antie
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 1, Wysłany: 2010-10-18, 21:26 podręczniki z oprogramowaniem interaktywnym
Czy pracujecie na lekcjach j. niemieckiego w gimnazjum i szkole średniej z podręcznikami z oprogramowaniem interaktywnym?
Jeśli tak, to z jakimi tytułami i jakie macie praktyczne uwagi?
Który podręcznik z takim oprogramowaniem polecilibyście?
Przedmiot nauczania: język niemiecki
Wiek: 42 Dołączyła: 28 Gru 2007 Posty: 49 Skąd: Bielsko-Biała
Post nr 2, Wysłany: 2010-10-30, 21:29
Jest trochę takich podręczników, ale wszystko zależy od tego, czy chcesz pracować z nimi na lekcji czy zadawać uczniom do domu dodatkowe rzeczy.
Do większości podręczników wydawnictw zagranicznych są proponowane ćwiczenia onlina i strony z dodatkowymi tekstami uzupełniającymi podręcznik np. wydawnictwa Hueber czy Langenscheidt.
Są też już dostepne do niektórych podręczników materiały na tablicę interaktywną, np. studio d i prima, direkt, do hier und da jest platforma edukacyjna.
Niestety samemu trzeba metodą prób i błędów coś wybrać
Ja osobiście nigdy nie zdecyduję się na studio d i primę
deutsch
Wiek: 25 Dołączył: 30 Lip 2010 Posty: 14 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 3, Wysłany: 2010-12-07, 17:15
Uważam, że podręczniki interaktywne są super, lekcje o wiele bardziej interesujące i uczniowie mogą więcej się nauczyć (przede wszystkim wzrokowcy), ale ich zakup jest dość drogi i jeśli ktoś nie zawsze ma dostęp do rzutnika czy tablicy interaktywnej, to nie ma większego sensu, żeby je kupować. Chyba, że w szkole jest kilku germanistów i zdecydują się na zakup podręcznika interaktywnego, wtedy część kosztów zakupu może zwrócić szkoła i część oni, mogą płytkę kilka razy przegrać i każdy z nich może mieć swoja. Chociaż wiem, ze podręcznik Prima w wersji interaktywnej jest bardzo tani, ale ja niestety nie uczę z Prima.
deutsch
Wiek: 25 Dołączył: 30 Lip 2010 Posty: 14 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 4, Wysłany: 2010-12-07, 17:17
Czy ktoś z was korzysta może z jakiegoś podręcznika interaktywnego w gimnazjum?
ewciasta
Przedmiot nauczania: Język angielski|*|Język niemiecki
Wiek: 36 Dołączyła: 27 Kwi 2010 Posty: 17 Skąd: świętokrzyskie
Post nr 5, Wysłany: 2010-12-12, 19:46
Ja korzystam z To the top na angielskim. Wprawdzie samo oprogramowanie nie zawiera więcej niż sam podręcznik, jednak dla młodzieży atrakcyjne jest samo używanie tablicy. To też oszczędność czasu na lekcji. Mogę np. wyświetlić tekst z podręcznika i zaznaczyć na nim co chcę. Mozliwości jest mnóstwo.
Obecnie szukam czegoś ciekawego do niemieckiego. Może ktoś pracuje z jakimś ciekawym podręcznikiem w gimnazjum?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum