Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ocenianie na j. obcym
Autor Wiadomość
andmat 
andmat

Przedmiot nauczania: język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2008-04-01, 14:25   PISEMNY ANGIELSKI błędy

witam
czy na podstawowym angielskim pisemnym błędy ortograficzne liczymy x0,5 czy x 1 ?
na rozszerzeniu na pewno 0,5 ale jak z podstawą ?
bardzo dziękuję za odpowiedź lepiej zorientowanym

ah1011 

Przedmiot nauczania: język niemiecki
Post nr 2, Wysłany: 2008-04-01, 18:47   

na podstawowym wszystkie błędy x1

Anita@ 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 3, Wysłany: 2008-06-03, 08:23   Ocenianie na j. obcym

Jak to jest ze skalą oceniania? kto ją ustala? czy jest jednakowa dla wszystkich szkół, czy w każdej szkole inna? Tak się zastanawiam, bo ta która obowiązuje w mojej szkole dla języków obcych bardzo mi się nie podoba. Uważam, że 3 jest bardzo niesprawiedliwą ocenę w tej skali:
0-40- ndst
41- 50 - dop
51- 75- dst
76- 90 -db
91-100 - bdb

jak u Was wyglądają skale oceniania? Czy mogę sobie stosować swoją skalę czy muszę taką jaka obowiązuje w szkole?
Mi by się taka podobała:)

0-49- ndst
50 - 60- dop
61- 75 - dst
76- 90- db
91- 100 - bdb
Ostatnio zmieniony przez renati23 2010-04-11, 13:38, w całości zmieniany 1 raz  

Basso profondo 

Post nr 4, Wysłany: 2008-06-03, 10:51   

Punktację na poszczególne oceny każdy nauczyciel ma prawo ustalać samodzielnie, nawet do każdego sprawdzianu inną, bo różne są sprawdziany. Każde inne rozwiązanie, w tym określanie skali ogólnoszkolnej albo ogólnoprzedmiotowej w tzw. WSO, jest niezgodne z prawem.

Bobi42 

Przedmiot nauczania: j. angielski
Post nr 5, Wysłany: 2008-06-03, 15:00   

Miwues napisał: "Punktację na poszczególne oceny każdy nauczyciel ma prawo ustalać samodzielnie, nawet do każdego sprawdzianu inną, bo różne są sprawdziany. Każde inne rozwiązanie, w tym określanie skali ogólnoszkolnej albo ogólnoprzedmiotowej w tzw. WSO, jest niezgodne z prawem."
Czy możesz mi podać podstawę prawną do tego, że sami możemy ustalać skalę oceniania?
Pozdrawiam

Basso profondo 

Post nr 6, Wysłany: 2008-06-03, 15:13   

Nauczyciel w ramach swoich zadań formułuje wymagania wobec uczniów, w tym wymagania dotyczące oceniania. Wynika to z ustawowej normy wyrażonej w art. 12 ust. 2 kn. Oczywistym jest, iż każdy sprawdzian jest inny, wobec tego inna powinna być skala jego oceniania. Standaryzowanie tego może prowadzić do błędów pedagogicznych, a żadna interpretacja prawa w szkole nie może dawać takich rezultatów.

Wobec tego pytanie jest źle postawione. Skoro ktoś twierdzi, że jakiś organ (np. organ uchwalający statut szkoły) ma uprawnienie ingerować w sferę zastrzeżona dla nauczyciela, to on musi podać podstawę prawną. Ciężar dowodu spoczywa na tym, kto twierdzi, nie na tym, kto przeczy. Ja tylko przeczę, aby ktokolwiek mógł mieszać nauczycielowi w metodach nauczania.

Anita@ 

Post nr 7, Wysłany: 2008-06-03, 17:01   

Ja właśnie przeanalizowałam dokładnie nasze szkolne WSO i nie ma tam żadnych procentów odnośnie konkretnych ocen, jest tylko ogólnie napisane co dana ocena oznacza. Tylko że u nas Zespół Języków Obcych ustalił swoje procenty i wszyscy językowcy muszą się tego trzymać. Czy rzeczywiście muszą? Czy mogę od następnego roku szkolnego wprowadzić swoją skalę oceniania?Tylko nie mogłabym się z tym afiszować, bo nasza przewodnicząca zespołu pewnie by to źle odebrała.

Basso profondo 

Post nr 8, Wysłany: 2008-06-03, 17:13   

Nie muszą.

koma

Post nr 9, Wysłany: 2008-06-03, 17:41   

Ja nie zgadzam się z tym, co twierdzi miwues. Owszem, to prawda, że nauczyciel w swoim ocenianiu jest niezależny i autonomiczny i nikt nie może jego oceny podważyć, jednak....
Ocena niesie uczniowi i jego rodzicom pewną informację. Nauczyciel ma podstawę programową i program, który realizuje. Uczeń powinien otrzymać informację, na ile wiedzę i umiejętności programowe przyswoił. Jeżeli ocenę wystawiamy wg "procentów", to ZAWSZE powinna to być ta sama ilość procentów!! Jasne, że sprawdziany są różne - ale czy powinny??Jeżeli dajemy ocenę pozytywną raz za 45% - innym razem za 50% to uczeń ma mętlik i nie wie, co właściwie mu tymi procentami mierzymy.

Basso profondo 

Post nr 10, Wysłany: 2008-06-03, 17:54   

Gdy zrobię gimnazjalistom sprawdzian z tabliczki mnożenia - ile procent powinno być na ocenę dopuszczającą? Wystarczy 41, czy raczej musi być 100?

Anita@ 

Post nr 11, Wysłany: 2008-06-03, 18:36   

Masz rację koma że musimy być konsekwentni, w tym jako oceniamy. Ja podałam każdej klasie na początku roku progi procentowe na daną ocenę, także do końca roku się tego trzymam, chociaż mi się nie podoba ta skala, bo zawsze ogromna klasy większość ma 3, chociaż prace się bardzo różnią poziomem.Dlatego od nowego roku spróbuję wprowadzić nowe progi procentowe, przecież i tak nauczyciele różnych przedmiotów, mają różne wymagania i różne skale ocen. Zrobię jeszcze wywiad wśród różnych nauczycieli jak oni oceniają.

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 12, Wysłany: 2008-06-03, 18:42   

miwues, ma rację:
jeżeli przygotowywuję sprawdzian w którym chcę sprawdzić opanowanie tylko umiejętności i wiedzy wymaganej na ocenę dopuszczającą to nie mogę postawić 5

Basso profondo 

Post nr 13, Wysłany: 2008-06-03, 18:43   

Anita@ napisał/a:
Ja podałam każdej klasie na początku roku progi procentowe na daną ocenę, także do końca roku się tego trzymam, chociaż mi się nie podoba ta skala,

I to był błąd. Trzeba było skorygować.

koma

Post nr 14, Wysłany: 2008-06-03, 18:49   

renati23 napisał/a:
miwues, ma rację:
jeżeli przygotowywuję sprawdzian w którym chcę sprawdzić opanowanie tylko umiejętności i wiedzy wymaganej na ocenę dopuszczającą to nie mogę postawić 5

Ale Ty nie możesz robić takiego sprawdzianu!!

Basso profondo 

Post nr 15, Wysłany: 2008-06-03, 18:56   

Dlaczego?

Odpowiedz do tematu