Przedmiot nauczania: język niemiecki
Post nr 1, Wysłany: 2007-09-30, 11:34 Podręcznik DIREKT
Czy ktoś z Was pracuje z tym podręcznikiem? Jestem ciekawa Waszych opinii na jego temat!
Ja zaczynam drugi rok pracy z tym tytułem i jak do tej pory jestem bardzo zadowolona. Uważam, że jest to najlepszy podręcznik do nauki języka nemieckiego w LO! A jakie jest Wasze zdanie?
Ostatnio wydawnictwo obdarowało mnie "Repetytorium maturalnym DIREKT" ( jest to komponent tego podręcznika, ale można stosować tę książkę niezależnie od podręcznika z jakim sie pracowało przez 2-3 lata) i muszę powiedzieć, że książka jest super! Przyda się na fakultetach. Wreszcie nie będę musiała xerować moim uczniom z kilkunastu książek! W tej jednej mam wszystko, co jest potrzebne do powtórzenia materiału!
ostatnio dostalem Direkt od Kletta, bo chcialem sie zapoznac z tym podrecznikiem i potwierdzam, ze jest to bardzo przyjemny i ciekawy podrecznik, zreszta bardzo podobny do Team Deutsch (gimnazjum). LektorKlett ma to do siebie, ze wszystkie podreczniki sa do siebie podobne i ciekawie zrobione, dobrze sie z nimi pracuje (np. WIR dla podstawowki).
nie pracowalem jeszcze z nim w liceum, ale do szkoly ponadgimnazjalnej polecam Hier und da - rewelacyjny podrecznik, ktory uczy dzieciaki przede wszystkim mowic. bardzo mi sie podobal i zawsze chetnie do niego wracam.
Post nr 3, Wysłany: 2007-10-16, 22:23 Podręczniki do niemieckiego - jakie najlepsze?
tak sie niedawno zastanawialem jaki podrecznik wybrac do gimnazjum i nie mialem pomyslu. zostal mi polecony geni@l, ktory w moim odczuciu jest podrecznikiem chybionym i nieciekawym. mozecie podac swoje typy najlepszych podrecznikow dla podstawowki, gimnazjum, liceum i kursow jezykowych z osobami doroslymi?
oto moje propozycje podrecznikow, ktore uwazam za najlepsze i najgorsze:
[podstawowka]
+ WIR (LektorKlett)
[gimnazjum]
+ Team Deutsch (LektorKlett)
- geni@l (Langenscheidt)
[liceum]
+ Hier und da
+ Direkt
- Alles klar
- Themen Neu (Hueber)
[kursy dla doroslych]
+ Berliner Platz (Langenscheidt)
+ Optimal (Langenscheidt)
o em neu
A jakie sa wasze propozycje najlepszych i najgorszych podrecznikow?
Przedmiot nauczania: język niemiecki
Post nr 6, Wysłany: 2007-11-03, 15:53
ja pracuję z Direktem ,jest bardzo lekki ,dokładny,ale powolny....jednak myślę że do LO zbyt łatwy,nadaje sie do szkół zawodowych ,liceum profilowanego i technikum(sprawdziłam),pozdr
_________________ pamiętajcie , że mamy tylko jedno życie:)
Ja też pracuję z Wir. Jest ok. Tylko te koszmarne piosnki. Bleeee. Są okropne.
Ja pracuję z Genial. Uważam, że jest całkiem ok, ale trzeba mieć albo duuuużo godzin, albo rzeczywiście dobrą klasę. Ja pracuję z nim z trzema klasami. Z jedną uczy mi się bardzo dobrze, z pozostałymi...hmmm...bez komentarza...ale te dwie są bardzo cienkie. Jeżeli chodzi o gramatykę to odkryłam ostatnio "Alles klar" z WSiP, jest naprawdę super.
Także podręcznik "AHA" z WSiP" jest bardzo fajny.
Co do "Team Deutsch"- jak dla mnie ma za mało ćwiczeń na zautomatyzowanie pewnych rzeczy. Dobry dla małych lub dobrze zmotywowanych grup. Ja wybrałam i szczerze mówiąc moje dwie klasy uczą się średnio na jeża.
Ja też pracuję z Wir. Jest ok. Tylko te koszmarne piosnki. Bleeee. Są okropne.
ja uwazam, ze te piosenki - czasami glupawe - sa bardzo przydatne na sam koniec rozdzialu, poniewaz jeszcze raz utrwalaja material. pozniej dzieciaki ida do domu i sobie je spiewaja, ciekawy zabieg z tymi piosenkami
malinka1978 napisał/a:
Ja pracuję z Genial. Uważam, że jest całkiem ok, ale trzeba mieć albo duuuużo godzin, albo rzeczywiście dobrą klasę. Ja pracuję z nim z trzema klasami. Z jedną uczy mi się bardzo dobrze, z pozostałymi...hmmm...bez komentarza...ale te dwie są bardzo cienkie.
tu chetnie z toba porozmawiam. mozesz powiedziec, co ci sie w genialu podoba? moim zdaniem to jeden z najgorszych podrecznikow, z jakimi mialem do czynienia. bardzo malo zadan dot. danego zagadnienia gramatycznego. to, co przerabialismy na pierwszych lekcjach nie jest wcale powtarzane, 4. lekcja to tworzenie liczby mnogiej - po co im to? 3. lekcja to Goetheschule, masa niepotrzebnych informacji.
malinka1978 napisał/a:
Także podręcznik "AHA" z WSiP" jest bardzo fajny.
nie znam tego podrecznika, ale okladka jakos nie wyglada zachecajaco
malinka1978 napisał/a:
Co do "Team Deutsch"- jak dla mnie ma za mało ćwiczeń na zautomatyzowanie pewnych rzeczy. Dobry dla małych lub dobrze zmotywowanych grup. Ja wybrałam i szczerze mówiąc moje dwie klasy uczą się średnio na jeża.
byc moze za malo tych cwiczen, nie przygladalem sie az tak. ale jak patrzylem na rozklad gramatyczny materialu, to wygladalo bardzo poukladane. moze musisz im sama robic dodatkowe cwiczenia?
_________________ - Co ciekawego mozna robic w Opolu?
- Mozna jechac do Wroclawia
Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sie 2007 Posty: 617 Skąd: lubelskie
Post nr 9, Wysłany: 2007-11-04, 12:47
A ja uważam,że piosenki w Wir są bardzo fajne.Świadczy o tym przede wszystkim chęć moich uczniów do śpiewania. Poza tym tak jak powiedział Ugryz utrwalają materiał. Zresztą piosenki nie są obowiązkiem do realizacji ich na lekcji.Jeżeli nie podobają się nam to możemy je pominąć, chociaż ja tego nie robię.
A tak na marginesie to co sądzicie o Wir do 6 klasy? Nie uważacie,że ta część jest trochę za trudna?
Przedmiot nauczania: język niemiecki, język angielski
Wiek: 29 Dołączyła: 03 Lis 2007 Posty: 73 Skąd: z małej mieściny
Post nr 10, Wysłany: 2007-11-04, 18:07
Przez dwa lata uczyłam z WIR. Podręcznik do czwartej i piątej klasy jest super, ciekawy i dostosowany do możliwości uczniów. Niestety WIR do szóstej klasy to klęska. Przede wszystkim jest bardzo nudny: dominuje gramatyka. Poza tym podręcznik do 6 klasy jest przewidziany na 2 godziny w tygodniu, a ja miałam 3. Pózniej musiałam przynosić swoje materiały, bo już cały podręcznik przerobiłam od A do Z.
Poza tym podręcznik do 6 klasy jest przewidziany na 2 godziny w tygodniu, a ja miałam 3. Pózniej musiałam przynosić swoje materiały, bo już cały podręcznik przerobiłam od A do Z.
to chyba tez niezle, bo przynajmniej mialas czas na powtorke cale gramatyki i utrwalenie. mysle, ze te godziny bez podrecznika moznaby wtedy ciekawie wykorzystac.
_________________ - Co ciekawego mozna robic w Opolu?
- Mozna jechac do Wroclawia
Przedmiot nauczania: język niemiecki, język angielski
Wiek: 29 Dołączyła: 03 Lis 2007 Posty: 73 Skąd: z małej mieściny
Post nr 13, Wysłany: 2007-11-05, 15:02
nadia - ja mam identycznie. Teraz korzystam z podręcznika DER DIE DAS, bo niedawno zmieniłam pracę. Z takiego podręcznika tam się uczyli i ja się dostosowałam. W poprzedniej szkole też miałam 2 godziny w czwartej i po 3 w piątej i szóstej klasie. Korzystałam z WIR i w czwarej klasie nigdy nie zdołałam przerobić całości podręcznika, chociaż opuszczałam piosenki i skupiałam się na najważniejszych rzeczach. W szóstej klasie natomiast musiałam przynosić dużo swoich kserówek, bo materiału w podręczniku było za mało.
ugryz - owszem, lekcje bez podręcznika mogą być ciekawe, ale to kosztuje dużo pracy (przygotowanie lekcji i dobór ćwiczeń) i kasy (odbijanie na ksero za własną kasę, bo szkoły nie stać na tusz do ksera).
I tak się zastanawiałam, kto tak mądrze wymyślił, żeby zaplanować rozkład materiału do WIR dla czwartej i piątej klasy na 3 godziny, a dla szóstej na 2?! W żadnej szkole nie ma tak rozplanowanych godzin.
ja korzystam z podrecznika DACH Fenster, gimnazjum 2 i 3 klasa. naprawde ciekawy.... sporo cwiczen, interesujace tematy, zdjecia tez sa fajne, praktycznie do kazdego tematu, takze na wstep w sam raz... do tego zaszyt cwiczen.... szczerze mowiac juz nie calkiem potrzebny bo naprawde duzo cwiczen jest w podreczniku.
pracuje pierszy rok na tym podręczniku ale jest naprawde doby
Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sie 2007 Posty: 617 Skąd: lubelskie
Post nr 15, Wysłany: 2007-11-05, 18:30
Drodzy nauczyciele języka niemieckiego chciałam Was zapytać tak przy okazji czy język niemiecki którego nauczacie w szkołach podstawowych jest jako język wiodący czy jako język dodatkowy? Pytam bo u mnie na razie jeszcze jako wiodący ale nie wiem czy to się nie zmieni.Mieszkam w województwie lubelskim a tu niestety dominacja angielskiego. Czy słyszeliście coś może na temat wprowadzenia drugiego języka od 4 klasy? Ja słyszałam ale nie wiem czy robić sobie jakieś nadzieje. Pozdrawiam wszystkich germanistów i nie tylko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum