Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ocenianie odpowiedzi ustnych
Autor Wiadomość
[student]benia8686 

Post nr 1, Wysłany: 2010-11-23, 13:32   Ocenianie odpowiedzi ustnych

Mam pytanie: jak oceniacie odpowiedzi ustne z angielskiego??

Zawsze mam wrażenie, że gdy uczniowie piszą kartkówkę, to ta ocena jest bardziej jasna, bo jest punktacja, nauczyciel może spokojnie poprawić, podliczyć punkty itp. Przy odpowiedzi ustnej sami pewnie dobrze wiecie jak to jest: jeden nauczyciel da 3 inny 3+, te oceny się wahają.

Macie jakiś system przy ocenianiu odp. ustnych? Może zapisujecie na ile pytań uczeń odpowiedział, a na ile nie? Żeby nie było tak, że daje się ocenę "mniej więcej" wystawisz +3, a uczeń zapyta dlaczego nie -4

vuem 

Post nr 2, Wysłany: 2010-11-23, 13:45   

Ogólnie rzecz biorąc ( bo nie ma sensu próbować opisywać "jedynie słusznego sytemu") w odpowiedzi ustnej najważniejszą rzeczą powinna być komunikacja - to po pierwsze.
Po drugie dopiero sposób w jaki to uczeń robi - dobór słownictwa, składnia, spójność wypowiedzi, czy wymowa.

Zaadoptuj sobie system oceniania maturalnego...choćby na początek.

W tej ocenie zawsze będzie element subiektywnego odczucia nauczyciela, może nawet szczęścia - uczniowie muszą być tego świadomi. Stanowcza decyzja ucina wszelkie próby negocjacji, czy żebrania. :wink:

Basso profondo 

Post nr 3, Wysłany: 2010-11-23, 14:59   

benia8686 napisał/a:
uczeń zapyta dlaczego nie -4

- Bo uznałam, że na -4 nie zasłużyłeś.

[student]benia8686 

Post nr 4, Wysłany: 2010-11-23, 19:13   

vuem napisał/a:
w odpowiedzi ustnej najważniejszą rzeczą powinna być komunikacja - to po pierwsze.
Po drugie dopiero sposób w jaki to uczeń robi - dobór słownictwa, składnia, spójność wypowiedzi, czy wymowa.

Mnie bardziej chodzi o takie bieżące pytanie z ostatnich lekcji, gdzie pojawia się np. jakiś czas gramatyczny, nowe słownictwo.

edzia 

Post nr 5, Wysłany: 2010-11-23, 19:28   

benia8686 napisał/a:
Mnie bardziej chodzi o takie bieżące pytanie z ostatnich lekcji, gdzie pojawia się np. jakiś czas gramatyczny, nowe słownictwo.
Może spróbuj, zamiast odpytywania, zrobić dla dwóch, trzech osób taką kartkówkę-pięciominutówkę np. na zastosowanie ostatnio poznanego czasu. Wołasz wybrane osoby do pierwszych ławek, dajesz im przygotowane zadańko i piszą. Ty w tym czasie np. sprawdzasz obecność, sprawdzasz zadanie domowe, czy wykonujesz inne czynności organizacyjne. Ocenisz ją w biegu podczas lekcji, albo i na następną lekcję.

Oczywiście nie da się tego zastosować przy sprawdzaniu komunikowania się w języku obcym.

vuem 

Post nr 6, Wysłany: 2010-11-23, 20:30   

benia8686 napisał/a:

No ale właśnie o tym piszę. Sprawdzasz umiejętność komunikowania się werbalnego z użyciem określonego słownictwa, na określony temat, a rozmową tak sterujesz, by "zmusić" ucznia do używania określonych konstrukcji gramatycznych.

barb01 
eduZnami.pl

Przedmiot nauczania: Język francuski
Post nr 7, Wysłany: 2010-11-29, 22:49   

Dobrze jest powiedzieć lub opracować z uczniami wymagania podlegające ocenie wypowiedzi ustnej, lub fiszkę samooceny, żeby uczeń z góry wiedział na co ma zwrócić uwagę i dlaczego ma +3 a nie -4. Uczniowie są zazwyczaj sprawiedliwi w ocenianiu siebie i kolegów, gdy mają jasno postawione cele. Możesz taką fiszę podzielić na: wypowiedź (rozpoczęcie, podtrzymanie kontaktu, gdy to jest dialog, stopień realizacji zamierzonych celów, czyli czy jest na temat,...) i poprawność językowa (wymowa, intonacja, obecność cech j. mówionego,...). Ja robiłam takie fiszki do wypowiedzi ustnych i pisemnych, co ułatwia pracę i pozwala uniknąć dyskusji na temat "sprawiedliwe " lub "niesprawiedliwe" ocenianie. W klasach młodszych sama mówiłam co jest ważne, a w starszych uczniowie robili to ze mną. Fiszki takie wykorzystywali uczniowie też do oceniania siebie nawzajem, wtedy to były ich oceny nie wpisywane do dziennika, gdy pracowali w parach, przy dialogach. Uczeń świadomy tego czego się od niego wymaga lepiej pracuje. (więcej na http://www.otostrona.pl/e...index.php?p=2_2 )
Przy wypowiedziach - prezentacjach, ponieważ pozostali uczniowie nudzili się, kazałam im robić tabele i odpytywałam ze zrozumienia ze słuchu na bazie notatek jakie w tych tabelach robili. Robiłam to od pierwszej klasy i dawało bdb efekty.
http://www.otostrona.pl/barb01zaprasza/ – strona dla pasjonatów j. francuskiego, brydża i dobrej kuchni,…

Odpowiedz do tematu