Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pisanie wymowy - kontrowersja?
Autor Wiadomość
kub4 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 31, Wysłany: 2009-04-01, 08:22   

jasne, czy gdzies napisalem, ze jestem jakas wyrocznia? pisze tylko o swoich doswiadczeniach i o tym co pisza w podrecznikach.

tak, 90 min. wiekszosc zajec mam ze starszymi.

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 32, Wysłany: 2009-04-02, 09:03   

kub4
pisząc madrzy ludzie mówią dajesz do zrozumienia, że my tu jakieś matołki.
Tymczasem mądrzy ludzie budują teoretyczne domki z kart, a inni mądrzy ludzie budują przeciwstawne teoretyczne domki z kart. Na tym polega naukowe podejście teoretyków.
Dlatego wole porozmawiać z metodykiem, który siedzi w zawodzie kilkanaście lat i juz nie jedną klasę prowadził niż z profesórem co buduje od kilkunastu lat domki z kart nie wychodząc ze swojej uczelnianej pracowni.

Nie bije w czambuł całej metodyki nauczania, bo w dużej mierze to sa konkretne rozwiązania, ale pewne elementy są napiętnowane błędem niedostosowania do warunków nauczania, do przemian społecznych.

To jest jak ze szkoleniami gdzie ekspert opowiada ogólniki, a ja sobie nakładam na te ogólniki mego Jasia i wychodzi na to, że ekspert buja w obłokach albo pochodzi z innej planety.

Cytat:
generalnie - gdy dziecko pyta jak sie cos mowi, to mu mowie i każę powtorzyc pare razy az jakos mu to bedzie wychodzic. I nikt mi nie marudził, ze mam mu napisac 'po polsku'.

generalnie się zgadzamy gdy chodzi o pojedyncze słowa lub frazy. Teraz jednak spróbuj sobie wyobrazić, ze na konkurs wierszyków lub teatrzyków masz grupkę 7-10 latków i z kazdym sobie siedzisz i tak trenujecie wymowę. Ile ci to zajmie? Czy metoda na skróty zmarnuje ich talenty językowe?
Dlaczego książeczki pisane w dwóch językach dla młodszych czytelników gdy mają słowniczki opatrzone są zapisem literowym wymowy, a nie transkrypcją??

kub4 

Post nr 33, Wysłany: 2009-04-02, 16:56   

Jolly Roger napisał/a:
pisząc madrzy ludzie mówią dajesz do zrozumienia, że my tu jakieś matołki.

w żadnym wypadku, mialem nadzieje, ze ironia jest oczywista - chodzilo mi po prostu o metodykow, tych madrych i tych mniej madrych

co do teatrzykow - nie wiem... raczej staram sie, zeby moi uczniowie uzywali slow, ktore znaja i rozumieja, czyli umieja rowniez wymowic. ciezko mi sobie wyobrazic, ze mialbym dac dzieku do nauczenia sie na pamiec takiego tekstu - przypuszczam, ze wryloby polska transkrypcje w ogole nie zwracajac uwagi na tresc. jesli celem jest zrobienie przyjemnosci rodzicom, ktorzy beda to ogladac to ok, ale wiecej pozytku przynioslaby moim zdaniem np. piosenka, ktora moga spiewac razem z tasma, najpierw wszyscy razem, potem samemu - i nie potrzeba zapisu polskiego.

aculatraxas 

Post nr 34, Wysłany: 2011-09-13, 21:41   dylemat z korepetycjami

Witam.

Mam takie pytanie.
Zaczynam udzielać korepetycji chłopcu z 5kl. Zrobiłam mu test na sprawdzenie wiedzy i wyszedł niezadowalająco.
Chciałabym zacząć od najprostszych rzeczy tj. alfabet, dni tygodnia, miesiące... I tu pojawia sie problem.
Co z wymową? czy pisać mu jak dany wyraz się wymawia?
Proszę o pomoc..

edzia 

Post nr 35, Wysłany: 2011-09-13, 22:09   

To masz raczej problem z transkrypcją, a nie z korepetycjami.. ;)

matmanamaksa 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 36, Wysłany: 2011-09-14, 14:20   Re: dylemat z korepetycjami

aculatraxas napisał/a:
Witam.

Mam takie pytanie.
Zaczynam udzielać korepetycji chłopcu z 5kl. Zrobiłam mu test na sprawdzenie wiedzy i wyszedł niezadowalająco.
Chciałabym zacząć od najprostszych rzeczy tj. alfabet, dni tygodnia, miesiące... I tu pojawia sie problem.
Co z wymową? czy pisać mu jak dany wyraz się wymawia?
Proszę o pomoc..

A lekcja różni się metodyką od korepetycji, czy tam odwrotnie? W matematyce nie.

vuem 

Post nr 37, Wysłany: 2011-09-14, 17:19   

A czemu masz mu pisać, niech sam sobie notuje.

Przyswajanie transkrypcji, bo moim zdaniem bez sensu jest jej uczenie poza pewnymi specyficznymi przypadkami, powinno następować naturalnie.

W tym wieku i na tym etapie zaawansowania zapis fonetyczny wymowy za pomocą polskich znaków graficznych nie jest niczym złym ani kontrowersyjnym.

Priorytety w nauce języka obcego, szczególnie na tym etapie rozwoju są inne.

Odpowiedz do tematu