Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podstawa programowa - j. obce
Autor Wiadomość
fronczewski2008 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2009-01-11, 14:03   sprawozdanie z realizacji podstawy programowej

Proszę o pomoc w napisaniu sprawozdania z realizacji podstawy programowej i uzasadnienia oceny niedostatecznej.

Andulencja 

Post nr 2, Wysłany: 2009-01-12, 14:08   

Nie wiem jakie masz wytyczne, ale u nas sprawozdanie pisze się w formie tabeli: z jednej strony podstawa, z drugiej co i w jakim zakresie, w której klasie zostało zrealizowane. Ale my piszemy to na koniec roku.
Uzasadnienie oceny niedostatecznej zawsze piszę na podstawie PSO i rozkładu materiału. zaczynam, że uczeń XYZ nie opanował materiału z semestru / klasy. i zaczynam wymieniać (oczywiście w skrócie). Piszę czym to było spowodowane (nieobecności, niewłaściwe zachowanie na lekcjach, nieodrabianie prac domowych/nieuczenie się, itp.). Zawsze piszę, że informowałam rodziców o sytuacji (robię to :) ), że rozmawiałam z uczniem i stwarzałam mu możliwości poprawy, ale uczeń z nich nie skorzystał (raz podałam cytaty :roll: ). A tak w ogóle, to gdzieś czytałam, że nie trzeba pisać uzasadnień, bo nie ma nigdzie takowego zapisu. Może więc ktoś ma więcej danych na ten temat?

katty 

Post nr 3, Wysłany: 2009-01-12, 14:39   

Właśnie o to chciałam zapytać: czy trzeba pisać uzasadnienie oceny niedostatecznej? Na semestr czy tylko na koniec roku? Dla kogo jest takie uzasadnienie?

edzia 

Post nr 4, Wysłany: 2009-01-12, 14:47   

katty napisał/a:
Właśnie o to chciałam zapytać: czy trzeba pisać uzasadnienie oceny niedostatecznej? Na semestr czy tylko na koniec roku? Dla kogo jest takie uzasadnienie?
Nie znam przepisu, na podstawie którego trzeba pisać takie uzasadnienie. Uzasadniać, że uczeń się nie uczył! Rozumiem zalecenie dyrektora w jakimś szczególnym przypadku, ale dla wszystkich?

Co do odpowiedzi w temacie, to mniej więcej tak, jak u Andulencji (niestety :? ).

Sprawozdanie z realizacji podstawy programowej! Uwielbiam te szkolne papiery! :twisted:

fronczewski2008 

Post nr 5, Wysłany: 2009-01-12, 18:53   

Czy jest jakis przepis regulujący wpisywanie ocen do dziennika. Czy na pierwszy semestr mozna wpisac ocene skrótem?

Andulencja 

Post nr 6, Wysłany: 2009-01-12, 19:08   

Na półrocze u mnie w szkole wpisuje się skrótem, a na koniec roku całym wyrazem. Ale sprawdź w dokumentach szkoły, albo zapytaj kolegów.

cosmos7 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 7, Wysłany: 2009-02-08, 22:59   Arkusz przeglądu dotyczący realizacji przez nauczyciela... J

Witam, jestem nauczycielem j.niemieckiego w ginazjum...
Otrzymałem ostatnio od mojego dyrektora tzw. Arkusz przeglądu dotyczący ralizacji przez nauczyciela podstawy programowej kształcenia ogólnego... Czy ktoś miał juz z tym do czynienia...Są tam takie rubryki jak np: standardy wymagań egzaminacyjnych, czy też podstawa programowa...określa sie to osobno dla każdego tematu lekcji który przeprowadziłem...Moje pytanie brzmi-->Skąd wziąc tą podstawę programową i standardy, czy one są ogólne czy opracowane dla konkretnych podręczników (znalazłem w internecie ale zanim cokolwiek napisze wole sie upewnić), po drugie czasem prowadziłem Tamaty których nie ma w podręczniku, wymyślam je sam na potrzeby klasy..np: kiedy jakaś lekcja jest trudna rozbijam ją... co wtedy pisać??
Oto link do arkusza..właśnie tao on wygląda http://209.85.129.132/sea...lient=firefox-a
Z góry dziekuje...

zeanna 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 8, Wysłany: 2009-02-28, 17:14   

[/quote]Nie znam przepisu, na podstawie którego trzeba pisać takie uzasadnienie.
a rozporządzenie qw sprawie oceniania? na życzenie ucznia bądź rodzica n-l musi takie uzasadnienie przedstawić, lepiej, by był na to przygotowany

Basso profondo 

Post nr 9, Wysłany: 2009-02-28, 17:46   

Na wniosek - nie znaczy na wszelki wypadek.

magducha 

Post nr 10, Wysłany: 2009-06-03, 23:12   Podstawa programowa - j. obce

Mam problem. Może jesteście bardziej zorientowani:) Wchodzi nowa podstawa a co za tym idzie udoskonalone są podręczniki. Powiedzcie mi czy podręczniki trzeba zmienić we wszystkich klasach (chodzi mi o klasy 1-3 SP), czy wystarczy w 1 a 2 i 3 realizują do końca stara podstawę? Byłabym wdzięczna za odpowiedź. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez renati23 2010-04-06, 08:56, w całości zmieniany 1 raz  

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 11, Wysłany: 2009-06-04, 08:13   

Tylko w klasie I.
Klasy II i III idą do końca według dotychczasowej podstawy programowej.

magducha 

Post nr 12, Wysłany: 2009-06-04, 13:39   

dziękuje bardzo za odpowiedź :)

fronczewski2008 

Post nr 13, Wysłany: 2009-06-07, 18:48   Realizacja podstawy programowej

Jak napisac sprawozdanie o realizacji podstawy programowej kl. IV-VI jeżeli uczyłe tylko jeden rok szkolny w kl. 6. Skąd mam wiedzieć czy poprzedni nauczyciele zrealizowali treści programowe? Proszę o rade.

Naauczycielkaa 

Post nr 14, Wysłany: 2009-06-17, 05:03   

A Ty realizowałeś treści programowe w czasie swojej rocznej pracy z klasa szóstą?

Hoya 

Post nr 15, Wysłany: 2009-06-17, 06:19   

W mojej roku każdego roku przekazujemy dyrekcji informacje, czy zrealizowaliśmy podstawę, a jeśli nie, to jakie działy/temat są jeszcze do zrealizowania. Być może i Twoje dyrekcja zbiera takie dane i udostępni Ci te z ubiegłych lat?

Odpowiedz do tematu