Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ocenianie na j. obcym
Autor Wiadomość
Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 31, Wysłany: 2008-06-07, 11:44   

Zgadzam sie z poglądem, że uczniowie powinni wiedzieć na czym stoją, więc podajemy określone kryteria oceniania. trochę się przeraziłem tego twórczego podejścia do oceniania, bo znajduje w nim duże pole do manipulacji i emocjonalnego sposobu oceniania. (ja wam pokażę!!)

Sądzę, że w dyskusji jest trochę nieporozumień, bo pomieszano tu pojęcia sprawdzianu i kartkówki. o ile w tym pierwszym przedziały procentowe (w moim przekonaniu powinny być mniej więcej równe) uznaję za słuszną metodę rozdziału ocen, o tyle kartkówki mogą być konstruowane bardziej twórczo, ale z zastrzeżeniem, ze uczeń przed kartkówką wie jakie są kryteria oceniania.

Ja na własny użytek robię następujący podział. Ocenę dopuszczającą ustalam na poziomie 33% a celującą na 100%. Pozostałe 66% procent dzielę na 4 i wychodzą mi widełki (niedoskonałe). Tyle, że ja mam przedmiot ścisły, a nie wiem czy tak się uda na języku polskim. Czy na tym przedmiocie w ogóle jest możliwa obiektywizacja oceny.

Basso profondo 

Post nr 32, Wysłany: 2008-06-07, 12:27   

Upierać się będę, że ocenianie jest procesem twórczym. Samo ustalenie oceny wg wcześniej przyjętych kryteriów może najmniej, ale ja ocenianie pojmuję szeroko - od ustalenia wymagań i kryteriów począwszy.

Jest niebezpieczeństwo manipulacji i podejścia ja wam pokażę! - w rękach złego nauczyciela oceny to w ogóle potężna broń, ale chyba nie o złym nauczycielstwie trzeba dyskutować. Nauczyciel twórczy sam musi sobie dopasować wymagania i kryteria oceniania do swoich metod pracy, do grupy, do celów, jakie chciał na lekcjach osiągnąć...

W procesie dydaktyczno-wychowawczym dość często zdarzają się wręcz sytuacje wyjątkowe, kiedy to nauczyciel powinien nawet odstąpić od zapowiedzianych uczniom zasad, aby nie popełnić błędu pedagogicznego. Uważam, że nauczyciel profesjonalista, nauczyciel uchodzący za sprawiedliwego, potrafi takie odstępstwa uczniom uzasadnić.

Według mnie od kryteriów statutowych dużo ważniejsze jest ustawowe kryterium dobra uczniów. Pod warunkiem, że to dobro nie jest rozumiane jako doraźna korzyść.

kaskaah 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 33, Wysłany: 2008-11-19, 08:56   Ocenianie listów napisanych przez uczniów

Witam
Mam takie pytanko ... jak sprawdza sie listy napisane przez uczniow, chodzi mi dokladnie o kryteria wg sprawdzam je np na maturze ... wiem ze musze zwrocic uwage na czas czy zachowany jest czas perfekt, na forme listu czy wlasciwe marginesy sa ... ale na co po kolei zwrocic uwage i jak pozniej sie wylicza procentowo ocene?? Bradzo dziekuje wszystkim za pomoc :)
Pozdrawiam

LaStrega 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 34, Wysłany: 2008-11-20, 19:01   

najlepiej wejść na stronę oke i tam znaleźć Informator Maturalny z Pani przedmiotu od 2008 roku. Tam są dokładne kryteria oceniania, ilość punktów, itp. A tak na marginesie to ten kurs na egzaminatora jest super-przynajmniej u nas w łódzkim-właśnie jestem w trakcie i dowiedziałam się praktycznie wszystkiego na temat sprawdzania prac-polecam.

kaskaah 

Post nr 35, Wysłany: 2008-11-21, 09:27   

:) dziękuje za odpowiedź ... na pewno go zrobię niestety chwilowo muszę się jeszcze wstrzymać ...

mateoo 

Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 36, Wysłany: 2009-05-20, 17:40   Celująca na koniec w liceum...

Pytanie głównie do anglistów w liceach ogólnokształcących. Nadchodzi czerwiec, a wraz z nim zaczęły się pytania "proszę pana a mogę mieć 4...5...6... na koniec roku?" i pierwszy raz wystawiam oceny końcowe w LO. Jestem trochę zmieszany co do celującej mimo zapisu w PSO. Przykładowo mam ucznia piątkowego i jest on laureatem któregoś stopnia Konkursu Piosenki Anglojęzycznej organizowanego w ZKN, będzie występował na publicznie na Juwenaliach. Moim zdaniem jest to powód do podwyższenia oceny końcowej, ale dziś rozmawialiśmy z koleżanką i ona mówi, że aby postawić 6, to uczeń naprawdę musi mieć wysoki poziom języka, wybitny wręcz. Może zostały mi jeszcze stare nawyki w gimazjum, bo to przecież już SZKOŁA ŚREDNIA. Co powiecie?

andre 

Post nr 37, Wysłany: 2009-05-20, 19:17   

Ocena celująca jest taką samą oceną jak pozostałe. Jeżeli uczeń w danej klasie, na danym poziomie jest "piątkowy" a ponadto ma osiągnięcia dodatkowe typu konkursy , olimpiady itd. to myslę, że spokojnie możesz podwyższyć do celującej.[/list]

Andulencja 

Post nr 38, Wysłany: 2009-05-20, 19:46   

Ja też uważam, że ocena celująca jest dla ucznia i nie ma co je skąpić! Jeśli twój uczeń wybija się na forum klasy, to dlaczego go nie wyróżnić? Niektórzy nauczyciele nie lubią stawiać 6 bo według nich trzeba coś umieć "poza program" - a to nieprawda.

mateoo 

Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 39, Wysłany: 2009-05-20, 20:04   

Też tak myślę i zrobię po swojemu, czyli tą 6 uczniowi postawię. Swoją drogą szkoda, że jest taka rozbieżność wśród nauczycieli, że u jednego uczeń ma 5 u drugiego 6.

Belfrzyca 
Świeżynka

Przedmiot nauczania: Język rosyjski
Post nr 40, Wysłany: 2011-10-24, 19:04   

Jaka jest waga poszczególnych rodzajów błędów?

vuem 

Post nr 41, Wysłany: 2011-10-31, 19:49   

Informator maturalny znajdziesz na stronie CKE. Przeglądałaś? Coś jest niejasne? Pytaj.

anettbz 

Post nr 42, Wysłany: 2011-11-01, 11:09   

Dzięki za przypomnienie o CKE,p :D ozdrawiam

Odpowiedz do tematu