Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sie 2007 Posty: 617 Skąd: lubelskie
Post nr 107, Wysłany: 2009-06-16, 17:50
Ja osobiście odradzam Deutsch Aktuell. Na pierwszy rzut oka wydaje się fajny, jednak przy bliższym poznaniu okazuje się,że jest bardzo schematyczny. Na Twoim miejscu postawiłabym na Magnet.
Witam wszystkich, szczególnie tych pracujacych z podręcznikiem "der die das neu".Co o nim sądzicie? Czy sprawdzi się przy jednej godzinie tygodniowo w klasie 4,5,6?Ciekawa jestem waszych opini:-)pozdrawiam
Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sie 2007 Posty: 617 Skąd: lubelskie
Post nr 109, Wysłany: 2009-07-27, 13:37
Trudno powiedzieć czy sprawdzi się przy jednej godzinie.Ja osobiście nie polecam.Pracowałam z tym podręcznikiem i według mnie jest nudny,schematyczny mało ambitny. Na rynku jest wiele innych ciekawszych pozycji na przykład Punkt,Wir.Jeśli masz możliwość zmiany podręcznika to zrób to.Pozdrawiam.
Post nr 110, Wysłany: 2009-08-24, 16:07 j. niemiecki- Kompass czy Magnet?
Bardzo proszę o opinie o tych podręcznikach, gdyż nie mogę zdecydowac się, który jest lepszy. Jestem na stażu i bardzo się stresuję
witam serdecznie. Czy ktoś może mi polecić jakąś książkę do nauki jezyka niemieckiego od podstaw dla dorosłych? wszystkie znane podręczniki kierowane są dla młodzieży, do matury itp. A ja potrzebuję czegoś dla doroslych... Proszę o tytuły.
_________________ "Kiedy Bóg zapyta mnie na sądzie ostatecznym co dobrego zrobiłam w swoim życiu, odpowiem Mu, że spędziłam je z Tobą."
m.strzelec
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 24 Dołączyła: 24 Sie 2009 Posty: 5 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 112, Wysłany: 2009-08-25, 09:42
Themen neu- bardzo fajnie się z nim pracuje, nie jest monotonny, a za razem nadaje się do pracy z dorosłymi ludźmi (np. wszystkie polecenia napisane są w formie grzecznościowej np. Schreiben Sie jetzt... Machen Sie zusammen... itd.)
_________________ "Kiedy Bóg zapyta mnie na sądzie ostatecznym co dobrego zrobiłam w swoim życiu, odpowiem Mu, że spędziłam je z Tobą."
germanistikus
Post nr 114, Wysłany: 2009-08-25, 17:09
maagdaa, a Ty chcesz się dopiero zacząć uczyć sama czy być nauczycielką kogoś? Polecam em, praktykowany podręcznik na Germanistyce w Nysie (przeszedłem go na własnej skórze).
germanistikus
Post nr 115, Wysłany: 2009-08-25, 18:20
Osobiście poszukuję używanego podręcznika DER DIE DAS NEU do klasy IV i V szkoły podstawowej i programu DKW-4014-213/99 Program nauczania języka niemieckiego dla klas IV-VI..... Ma to ktoś może, albo gdzie to mogę znaleźć?
a em nie jest przypadkiem "rozszerzone"? Ja potrzebuję książki na poziom podstawowy, dla początkujących...
m.strzelec
Wiek: 24 Dołączyła: 24 Sie 2009 Posty: 5 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 117, Wysłany: 2009-08-27, 22:30
Czy ktoś mógłby napisac kilka informacji o podręczniku Kompass? Jak się z nim pracuje?
Margoo
Post nr 118, Wysłany: 2009-10-05, 21:03
I jak tam nowy podręcznik "Magnet"? Mamy październik, może ktoś już wyrobił sobie opinię? Jestem ciekawa, bo ja wybrałam Team Deutsch -zadowolona jestem- ale przeglądając Magnet, przyznaję, robi dobre wrażenie, zwlaszcza, że jest typowo na 2/h tyg. (co pasowałoby u mnie) większość jednak proponuje kompromis między 2/3h. Zatem czekam na opinie.
Pozdrawiam.
W grupach, gdzie mam od 3 do 5 godzin języka pracuję z Team Deutsch, to są grupy, które miały już styczność z językiem niemieckim - pracuje mi się świetnie. Ale mam też jedną, grupę, która zaczynała od zera z Team Deutsch i tu jest gorzej, bo materiał jej skumulowany i z dwóch stron z podręcznika muszę wyłuskać tylko to łatwiejsze (w tej grupie dodaję też więcej materiałów własnej roboty).
W tym roku wprowadziłam Magnet, do klas, gdzie mam dwie godziny i jestem zadowolona z tej zmiany. Podręcznik zbudowany przejrzyście (słówka z działu i gramatyka zebrane na koniec, ważne dla tych, którzy byli nieobecni na lekcji). Dużo materiałów dodatkowych jak Memospiele są już dołączone w książce (np. do wycięcia), nie trzeba już tyle drukować w domu Po miesiącu pracy z tym podręcznikiem odczuwam błogą ulgę, że już nie muszę tłumaczyć, dlaczego niemiecki nie jest wcale taki głupi i beznadziejny, zwłaszcza w klasach gdzie prowadzącym jest język angielski.
ciekawy podręcznik + trochę pracy nauczyciela (materiały autentyczne + zapału) = konstruktywna praca z uczniem
Margoo
Post nr 120, Wysłany: 2009-10-06, 17:56
Dzięki za odpowiedz. Ja niestety muszę pozostać przy Team Deutsch ale czuje mały niedosyt, że za późno wpadł mi w ręce Magnet, przyznaje zafascynowałam się TD i nie wycofuję się z tego, jednak przy 2h/tyd. wygrywa nieco Magnet. Zresztą z Twojego postu również to wynika. No cóż, nie będę zmieniała znowu podręczników (choć teoretycznie mogłabym w przyszłych pierwszych klasach) ale nie wiem, jak byłoby to widziane przez rodziców. Z dyrekcją tego problemu raczej by nie było. Mam mętlik trochę. Wiem, najlepiej się pogodzić i pracować dalej. Ale człowiek (czyt. nauczyciel), to taki gatunek, że szuka wszystkiego, co zbliży uczniów do nauki... ; )
Jak często zdarza Wam się zmieniać podręczniki, ile lat pracujecie na jednym?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum