: 2007-03-22, 18:08
Echhhh, zdaje się, że nie mam nawet po co marzyć o zmianie podręcznika... za rok o tej porze będę już bardzo ostro szukać nowej pracy Właśnie dostaliśmy informację, że szkoła będzie istnieć jeszcze tylko rok...
Witam. Uczę w gimnazjum od 5 lat i uczniowie są różni. Jest to wiejskie gimnazjum, więc zdolnych uczniów mam niewielu. Korzystam z ENERGY 1 i 2 dopiero od tego roku szkolnego i jestem bardzo zadowolona. Jest tam mnóstwo możliwości jeśli chodzi o sprawdzenie i doskonalenie wszystkich sprawności: czytania, mówienia, słuchania i pisania. Pozdrawiam
Chętnie dołączę do wszelkich dyskusji na tym forum, zwłaszcza w gorącym maturalnym okresie. Czy są tu egzaminatorzy Nowej Matury?
_________________ nauczycielka z 20-letnim stażem
martanowakster
Przedmiot nauczania: język angielski
Post nr 11, Wysłany: 2007-08-09, 17:41
witam
od wrzesnia zaczynam prace w szkole podstawowej jako anglista
bede tez miec kilka godzin w gimnazjum i ich sie najbardziej boje
jesli macie rady odnosnie utrzymania dyscypliny w klasie dla mlodych nauczycieli chetnie skorzystam:)
ps. jak przeprowadzic pierwsza lekcje zeby byla interesujaca i kosztowala nauczyciela mniej stresu?macie moze jakies przyklady
pozdrawiam
akinomka
Przedmiot nauczania: język polski, oligofrenopedagog
Post nr 12, Wysłany: 2007-08-09, 17:55
"Dzień dobry, nazywam się Marta Nowak Mam XX lat. Ukończyłam filologię angielską. Mają pasją jest... [itd.] (or "Good morning, my name's Marta Nowak... )
A teraz każdy przedstawi się w podobny sposób, tak abym mogła was poznać "
- trochę mniej przygotowań, stresu i integracja murowana
_________________ Aby zacząć biegać, trzeba najpierw nauczyć się chodzić.
martanowakster
Przedmiot nauczania: język angielski
Post nr 13, Wysłany: 2007-08-09, 18:11
dzieki akinomka:)
takie proste i logiczne a ja tu wymyslam i wymyslam:)
zastosuje wersje angielska w gimnazjum, w podstawówce rzcaej po polsku:)
a nie sadzisz ze podanie wieku bedzie zbyt prywatne, j amam 23 lata wiec nizebyt wiele doswiadczenia:/
akinomka
Przedmiot nauczania: język polski, oligofrenopedagog
Post nr 14, Wysłany: 2007-08-09, 18:38
martanowakster napisał/a:
a nie sadzisz ze podanie wieku bedzie zbyt prywatne, j amam 23 lata wiec nizebyt wiele doswiadczenia:/
Jeśli chciałabyś aby powiedzieli oni więcej o sobie (zdobyli się na odrobinę zwierzeń) Ty też musisz to zrobić. A tej liczby mogą nawet nie zapamiętać, tacy będą zdziwieni
_________________ Aby zacząć biegać, trzeba najpierw nauczyć się chodzić.
Basso profondo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum