Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nauka słówek na lekcjach języka obcego
Autor Wiadomość
grzecho38

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 1, Wysłany: 2007-11-20, 09:24   wprowadzanie nowego slownictwa

Witam
Czy przy wprowadzaniu nowych słówek trzeba zapisywać je na tablicy i pisać polskie odpowiedniki. I kiedy jest najlepiej wprowadzić nowe słówka przed przeczytaniem tekstu (pre-reading) czy po przeczytaniu (post-reading). Prosze o pomoc

alicja24 

Przedmiot nauczania: język angielski
Post nr 2, Wysłany: 2007-11-20, 10:49   

hej, ja myślę, ze lepiej po przesłuchaniu ( 2 razy) i po przeczytaniu tekstu lepiej zeby uczniowie wypisywali na tablicy skowka ktorych nie rozumieja, albo zeby mowili a nauczyciel zeby zapisywal
ja zwykle tak robie, i w podstawowce i w gimnazju,
czasem po wyslucganiu tekstu uczniowie domyslaja sie co oze oznaczac dane slowka, ja probuje jakos ich naprowadzic co to moze znaczyc, mysle ze to lepsze niz spisywanie calej litanii na tablicy,
w ogole to mam w szkole bardzo slabe dzieci, jest to teraz wiejski, ja tam dojezdzam, bylo tam bardzo duzo roznych nauczycieli, kazdy inaczej uczyl, i zaden nie przykladal sie do swojej pracy.
ja jetem tam pierwszym nauczycielem, ktory prowadz normalne lekcje i normalnie wymaga, bo oni nie sa do tego przyzwyczajeni....
moze macie jakies pomysly jak sprawic zeby lekcja byla ciekawa, zeby zainteresiwac dziecki?
ja prcowalam wczesniej z doroslymi na kursach i w szkole sredniej, nie bardzo potrafie nauczac dzieci ktore wola wszytsko tylko nie lekcje ze ma...

nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo

Post nr 3, Wysłany: 2007-11-20, 12:08   

A na metodyce osoba prowadząca zajęcia nie uczyła jak wprowadzać nowe słownictwo?

[ Dodano: 20 Listopad 2007, 13:13 ]
A co do zainteresowania dzieci swoim przedmiotem to często są organizowane różne ciekawe kursy, np. metody aktywizujące. Można sporo skorzystać z takiej formy doskonalenia. Poszukaj w informatorach a na pewno znajdziesz coś ciekawego. Pozdrawiam!

ugryz 

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Post nr 4, Wysłany: 2007-11-21, 00:01   

nadia napisał/a:
A na metodyce osoba prowadząca zajęcia nie uczyła jak wprowadzać nowe słownictwo?

nadia, coz to za zlosliwosc bije z twoich wypowiedzi? nie znam cie z tej strony... :wink:

[ Dodano: 21 Listopad 2007, 01:03 ]
alicja24 napisał/a:

ja jetem tam pierwszym nauczycielem, ktory prowadz normalne lekcje i normalnie wymaga, bo oni nie sa do tego przyzwyczajeni....

no i git :) trzymac ich krotko, zrobic kilka kartkowek i sie sami naucza uwazac. niestety innej metody nie ma.

by the way cos nie wierze w to, co piszesz.... :D

nadia 

Post nr 5, Wysłany: 2007-11-21, 10:42   

Cytat:
nadia, coz to za zlosliwosc bije z twoich wypowiedzi? nie znam cie z tej strony...

A widzisz? Kobieta najwyraźniej zmienną jest... A tak mówiąc zupełnie serio to przecież na metodyce nauczania danego języka obcego wprowadzanie nowego słownictwa jest wałkowane wiele razy. Kiedy czytam takie wypowiedzi to mam wrażenie że co niektórzy nie uczęszczali na zajęcia z metodyki...

alicja24 

Przedmiot nauczania: język angielski
Post nr 6, Wysłany: 2007-11-21, 16:03   

uczeszczalamm na zajecia z metodyki, ale to tylko teoria ktora rzadko spradza sie w praktyce, niestety....

[ Dodano: 21 Listopad 2007, 16:04 ]
a moze masz racje, powinnam sobie moze przypomniec co nie co z metodyki...:)

nadia 

Post nr 7, Wysłany: 2007-11-21, 18:24   

Masz rację,że teoria-teorią a w praktyce jest inaczej, ale do wszystkiego dochodzi się metodą prób i błędów.

Agnieszka 73 
MOTYL

Przedmiot nauczania: język niemiecki
Post nr 8, Wysłany: 2007-11-21, 20:53   

dasz radę jak odświeżysz wiedzę,w teorii nauczanie słówek to podstawa więc jest tego pełno...węże jezykowe,powtarzania ze skojarzeniami ,zakrywanie tablicy ze słówkami ,gimnastyka i po dwa słówka(świetna zabawa),trzymanie w ręku piłki i wrabianie kolegi mówiac mu słowko po polsku i rzucajac piłkę do niego....pełno tego....

nelke 

Przedmiot nauczania: język niemiecki, język angielski
Post nr 9, Wysłany: 2007-11-22, 19:36   

grzecho38 napisał/a:
Czy przy wprowadzaniu nowych słówek trzeba zapisywać je na tablicy i pisać polskie odpowiedniki.

Oczywiście nowe słówka trzeba zapisywać na tablicy, ale na pewno nie pisać obok tłumaczeń po polsku :!:

Nowe słówka wprowadzam zawsze przed czytaniem lub słuchaniem. (zgodnie z metodyką nauczanie języków obcych :D ) Najczęściej robie asocjogram, ale tak jak już Agnieszka 73 napisała są różne sposoby wprowadzania nowego słownictwa.

petronela_p 

Przedmiot nauczania: Biologia
Post nr 10, Wysłany: 2008-05-15, 20:31   nauka SŁÓWE----->>> Jakie metody dla dzieci?????

Uczę małego chłopca (ma 10 lat).
Widzę, że ma bardzo duże trudności w pisaniu nowo poznanych słówek. Wogóle ich nie pamięta a już nie mówiąc o tym żeby je napisać. Powtarzamy je wiele razy, na każdej lekcji.
Uczymy sie z Magic Time 2.
Pomijając to, że nie potrafi zbudować zadnego zdania. Czy to normalne?????

Proszę o porady doświadczonych. Będę bardzo wdzięczna.

petronela_p 

Przedmiot nauczania: Biologia
Post nr 11, Wysłany: 2008-05-16, 12:36   

gdzie moge znaleźć fajna i dobra ksiazke do metodyki (w tym nauczanie slownictwa)

lieblingin 

Przedmiot nauczania: J.niemiecki
Post nr 12, Wysłany: 2008-05-27, 21:24   

Cytat:
gdzie moge znaleźć fajna i dobra ksiazke do metodyki (w tym nauczanie slownictwa)
no najczesciej to w bibliotece, albo w ksiegarni ... :P
i jeszcze zalezy do jakiego jezyka bo ja np metodyki uczyalm sie po niemiecku i z podrecznika pisanego w tym jezyku

niedawno zdawalam egzaminy wiec pamietam ze slownictwo powinno sie wprowadzac przed tekstem, nauczyciel powinien wybrac te, ktorych uczniowie moga nie znac

south38

Post nr 13, Wysłany: 2008-06-27, 07:05   

prawdopodobnie ma i bedzie miec problem z zapamietywaniem Jesli pewne obszary mozgu nie zostaly odpowiednio wyksztalcone to nic nie poradisz Mozna tylko "tłuc" i starac sie aby przynajmniej przed pytaniem czy sprawdzianami cos zapamietal jsli sa to czysto korepetycje. Jesli ma 10 lat to max powinno sie wprowadzac 10 slow ale w tym wypadku to pewnie za duzo. Skup sie moze na 5 i pod nie ukladaj rozne zadania Moze w formie zabaw Losowan, Jest b duzo gier W samym internecie mozna znaezc pomysly Tylk taka lekca wymaga b zmudnej pracy i dl przygotowania z twojej strony

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 14, Wysłany: 2008-06-27, 08:14   

1. Odpowiednio dobrane porcje słówek. np 7
2. podział słówek na rzeczowniki, czasowniki, przymiotniki i inne. Każde w innym kolorze.
3. Schemat budowy zdania czerwony - zielony - żółty - czerwony (czerwony - rzeczownik, zielony czasonwik, żółty przymiotnik)
4. dobieranie słówek w grupy tematyczne np Dom = salon, kuchnia, łazienka, Szkoła = kreda, książka, ołówek)
5 powtarzanie w innych formach niż pierwotna nauka np domino (z jednej strony rysunek z drugiej nazwa), karty do gry (z jednej nazwa polska z drugiej angielska)
6. internet i gry multimedialne na stronach (1-language.com lub manythings.org)
7. Nauka słówek nie dłużej niż kwadrans i przerwa. Lepiej podzielić na kilka 10 minutowych etapów podzielonych przerwami

AroundBy.EU 

Przedmiot nauczania: Język angielski|*|Język francuski|*|Język hiszpański|*|Język niemiecki|*|Język polski|*|Język rosyjski|*|Język włoski|*|In
Post nr 15, Wysłany: 2008-08-20, 21:49   Propozycja darmowej, bardzo skutecznej metody nauki słówek

Witam,
Chciałbym Państwu zaproponować metodę, która pozwoli Waszym kursantom poznać wiele nowych słówek, ewentualnie utrwali im "już te znane" ;)

Metoda o której piszę to nauka słówek przez testy. Przygotowałem oraz udostępniłem za darmo platformę, gdzie możecie Państwo tworzyć lekcje, które następnie udostępnicie swoim Kursantom. Lekcja na platformie przykładowo może zawierać zestaw słówek z przeprowadzonych ostatnio zajęć. Państwo jako nauczyciele ogłaszacie, że na następnych zajęciach będzie kartkówka z materiału, który można sobie przećwiczyć pod takim i takim adresem. Każdy z kursantów po zakończonym teście ma wyliczoną skuteczność udzielonych odpowiedzi (dzięki czemu widzi czy już opanował daną porcję słówek).

Wydaje mi się, że obsługa platformy jest naprawdę łatwa, zarówno od strony administratora lekcji jak i kursanta.

Więcej szczegółów pod adresem: http://AroundBy.EU

Zapraszam serdecznie,
Rafał Bogusz

PS
Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju uwagi i sugestie ...
;)

Odpowiedz do tematu