kazmirz
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 181, Wysłany: 2009-09-21, 06:23
Ano, chyba nie można ich kupić więc psu na budę język sobie strzępię . Podobny numer zrobił Longman z serią Sky. Kosmetyczne zmiany, moim zdaniem, po przejrzeniu tej cud nowości, a ze Sky High II nie wyrzucili tych beznadziejnych rapów na jedno kopyto. Brrr!
Tyle, że Sky wciąż jest w sprzedaży niezależnie od tego, że pojawiła się wersja Sky High i można spokojnie działać na starych podręcznikach. tymczasem Sparks sie przemianował na New Sparks (rozbity na podręcznik i zeszyt ćwiczeń) i wycofano starą wersję. Skoro nie ma w oficjalnej sprzedaży to uważam, że nie powinno się narzucać taki podręcznik do nauczania.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
nixia
Wiek: 24 Dołączyła: 06 Wrz 2009 Posty: 18 Skąd: pomorskie
Post nr 183, Wysłany: 2009-10-05, 10:31
Witam! Chętnie KUPIĘ książkę New Sparks 3 i ewentualne dodatki do niej Szukam też książki Project 1 Third Edition.
Jolo
Wiek: 37 Dołączyła: 11 Gru 2008 Posty: 15 Skąd: mazowieckie
Post nr 184, Wysłany: 2009-10-27, 18:08 Podręcznik do kl. 4 SP
Witam,
Interesuje mnie z jakich podręczników uczą Państwo w szkole podstawowej w klasie 4 , biorąc pod uwagę,że w klasach 1-3 uczono z New Sparks 1-3. Ja uczę z Project Third Edition 2 ,bo w katalogu piszą,że część nr 1 jest dla osób które przedtem nie uczyły się angielskiego, ale jestem zawiedziona.Podręcznik jest po prostu za trudny, napakowany gramatyką i przeznaczony jak później doczytałam dla klas mających 3 godz. tygodniowo,a moje dzieci mają tylko 2 godz. tygodniowo. Za rok dla przyszłych klas 4-tych na pewno zmienię podręcznik i jestem ciekawa co Państwo proponują.Z New Sparks jestem zadowolona więc będę z nich uczyć w następnych latach. Potrzebuję podręcznika przeznaczonego do 2 godz. tygodniowo dla kl. 4, z wyraźnym podziałem na jednostki lekcyjne, tzn. np: 1 strona = 1 lekcja(Project nie ma wyraźnego podziału). Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie i wymianę doświadczeń.
Prawdopodobnie będę uczyć z Project 2 przez 1,5 roku, bo na pewno go nie przerobię w 1 rok ,a i tak nie wszystko będę realizować. A co Państwo proponują w 5 klasie do Project 2, bo na samą myśl o Project 3 dostaję gęsiej skórki i nie chcę zniechęcać dzieci.A może tylko przebrnąć z tym Project 2 do końca klasy 4-tej i zacząć kl.5-tą od nowego, innego podręcznika? Ale jakiego?
1K8
Wiek: 30 Dołączyła: 29 Kwi 2008 Posty: 25 Skąd: dolnośląskie
Post nr 186, Wysłany: 2009-10-29, 15:42
Ja korzystam z New Friends, część 1 pasuje do 2 godzin/tydzień.
Jolo
Wiek: 37 Dołączyła: 11 Gru 2008 Posty: 15 Skąd: mazowieckie
Post nr 187, Wysłany: 2009-11-14, 17:16
agat_b1,
Witaj Agato,
Mam do Ciebie pytanko związane z oceną podręcznika z którego uczysz.Ja tak jak i Ty uczę w 1-3 z New Sparks i jestem ciekawa czy w kl. 4-6 Sky High się sprawdza?Czy nie jest za trudny po New Sparks.Ja popełniłam błąd i w kl. 4 wprowadziłam Project 2 3rd edition. Nie wybrałam Project 1 ,bo pisali że to dla dzieci które się wcześniej nie uczyły angielskiego,ale Project 2 jest zdecydowanie za trudny i nie ma jasnego podziału na tematy(tzn. 1 strona = 1 lekcja). Nie mam za dużego wyboru bo u mnie w szkole wymagają podręcznika zgodnego z nową podstawą programową, chociaż klasy 4-6 na razie to nie obowiązuje.
Z góry bardzo dziękuję za opinię.Dodam,że w kl. 4 mam 2 godz. tygodniowo a w 5 i 6 będę miała po 3.
