Post nr 1, Wysłany: 2011-10-29, 21:23 Pedagogika z językiem angielskim
Hej, mam taki problem: w tym roku kończę na studiach mgr informatykę i chciałabym zrobić sobie przygotowanie pedagogiczne, jednakże chciałabym również nauczać języka angielskiego. Mam trzy wyjścia i nie wiem, które będzie najlepsze:
1.) Zrobić przygotowanie i iść na lic z anglistyki
2.) iść na studia lic z pedagogiki o spec: wczesnoszkolna z przedszkolną z j. angielskim, (ale czy po tym będę mogła nauczać angielskiego, jeśli tak to w jakich typach szkół?)
3.) iść na studia 2 stopnia z pedagogiki o spec wczesnoszkolna z j.angielskim z uzup. praktyk i przygotowania, (ale czy będę mogła nauczać ang i w jakich szkołach?)
Dodam, że raczej umiem porozumieć się po ang, ale w szkole nigdy go nie miałam nie wiem więc co będzie dla mnie najlepsze. Wolałabym jak najszybciej to zrobić bo mam pewną propozycję pracy ale muszę dać odp czy za 1 czy za 2 lata mogę zacząć pracę.
Post nr 2, Wysłany: 2011-10-30, 07:57 Re: Pedagogika z językiem angielskim
[quote="mirka123"
1.) Zrobić przygotowanie i iść na lic z anglistyki
2.) iść na studia lic z pedagogiki o spec: wczesnoszkolna z przedszkolną z j. angielskim, (ale czy po tym będę mogła nauczać angielskiego, jeśli tak to w jakich typach szkół?)
3.) iść na studia 2 stopnia z pedagogiki o spec wczesnoszkolna z j.angielskim z uzup. praktyk i przygotowania, (ale czy będę mogła nauczać ang i w jakich szkołach?)
[/quote]
ad.1 licencjat- szkoła podstawowa, gimnazjum
ad.2 przedszkola, szkoła podstawowa 0-III
ad.3 tak jak w ad.2
poza tym oprócz j.angielskiego zdobywasz jeszcze specjalność nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 6, Wysłany: 2011-10-30, 14:45
mirka123 napisał/a:
Ok, a czy po pedagogice z j. angielskim (lic lub mgr) mogę iść na mgr z anglistyki?
Chodzi o to, że chciałabym mieć pełne kwalifikacje do nauczania tego języka.
To już zależy od uczelni. Jedne wymagają licencjata z filologii angielskiej lub udokumentowanej znajomości języka angielskiego (certyfikat). Po swoim licencjacie możesz uczyć ang. na I et. edukacyjnym. Co do kontynuowania na studiach II st. to musisz indywidualnie się dowiedzieć w jednostce uczelnianej.
Chyba pójdę jednak na uzupełniającą pedagogikę i po niej zobaczę jak to jest uczyć języka młodsze dzieci, najwyżej później pójdę na anglistykę od podstaw.
A jeszcze takie pytanie: jeśli pójdę na tą pedagogikę na Sumie i uzup wszystko do przygotowania pedagog. to będę mogła uczyć we wszystkich typach szkół tak? Tzn wiem, że angielskiego jeszcze nie, ale np tą moją informatykę, z której będę mieć mgr tak?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum