Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pierwsza lecja języka angielskiego w klasie 4 - help!!
Autor Wiadomość
karmiska 

Przedmiot nauczania: Język angielski
  Post nr 1, Wysłany: 2009-09-01, 15:48   pierwsza lecja języka angielskiego w klasie 4 - help!!

proszę Was o pomoc i wsparcie!! jutro moja pierwsza w zyciu lekcja angielskiego, poznam klase a klasa mnie, jestem niedoswiadczona (niestety nie mialam zadnych praktyk, nie wiem o co chodzi w szkole :/ ), co mam jutro na tej lekcji zrobic? Co umieją dzieciaki w 4 klasie? czy zrozumieja jesli bede do nich mowic po ang?? czy mam mowic po polsku? Mam dla nich kontrakt - regulamin oceniania itd, czy mam im to podyktowac do zeszytow czy moze napisac na tablicy zeby przepisali?? jak dobrze dzieci w 4 klasie umieją pisać po polsku bo nie wiem czy mam uprościc punkty regulaminu?? Czy mam sie z nimi w cos bawic? bo co tu robic przez 45 min?? Jak ma wygladac powitanie, maja wszystkie wstac?? a czy dzieci w 4 klasie ustawiaja sie parami przed wejsciem do klasy?? jestem w szoku a nie mam sie kogo poradzic pomozcie i blagam nie wrzucajcie mi linkow do innych tematow tego typu bo wszystkie je juz przejrzalam i nic tam dla siebie nie znalazlam dlatego pisze :(

motylek8 

Przedmiot nauczania: english
Post nr 2, Wysłany: 2009-09-01, 16:23   

Jeśli chodzi o ustawianie się przed klasą, to musisz sie spytać, jakie zwyczaje panują w szkole, bo z tego co zdążyłam się zorientować, to właśnie zależy od szkoły. Na początku wejdź, przedstaw się, powiedz im kilka słów o ocenianiu, nie sądzę, żeby dzieciaki musiały wszystko to zapisywać - najlepiej przywieś kryteria w klasie, a na lekcji tylko im je przedstaw ustnie. Skoro nie zdążyłaś się wypytać, na jakim poziomie są dzieci, najlepiej od nich samych sie tego dowiedz. Jeśli nie chcesz pytać wprost, zaleć im np. pracę w grupach, niech stworzą mindmaps związane z jakimś tematem, niech sami wymyślą hasła na kalambury czy szubiennicę. Co do mówienia po angielsku, jeśli widzę, że dzieciaki nie mają pojęcia, o czym mówię, zaraz tłumaczę, co powiedziałam - po kilku-kilkunastu lekcjach poleceń nie trzeba już tłumaczyć.
Warto też jutro znaleźć w szkole jaką przyjazną duszyczkę, która zapozna cię ze wszystkimi formalnościami obowiązującymi w szkole (gdzieś już ten temat był chyba poruszany :?: )
Życzę powodzenia, praca z takimi dzieciaczkami jest naprawdę przyjemna :)

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 3, Wysłany: 2009-09-01, 16:27   

karmiska,
czy aby nie za późno na takie pytania? Po co w ogóle zatrudniałaś się w szkole? Jeśli nie wiesz elementarnych spraw to jaka krzywdę możesz zrobić dzieciom w czwartej klasie, które i tak przeżywają spory skok edukacyjny z okresu gdy jest "nasza pani" do okresu "radź se sam".
Dzieci umieją pisać. Nie dyktuj im regulaminu, bo po co?
Lekcje prowadź w języku, w którym ci wygodniej.
Szyk w jakim wchodza do sali zależy od ciebie. Po co parami?
Czy mają wstać na powitanie?? A ty będziesz siedzieć czy stać?

Jutro na lekcji opowiedz co zamierzasz ich nauczycć i jak wyobrażasz sobie zajęcia. Te rzeczy już wiesz, prawda?

karmiska 

Post nr 4, Wysłany: 2009-09-01, 16:43   

"nie wiem o co chodzi w szkole" - powiedzialam w sensie ogólnym, bo oczywiscie wiadomo ze byly juz rady i rozmowy z nauczycielami i pod wzgledem formalnosci jestem juz zapoznana. Gorzej z pomyslem (i w ogole wyobrazeniem) jak poprowadzic pierwsza lekcje, zeby dzieciaki polubily mnie a ja ich. Jedyne moje doswiadczenie w pracy z dziecmi to wolontariat ktory mial charakter koła zainteresowań z języka ang i na kazdych zajeciach ( a odbywaly sie one raz w tygodniu przez 3 godziny, wiec malo) mialam góra 10 osób. Teraz liczba zainteresowanych bedzie dwa (a moze 3) razy wieksza :crazy: i sposob prowadzenia lekcji tez zupelnie inny!! Nie mam pomyslu jak zrobic taka zapoznawcza lekcje, czym ich zajac?? przeciez gadka o sobie to dwa zdania - jak sie nazywam, ze bede ich uczyc w tym roku. Co wiecej powiedziec poza regulaminem oceniania? Myslalam zeby kazdy mi się przedstawil po kolei - what's your name? my name is... How are you? I'm fine itp, w ten sposob nawiaze kontakt z kazdym, dobry pomysl?

Andulencja 

Post nr 5, Wysłany: 2009-09-01, 16:54   

Dobry, dobry. Każdy program jest dobry. Według mnie najgorsze jest ścisłe trzymanie się planu i odhaczanie kolejnych punktów.

A tak w ogóle to te dzieciaki mogą niewiele umieć. I wtedy przydadzą się proste zabawy słowne (państwa/miasta - w łatwej wersji, drabina)

Ostatnio zmieniony przez Andulencja 2009-09-01, 17:02, w całości zmieniany 1 raz  

katty 

Post nr 6, Wysłany: 2009-09-01, 16:57   

Zastanawia mnie, jak to się stało, że nie miałaś praktyk w szkole. Jakie studia skończyłaś? Pytam z ciekawości, nie zamierzam prowadzić dyskusjina temat różnych sposobów przygotowania nauczyciela do zawodu, bo już "po ptokach", zostałaś przyjęta do pracy, masz jutro przed sobą pierwszą lekcję i trzeba sobie z tym jakoś poradzić. Swoją drogą podpowiedź się zapewne przyda każdemu młodemu nauczycielowi, bo przecież i na praktykach raczej rzadko zdarza się trafić na pierwszą lekcję.

Powiem Ci, co ja zrobiłam, gdy objęłam klasę czwartą. Przede wszystkim przestudiowałam sobie podręczniki z poprzednich 3 lat ich nauki, żeby mieć pojęcie, co już mogą mieć opanowane. To ważne dla dalszej pracy z klasą. A na pierwszej lekcji przedstawiłam się, dokładnie omówiłam, czego będę wymagać, z jakimi podręcznikami będziemy pracować, jakich oczekuję zeszytów, jak wyglądają kryteria oceniania (pamiętaj, że to pierwszy rok kiedy dzieci mają styczność z "prawdziwymi" ocenami). Na pozostałej części lekcji przypominaliśmy sobie, jak się przedstawia a także zapoznaliśmy się językiem klasowym, czyli z poleceniami, które później zamierzałam bezwzględnie stosować w języku angielskim i które mogą się pojawić w podręczniku. Przypomnieliśmy sobie również, jak się nazywają różne przedmioty w klasie.

karmiska 

Post nr 7, Wysłany: 2009-09-01, 17:01   

no ale chyba trzeba mieć jakis plan wg ktorego chce się przeprowadzic lekcję, zeby to mialo ręce i nogi? :crazy: Uczniowie odrazu sie zorientują, kiedy nauczyciel nie bedzie przygotowany do lekcji.

tak naprawde to nie wiem o co Was pytac:/ bylabym bardzo wdzieczna gdybyscie powiedzieli mi to co powinnam wiedziec o pierwszej lekcji. Narazie nie przydzielono mi jeszcze opiekuna stazu i nie mam za bardzo do kogo się zwrócic:/

karmiska 

Post nr 8, Wysłany: 2009-09-01, 17:06   

nie mialam praktyk, poniewaz ukonczylam licencjat filologii angielskiej o specjalizacji ogolnej na uniwerku. Aby moc uczyc w szkole odbylam "kurs pedagogiczny dla nauczycieli" (w cudzyslowiu, bo byla to sciema nie kurs, dlatego nic praktycznie po nim nie umiem).

karmiska 

Post nr 9, Wysłany: 2009-09-01, 17:10   

pewnie zapytacie jakim cudem nie mialam praktyk na kursie. otoz kurs praktyk nie organizowal, dlaczego to juz nie bede sie rozpisywac.

Ataegina 
...

Przedmiot nauczania: Hiszpański
Post nr 10, Wysłany: 2009-09-06, 08:46   

Karmiska, i jak ci poszła ta pierwsza (i kolejne już może) lekcja ?? Jakie masz wrażenia ?

karmiska 

Post nr 11, Wysłany: 2009-09-06, 10:41   

jakoś przeżylam, ale nie wiem jak... jestem zalamana :( (( dopiero dwa dni w szkole i 5 lekcji a ja juz mam dosc... nie spodziewalam sie ze szkola to taka masakra!!! myslalam ze dzieci siedza i sluchaja nauczyciela, a juz na pewno nie sa takimi "szatankami"! przeciez juz mnie gardlo boli a to dopiero poczatek :( zniechecilam sie bardzo. nie chce tam wracac, nie chce przezywac piekla z tymi dzieciakami. narazie mialam lekcje z 4 i 5 klasami, a jeszcze czekaja mnie 6te, i po prostu tego sobie nie wyobrazam... nie wiem moze to wszystko narazie tylko wydaje mi sie takie straszne, jak sie wkrece to moze wyluzuje. ale poki co jestem klebkiem nerwow, jak w srode wrocilam do domu to mialam depresje i myslalam juz kiedy by tu sie zwolnic. gdzie mnie w ogole rzucilo, do szkoly?!! Chyba stracilam rozum ze sie tu pchalam! Przeciez to istna męka!! Nie wiem co ja sobie myslalam, ze bedzie fajnie? Ze to fajna rzecz uczyc? Uczyc moze i tak, ale do tego dochodzi ogromna odpowiedzialnosc za dzieci na przerwach i w czasie lekcji, i w ogole caly czas, znoszenie okropnego halasu, nerwy nerwy i jeszcze raz nerwy!! Podziwiam nauczycieli.......... :cry:

karmiska 

Post nr 12, Wysłany: 2009-09-06, 10:49   

Jako że nigdy nie pracowałam w szkole i nie mam pojęcia o panujących tu zasadach, mam takie pytanie, możne ktoś mi wytłumaczy (w szkole nie bardzo mam się do kogo zwrócić, a może za bardzo sie krepuje):

Jak wygląda sprawa z dziennikami, co robić kiedy muszę iść na lekcje a w pokoju nauczycielskim nie ma dziennika danej klasy, ani klucza do sali w której mam mieć lekcję?? Czy wtedy powinnam zrobić własną listę obecności tj zapisać na kartce obecnych i potem wpisać do dziennika? Czy może powinnam latać po szkole z wywieszonym jęzorem i szukać jak igły w stogu siana nauczyciela który mógłby mieć klucz i dziennik?? (przerwa to 10min wiec mam naprawdę dożo czasu a jeszcze trzeba sprawować dyżur) I wtedy ew. spóźnić się na lekcję? Jak to jest, czy każdy nauczyciel ma (przepraszam za wyrażenie) zasrany obowiązek po każdej lekcji przynieść niezwłocznie dziennik i klucz do pokoju naucz.? Czy może sobie siedzieć w sali całą przerwę a inny nauczyciel musi latać i go szukać?!

P.S. korzystaj z funkcji edit - przy okazji poprawiłam błędy (proszę sprawdzaj pisownie za nim umieścisz post na forum - renati23
Ostatnio zmieniony przez renati23 2009-09-06, 11:36, w całości zmieniany 1 raz  

karmiska 

Post nr 13, Wysłany: 2009-09-06, 10:57   

i jeszcze jedno, czy np będac w pokoju naucz. mam prawo wziac sobie bez pytania dziennik jakiejs klasy zeby cos w nim uzupelnic? czy musze za kazdym takim razem pytac kogos o zgode na to lub informowac ze biore dziennik?[/b]

Andulencja 

Post nr 14, Wysłany: 2009-09-06, 11:03   

Cytat:
czy np będac w pokoju naucz. mam prawo wziac sobie bez pytania dziennik jakiejs klasy zeby cos w nim uzupelnic?
jesteś nauczycielem. Nie musisz pytać.

karmiska 

Post nr 15, Wysłany: 2009-09-06, 11:06   

dzięki :)

Odpowiedz do tematu