Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PODRĘCZNIKI - język angielski
Autor Wiadomość
kazmirz 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 166, Wysłany: 2009-09-19, 17:51   

upieczona.anglistyk,
W tym roku szkolnym nową podstawę realizujesz w klasie I. Sparks 3 jest do kl. 3, więc można z niego spokojnie uczyć. A że wydawnictwo zafundowało nam całą nową serię to tylko kwestia wyboru nauczyciela.

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 167, Wysłany: 2009-09-20, 06:35   

A to stare Sparksy można jeszcze kupić??

http://dajdzieckuszanse.org/

kazmirz 

Post nr 168, Wysłany: 2009-09-21, 06:23   

Ano, chyba nie można ich kupić więc psu na budę język sobie strzępię :P . Podobny numer zrobił Longman z serią Sky. Kosmetyczne zmiany, moim zdaniem, po przejrzeniu tej cud nowości, a ze Sky High II nie wyrzucili tych beznadziejnych rapów na jedno kopyto. Brrr!

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 169, Wysłany: 2009-09-22, 19:11   

Tyle, że Sky wciąż jest w sprzedaży niezależnie od tego, że pojawiła się wersja Sky High i można spokojnie działać na starych podręcznikach. tymczasem Sparks sie przemianował na New Sparks (rozbity na podręcznik i zeszyt ćwiczeń) i wycofano starą wersję. Skoro nie ma w oficjalnej sprzedaży to uważam, że nie powinno się narzucać taki podręcznik do nauczania.

http://dajdzieckuszanse.org/

nixia 

Post nr 170, Wysłany: 2009-10-05, 10:31   

Witam! Chętnie KUPIĘ książkę New Sparks 3 i ewentualne dodatki do niej ;) Szukam też książki Project 1 Third Edition.

Jolo 

Post nr 171, Wysłany: 2009-10-27, 18:08   Podręcznik do kl. 4 SP

Witam,

Interesuje mnie z jakich podręczników uczą Państwo w szkole podstawowej w klasie 4 , biorąc pod uwagę,że w klasach 1-3 uczono z New Sparks 1-3. Ja uczę z Project Third Edition 2 ,bo w katalogu piszą,że część nr 1 jest dla osób które przedtem nie uczyły się angielskiego, ale jestem zawiedziona.Podręcznik jest po prostu za trudny, napakowany gramatyką i przeznaczony jak później doczytałam dla klas mających 3 godz. tygodniowo,a moje dzieci mają tylko 2 godz. tygodniowo. Za rok dla przyszłych klas 4-tych na pewno zmienię podręcznik i jestem ciekawa co Państwo proponują.Z New Sparks jestem zadowolona więc będę z nich uczyć w następnych latach. Potrzebuję podręcznika przeznaczonego do 2 godz. tygodniowo dla kl. 4, z wyraźnym podziałem na jednostki lekcyjne, tzn. np: 1 strona = 1 lekcja(Project nie ma wyraźnego podziału). Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie i wymianę doświadczeń.

Prawdopodobnie będę uczyć z Project 2 przez 1,5 roku, bo na pewno go nie przerobię w 1 rok ,a i tak nie wszystko będę realizować. A co Państwo proponują w 5 klasie do Project 2, bo na samą myśl o Project 3 dostaję gęsiej skórki i nie chcę zniechęcać dzieci.A może tylko przebrnąć z tym Project 2 do końca klasy 4-tej i zacząć kl.5-tą od nowego, innego podręcznika? Ale jakiego?

1K8 

Post nr 172, Wysłany: 2009-10-28, 18:40   

sky high starter-polecam

Andulencja 

Post nr 173, Wysłany: 2009-10-29, 15:42   

Ja korzystam z New Friends, część 1 pasuje do 2 godzin/tydzień.

Jolo 

Post nr 174, Wysłany: 2009-11-14, 17:16   

agat_b1,
Witaj Agato,
Mam do Ciebie pytanko związane z oceną podręcznika z którego uczysz.Ja tak jak i Ty uczę w 1-3 z New Sparks i jestem ciekawa czy w kl. 4-6 Sky High się sprawdza?Czy nie jest za trudny po New Sparks.Ja popełniłam błąd i w kl. 4 wprowadziłam Project 2 3rd edition. Nie wybrałam Project 1 ,bo pisali że to dla dzieci które się wcześniej nie uczyły angielskiego,ale Project 2 jest zdecydowanie za trudny i nie ma jasnego podziału na tematy(tzn. 1 strona = 1 lekcja). Nie mam za dużego wyboru bo u mnie w szkole wymagają podręcznika zgodnego z nową podstawą programową, chociaż klasy 4-6 na razie to nie obowiązuje.
Z góry bardzo dziękuję za opinię.Dodam,że w kl. 4 mam 2 godz. tygodniowo a w 5 i 6 będę miała po 3.

Oinone81 

Przedmiot nauczania: angielski
  Post nr 175, Wysłany: 2010-02-08, 16:38   podręcznik do FCE bez akredytacji MEN?

Witam,

planuję w przyszłym roku szkolnym wprowadzić podręcznik przygotowujacy do FCE. Spotkałam się z tezą, że podręcznik na tym poziomie (jak i każdy wyższy, przygotowujący do egzaminów respektowanych międzynarodowo) nie potrzebuje akredytacji MEN i wydawnictwa w ogóle się o tę akredytację nie starają.
Czy to prawda?
Czy to znaczy, że mogę wybrać jakikolwiek podręcznik jakiegokolwiek wydawnictwa i po prostu wprowadzić do szkoły?

Będę wdzięczna za PEWNE informacje.

pozdrawiam :wink:

vuem 

Post nr 176, Wysłany: 2010-02-09, 05:39   

No cóż ograniczając się do pewnych informacji, czyli "czarno na białym", to podręczniki takie miewają numer dopuszczenia, np:

http://www.pearsonlongman...nadgimnazjalne/

Natomiast z gatunku informacji niepewnych, czyli ze łba tylko, rzekłbym , że w szkole każdy podręcznik używany jako obowiązujący na obowiązkowych zajęciach dopuszczony przez MEN musi być...

Pozdrawiam:)

Oinone81 

Przedmiot nauczania: angielski
Post nr 177, Wysłany: 2010-02-09, 15:52   

Takie też idee w mojej łepetynie się pojawiły, ale, zamieszanie wprowadziła przedstawicielka jednego z wydawnictw, która stwierdziła, że "[prawdopodobnie] od kilku lat do podręczników egzaminacyjnych nie jest potrzebna akceptacja MEN, ponieważ ich poziom wykracza poza poziom klas w szkołach ponadgimnazjalnych na poziomie rozszerzonym, czyli wykracza poza podstawę programową i poza program. O ile wiem inni wydawcy też nie mają takich akceptacji. "

Jak to 'prawdopodobnie' chcę zamienić na 'na pewno'.

Czekam dalej :-)
może ktoś ma coś pewnego :-)

vuem 

Post nr 178, Wysłany: 2010-02-09, 16:08   

Czyli dotyczyło by to jedynie podręczników CPE, bo programy FCE oraz CAE poza program nauczania w szkołach ponadgimnazjalnych niekoniecznie wykraczają.;)

Anita@ 

Post nr 179, Wysłany: 2010-02-25, 17:00   

Czy ktoś z obecnych tu nauczycieli uczy angielskiego w liceum? Jestem bardzo ciekawa z jakich podręczników korzystacie i jakie macie o nich opinie.

Odpowiedz do tematu