Oinone81
Przedmiot nauczania: angielski
Wiek: 30 Dołączyła: 26 Sie 2007 Posty: 72 Skąd: małopolska
Post nr 188, Wysłany: 2010-02-08, 16:38 podręcznik do FCE bez akredytacji MEN?
Witam,
planuję w przyszłym roku szkolnym wprowadzić podręcznik przygotowujacy do FCE. Spotkałam się z tezą, że podręcznik na tym poziomie (jak i każdy wyższy, przygotowujący do egzaminów respektowanych międzynarodowo) nie potrzebuje akredytacji MEN i wydawnictwa w ogóle się o tę akredytację nie starają.
Czy to prawda?
Czy to znaczy, że mogę wybrać jakikolwiek podręcznik jakiegokolwiek wydawnictwa i po prostu wprowadzić do szkoły?
Natomiast z gatunku informacji niepewnych, czyli ze łba tylko, rzekłbym , że w szkole każdy podręcznik używany jako obowiązujący na obowiązkowych zajęciach dopuszczony przez MEN musi być...
Pozdrawiam:)
Oinone81
Przedmiot nauczania: angielski
Wiek: 30 Dołączyła: 26 Sie 2007 Posty: 72 Skąd: małopolska
Post nr 190, Wysłany: 2010-02-09, 15:52
Takie też idee w mojej łepetynie się pojawiły, ale, zamieszanie wprowadziła przedstawicielka jednego z wydawnictw, która stwierdziła, że "[prawdopodobnie] od kilku lat do podręczników egzaminacyjnych nie jest potrzebna akceptacja MEN, ponieważ ich poziom wykracza poza poziom klas w szkołach ponadgimnazjalnych na poziomie rozszerzonym, czyli wykracza poza podstawę programową i poza program. O ile wiem inni wydawcy też nie mają takich akceptacji. "
Jak to 'prawdopodobnie' chcę zamienić na 'na pewno'.
Czyli dotyczyło by to jedynie podręczników CPE, bo programy FCE oraz CAE poza program nauczania w szkołach ponadgimnazjalnych niekoniecznie wykraczają.;)
Anita@
Wiek: 27 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 121 Skąd: mazowieckie
Post nr 192, Wysłany: 2010-02-25, 17:00
Czy ktoś z obecnych tu nauczycieli uczy angielskiego w liceum? Jestem bardzo ciekawa z jakich podręczników korzystacie i jakie macie o nich opinie.
Bookworm
Wiek: 36 Dołączył: 14 Mar 2010 Posty: 9 Skąd: wielkopolskie
Post nr 193, Wysłany: 2010-03-14, 14:23 Podręcziki Język Angielski Liceum Matura
Ja osobiście pracuję na Matura Success Longmana. Dobra książka i wiele różnych materiałów. Rewelacyjnie opracowany TB. W rzadko, którym, np. jest zapis nagrań z zaznaczeniem, jakim akcentem mówią speakers. Poza tym sporo gier i zabaw. Worldlist po polsku na końcu. Trochę dziwi mnie obecność form pisemnych na maturę podst. w poziomie INT, gdyż generalnie słownictwo wybiega ten poziom i z reguły realizuje się do mat podst. jedynie PRE-INT.
Jako podręcznik całościowy polecam: Matura Plus wyd MM Publications – mało znany, ale dla mnie bardzo dobry.
Łapucapu
Wiek: 31 Dołączyła: 27 Mar 2010 Posty: 7 Skąd: małopolskie
Post nr 194, Wysłany: 2010-03-27, 10:59
To mój pierwszy post na tym forum
Witam wszystkich
Przejrzałam cały wątek o podręcznikach. Widzę, że wielu nauczycieli chwali sobie Spraksa (ja również). Jedyna wada jaką zanlazłam w "starym" Sparksie to mało materiału na dwie lekcje tygodniowo.
Chciałam zapytać osoby, które miały do czynienia ze starszą (Sparks) i z nowszą wersją (Sparks new):
Czy widzicie różnicę pomiędzy nimi w zakresie ilości materiału?
Czy obecność zeszytu ćwiczeń i (inna? ulepszona?) wersja podręcznika niwelują problem "niewystarczalności" na cały rok szkolny?
Łapucapu
Wiek: 31 Dołączyła: 27 Mar 2010 Posty: 7 Skąd: małopolskie
Post nr 195, Wysłany: 2010-03-27, 11:03
P.S. i jeszcze jedno pytanko do osób, które znają oba podręczniki "Sparks new" i "Bugs world" - co lepsze i dlaczego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum