marcinek89
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 31 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 1 Skąd: mazowieckie
Post nr 121, Wysłany: 2009-10-09, 18:15 .
Witam serdecznie, chciałbym podzielic się swoimi refleksjami nt. podręczników.
Gdy jeszcze studiowałem, uczyłem w szkole podstawowej na der, die, das i powiem, że całkiem mi sie podobał, był bardzo przyjemny dla uczniów. W gimnazjum przyszło mi pracowac na SOWIESO, wyd. Langenscheidt (bardzo trudny podręcznik, wg mnie za trudny jak na gimnazjum). Od 3 lat uczę w szkole średniej i do tej pory pracowałem z alles klar (grupy od podstaw i 3 godziny z kontynuacją) - podręcznik bardzo mi sie podobał, nie zgodzę się, że cwiczenia i podręcznik nie są skorelowane ze sobą, wg mnie cwiczenia pogłębiają wiedzę z podręcznika. Moi koledzy zmienili w większosci alles klar na direkt, chociaż dla mnie direkt jest szpetny i niezbyt ciekawy (tak samo gramatyka). Z klasami językowymi (szesc godzin niemieckiego w tygodniu) pracuję na Partnersprache, i chociaż uczniowie narzekaja, że jest za trudny i z pierwszych klasowek najczesciej są same jedynki, to ja go nie zmieniam, gdyż zauważyłem, że w drugiej klasie poziom grupy podniósł się, po prostu uczniowie zmusili się do nauki z Partner...
A co Wy sądzicie o Partnersprache?
beata1974
Wiek: 38 Dołączyła: 22 Sie 2009 Posty: 15 Skąd: wielkopolskie
Post nr 122, Wysłany: 2009-10-11, 21:45
czy ktoś z Was pracował na Regenwurm? Ja od poprzedniego roku i muszę powiedzieć, że jestem zadowolona. Na pierwszy rzut oka wydawał mi się infantylny ale po dłuższym czasie pracy z nim stwierdzam, że jest przyjazny zarówno dla nauczyciela, a niektóre z pomocy używam również z uczniami z gimnazjum .
antares140
Post nr 123, Wysłany: 2009-11-11, 13:45 PODRĘCZNIKI - język niemiecki
Uczę w prywatnej szkole ( gdzie znajduję się podstawówka i gimnazjum ) i dla podstawówki używam książek Der, Die, Das neu ( klasy 1- 3 uczy moja koleżanka ) a w gimnazjum korzystam z książek serii Aha! Neu i mam w szkole cały etat . U mnie w szkole j . niemiecki jest tak samo ważny jak angielski ! Co do godzin wygląda to tak 4 klasa - 3 godz. klasy 5 i 6 - 4 godz. w gimnazjum 1 klasa - 2 godz. 2 klasa - 3 godz. i 3 klasa - 4 godz. plus 1 godz. dla dwóch osób które chcą zdawać j. nimiecki na egzaminie. W klas 1 - 3 wygląda to tak 1 klasa - 2 godz. klasy 2 i 3 - 3 godz. . Uczę tęż w prywatnym Liceum gdzie mam dwie klasy 1 i 3 i korzystam z podręczników Alles klar w 1 klasie mam 3 godz. plus 1 godz. fakultetów a w 3 mam 2 godz. plus 1 godz. fakultetów w liceum gdzie uczę wiodącym jerzykiem jest angielski już w 1 klasie angielskiego jest 5 godz. w tygodniu plus 2 godz. fakultetów w 2 klasie 7 godz. plus 2 godz. fakultetów i 3 klasa 8 godz. angielskiego plus 2 - 3 godziny fakultetów.
[student]biśka
Wiek: 23 Dołączyła: 13 Lis 2009 Posty: 1 Skąd: dolnośląskie
Post nr 124, Wysłany: 2009-11-13, 08:04
Witam serdecznie, troszkę wybiję się z tematu ale widzę, że korzystacie na lekcjach z Team Deutsch. Ja jestem studentką i właśnie kuzynka chce żebym jej pomogła w nauce. Korzysta właśnie z Team Deutsch 1a. W związku z tym moja prośba, czy ktoś z was mógłby mi podrzucić nagrania z płyty CD z poradnika dla nauczyciela. Byłabym bardzo wdzięczna. Mój adres e-mail: sabinka89@vp.pl
Przedmiot nauczania: j. niemiecki
Post nr 125, Wysłany: 2009-11-22, 15:04
A u mnie w szkole angielski wiedzie prym (prym, prym). I anglistek jest 6, germanistek 4, a będzie jeszcze mniej Ale mam pytanie do Was, jakiego podręcznika używacie na korepetycjach? (chodzi mi o osoby dorosłe) Uprzejmie proszę o odpowiedź.
Wiek: 31 Dołączyła: 23 Lis 2009 Posty: 43 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 126, Wysłany: 2009-11-23, 21:34
w technikum uczę z podręcznika Hier und da i Alles klar- do Alles klar jestem przywyczajona i jest to dobry podręcznik, z Hier und da pracuje od wrzesnia nie jest zły ale w jednym dziale już coś mi się nie spodobało,za dużo gramatyki na raz w jednym temacie i jeszcze tylko 2 jednostki lekcyjne.
w gimnazjum pracuje z Deutsch aktuell i raczej średni podręcznik,mało ciekawy.
pracowałam kiedyś z Direkt i byłam bardzo zadowlolan,ciekawy podręcznik,nowoczesny,fajne słownictwo
Post nr 127, Wysłany: 2009-11-24, 15:19
Ja również pracuje z Deutsch Aktuell Kompakt i tez nie wydaje mi sie rewelacyjny. Mnóstwo błędów, rzeczowniki niekiedy pisane mała litera, niepoprawnie tłumaczone zdania, i jak można dać przykład :Berlin ist im Westen. Raz Mexiko napisane przez k, raz przez c, innym razem Glass przez 2 s, to znowu przez jedno. Poza tym zwroty sztuczne, które normalnie w języku niemieckim nie występują. No sporo by tego wymieniać. Dzięki za wskazówkę sylwiam
beata1974
Post nr 128, Wysłany: 2009-11-24, 22:00
Ja pracuję w gimnazjum z Deutsch aktuell i jest to porażka, dialogi plastikowe aż zęby bolą, a język też z czasów króla ćwieczka "du bist ein Kavalier" ???? chyba nawet niemiecki koń by się uśmiał staram się realizować podstawę przy pomocy własnych kart pracy, ale młodzież się krzywi bo muszą wklejać, to wymyśliłam segregatorki - takie cieńkie, no to marudzą bo trzeba robić dziurki..
Post nr 129, Wysłany: 2009-11-25, 08:43
No nie mogę Ale to prawda! Co chwila muszę dzieciakom wyjaśniać te bzdury i je prostować. Fajnie ze masz nowe pomysły beata1974 Tylko dzieciaki to najchętniej nie robiłyby nic, albo minimum, oprócz kilku wyjątków. Ale wiesz, ja myślę ze szkoła tez ich uczy lenistwa, w sensie lenistwa umysłowego: "Powtórz swoimi słowami" zamiast: "Myśl krytycznie, wyciągaj wnioski, nie daj sobą manipulować". Pamiętam ze studiów, po pytaniu wykładowcy: Haben Sie Fragen? zapadała głęboka i złowroga cisza. Bo ludzie boja sie dyskutować, wyrażać swoje myśli, chyba myśleć w ogóle. Fajnie, gdyby coś sie wreszcie w naszym szkolnictwie w tym kierunku zmieniło, bo niestety system mamy jak w Austrii 50 lat temu
beata1974
Post nr 130, Wysłany: 2009-11-25, 22:22
Ostatnio przeżywam kryzys trzeciego miesiąca duży udział ma w tym w/w podręcznik i przygotowywanie własnych materiałów, przy tym własna rodzina i uczniowie kwękający i narzekający to nie jest to co muminki lubią, ale już tak na moich uczniów wszystkim ponarzekałam, że biorę się do roboty, zaczynamy od kartkówki jutro noo ciekawa jak pójdzie ostrzę zęby na inteligentną i szalenie wredną paczkę panienek, które od jakiegoś czasu rozwalają mi lekcje
tysol
Wiek: 43 Dołączył: 22 Kwi 2009 Posty: 12 Skąd: mazowieckie
Post nr 131, Wysłany: 2009-12-07, 22:30
A co w liceum profilowanym? Pracuję w Zespole Szkół, jest tu technikum (3 lata po 2 godziny i w 4 klasie po 1 godzinie tygodniowo), które zupełnie nieźle radzi sobie z materiałem, ale profilowani, to jakby powiedzieli moi uczniowie - porażka. Zero rozumienia i jeszcze palcowa metoda nauczania (tzn. nauczyciel pokazuje palcem każdemu uczniowi z osobna, co gdzie jest w podręczniku, bo mówienie do klasy np. strona 32 ćwiczenie 3 punkt 6 jest już za trudne na ich poziom). Wszyscy uczniowie z klasy, której jestem wychowawcą wybrali angielski, ale o ich poziomie niech świadczy zdanie z KFU matury z OPERONEM u kilku uczniów, gdzie prośba o nakarmienie psa to było plise, it the dog (pisownia oryginalna). Z niemieckiego niektórzy nie umieją się poprawnie przedstawić , na przywitanie mówią mi guten morning. Byłbym przekonany, że to dowód mojej nieskuteczności jako nauczyciela, ale lekcje w technikum, prowadzone w tym samym budynku, z tym samym podręcznikiem wyglądają o wiele lepiej. Pracuję na Alles Klar odziedzicznonym po poprzednich nauczycielach, od nowego cyklu wprowadziłem Direkt. O tym ostatnim słyszę niestety niepochlebne opinie, owszem, widziałem kilka błędów, ale moim zdaniem jest on prostszy niż Alles Klar na tym samym poziomie. A z Alles Klar zrobiłem kilka eksperymentów - po pierwsze wspólnie z uczniami "usunęliśmy" definicje gramatyczne. Napisane są jak dla studentów germanistyki, a nie jak dla 17-latków (np. przymiotnik w funkcji orzecznika lub przydawki). Poza tym część sprawdzianów mogą robić z użyciem podręczników, zeszytów i słowników. Daję tylko jeden warunek - każdy pracuje sam ze swoimi materiałami (wcześniej więc na lekcjach robią pilnie notatki i wręcz proszą mnie o wspólne zrobienie ćwiczeń). Zweryfikowałem też słownictwo. Z każdej części ok. 50 słów kompletnie nieprzydatnych, zaśmiecających pamięć. I jeszcze jedna uwaga - wydawca nie pomyślał chyba o zaburzonej percepcji wielu uczniów, nie tylko dyslektyków - część tekstów pisana jest czcionką podobną do handwriting, jest to trudne do odczytania w ogóle, a cóż dopiero po niemiecku. Uczniowie przeklinają każdy taki tekst. Będę wdzięczny za każdy głos o liceum profilowanym.
"usunęliśmy" definicje gramatyczne. Napisane są jak dla studentów germanistyki, a nie jak dla 17-latków (np. przymiotnik w funkcji orzecznika lub przydawki).
Chyba dla gimnazjalistów, bo takie sformułowania pojawiają się na języku polskim w gimnazjum.
_________________ As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth
tysol
Wiek: 43 Dołączył: 22 Kwi 2009 Posty: 12 Skąd: mazowieckie
Post nr 133, Wysłany: 2009-12-09, 22:04
Dla wielu moich uczniów takie sformułowania są jednak powyżej ich możliwości umysłowych, co nie przeszkadza oczywiście, że pojętni gimnazjaliści zapoznają się z nimi i skutecznie je przyswajają parę lat wcześniej
Margo__
Wiek: 39 Dołączyła: 04 Kwi 2008 Posty: 8 Skąd: zachodniopomorskie
Post nr 134, Wysłany: 2010-02-15, 14:09
Magnet- LektorKlett, jak pracuje się Wam z tym tytułem? Wiem, że kilka osob z naszego forum wybrało ten program. Jestem ciekawa opinii, bo zastanawiam się nad wprowadzeniem go w przyszłym roku u siebie. Wydaje się ciekawy i logicznie zbudowany, ale przecież wygląd to nie to co praca z nim. Pozdrawiam. M.
dolaczam sie do ostaniego pytanie w sprawie Magnet
do tej pory byl dobry dla mnie DACHfenster ale on jest lepszy na 3 godziny w tygodniu, a teraz mam 2 -musze okrajac material a w zasadzie najchetniej robilabym duzo wiecej, tyle ze czasu za malo
tez spodobal mi sie d[b]as ist deutsch [/b]- tylko ta forma 2 strony podrecznika na jedna lekcje i nic wiecej (no plus cwiczenie jeszcze) mnie troche przeraza - z jednej strony dobry pomysl bo wszystko uporzadkowane ale zdrugiej takie schematyczne "od deski do deski"
no i pomysl z zeszytem w cwiczeniu tez pomylka moim zdaniem, bardziej to jest miejsce na notatki
ale moze tak sie ma teraz uczyc .... malo i szybko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum